-15.4 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Pakkastalvi näkyi autovaraosakaupassa – talvella krenaavat sähköt, kevään tullen mekaniikka

Päättyvän jakson kaltainen pakkastalvi paksuine nietoksineen on juttu, joka näkyy autovaraosakauppaa tekevässä Kymppi-osat Ky:ssä Alajärvellä.

– Pakkasilla kauppansa tekevät lämmittimet, akut, starttimoottorit, laturit ja yleensäkin erilaiset autojen sähköosat. Kun tällaisen talven jälkeen tulee kevät, niin sitten aletaan kysyä mekaanisia osia. Pakkastalven jälkeen niiden tarve tulee viiveellä, kuvailee kauppias Heikki Nuolikoski.

Kymppi-osat Ky on perustettu 1993. Nuolikoski kertoo, että hänelle alan yrittäjyys oli ollut aina itsestään selvyys, olihan hän kasvanut alalle, ollut 16-vuotiaasta kesätöissä isällään ja aina touhunnut autojen kanssa.

MAINOS

Kymppi-osissa Nuolikoski aloitti työt aluksi isänsä kanssa. Nykyisin yritys työllistää kauppiaan itsensä lisäksi neljä ulkopuolista työntekijää. – Valikoimamme ovat pysyneet koko ajan samalla linjalla, myymme autotarvikkeita ja varaosia. Vain Woikosken kaasumyynti on tullut valikoimiin myöhemmin.

Yrityksen asiakaskunnassa ovat aina olleet tärkeällä sijalla yksityisasiakkaiden lisäksi lähiseutujen autoliikkeet, korjaamot ja huoltoasemat. Nykyisin tavaraa näille kuljetetaan neljänä päivänä viikossa Lehtimäelle, Soiniin, Karstulaan, Kyyjärvelle, Perhoon, Oksakoskelle, Vimpeliin ja Kauhajärvelle.

Yritysasiakkaita tämän reitin varrelle mahtuu noin 20 säännöllistä, lisäksi on sellaisia asiakkaita, joiden luona käydään epäsäännöllisemmin ja osa asiakkaista käy itse Alajärven liikkeessä.

Yritysasiakkaiden luona reittiä on ajettu jo vuodesta 2004 ja tämä palvelu onkin osoittanut tarpeellisuutensa jatkuvasti. Korjaamoasiakkailla ei ole aikaa lähteä noutamaan varaosia.

– Me kuljetamme tilaukset asiakkaille rahtivapaasti ja samalla hoituvat myös palautukset, Nuolikoski kertoo.

Vaikka autoala on monessa suhteessa varsin vakaata, niin sähköistyminen muuttaa tulevaisuutta. – Autot muuttuvat, mutta vielä myydään autoja, joita edelleen 20 vuoden päästä korjataan paikallisilla korjaamoilla.

Sähköistyminen onkin sekä hyvä että huono asia ja voi tuoda vielä monia ennakoimattomia kustannuksia autoilijoille. Yksi näistä on se, että kotona ei välttämättä olekaan sähköpistoketta, johon autonsa voisi lataukseen laittaa.

– Olemme nyt ottaneet myyntiin mukana kulkevan sähköautojen latausaseman, joka yhdistää kiinteästi asennettavan wallboxin ja mukana kulkevan kaapelilaturin parhaat puolet. Suoraan voimavirtapistorasiaan kytkettävä laite ei vaadi erillistä asennusta.

– Sen avulla voi auton ladata kotona, mutta sen voi ottaa mukaan ja käyttää samaa laitetta myös mökillä, työpaikalla tai ystävillä vieraillessa.

Öljyä joka lähtöön

Kymppi-osien valikoimiin kuuluvat henkilö- ja pakettiautojen varaosat, tarvikkeet sekä lisävarusteet. Varaosat ovat myynnissä selvä ykkönen, mutta öljyt ja akut tulevat heti perässä.

Öljyn ostaminen autoon ei sekään ole enää yhtä yksinkertaista kuin ennen. – Voisi melkein sanoa, että jos ostat öljyt 20 erilaiseen autoon, tarvitset 20 erilaista öljyä, Nuolikoski toteaa.

– LÄHES joka moottorille on erilaiset öljyt, jonka tarkoitus on optimoida moottorin ominaisuudet ja vaikuttaa näin muun muassa kulutukseen ja päästöihin.

Nuolikoski kertoo, että öljyt omaan autoon vaihdetaan yhä harvemmin itse, vaan ne vaihdatetaan nykyisin pääsääntöisesti autokorjaamossa. Tähän vaikuttaa moni tekijä. Autot muun muassa alkavat olla niin koteloituja, että öljynvaihto maassa tahtoo olla hankalaa.

Sama juttu polttimoiden ja sulkien vaihdon kanssa. Ennen joka isännän itse tekemistä pikkutöistä on tullut yhä useammin korjaamojen hommia autojen muuttuessa ja kehittyessä.

Kymppi-osiin asteleva yksityisasiakas onkin nykyisin usein vailla jotain muuta, kuin uutta polttimoa. – Nyt ostetaan lisävaloja, niitä myydään todella paljon. Monissa autoissa, joissa on hyvät lähivalot, on huonot pitkät ja siksi lisävalojen asentaminen pimeällä vuodenajalla kiinnostaa. Toinen talviaikaan kysytty tuote ovat akut.

Kevään tullen alkavat näkyä talven säiden aiheuttamat ongelmat autojen mekaaniselle puolelle, mikä sitten heijastuu Kymppi-osiin korjaamoilta tulevina varaosatarpeina.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät