24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Viisi vuotta yrittäjyyttä autokoulussa

Autokouluyrittäjä Aila Tuomisella on aihetta juhlaan. Pääsiäispäivänä hänelle tuli täyteen viisi vuotta autokouluyrittäjän taivalta.

Liikenneopettajana ja autokouluyrittäjänä Aila Tuomista motivoi muiden muassa nuorten kanssa työskenteleminen. Omaa ammattitaitoaan hän pitää yllä kouluttautumalla määrätietoisesti työnsä ohessa.

MAINOS

Lappajärven Autokoululla on pitkät perinteet. Edellisen omistajan, Martti Alasen, siirryttyä oloneuvokseksi, otti Aila Tuominen oman yhtiönsä kautta vetovastuun toiminnasta. Lappajärven Autokoulu tarjoaa opetusta henkilöauto-, mopo-, traktori- ja moottoripyöräkorttia silmällä pitäen sekä myös erillisiä riskikoulutuksia.

– Vahvuutena koulullani on Järviseudun ainoana toimijana simulaattorikoulutus niin pimeän kuin liukkaankelin opetuksessa. Koronan myötä autokouluni on kehittänyt nettiopetusta ja erityisiä varmuustoimia, kertoo vuonna 2012 liikenneopettajaksi valmistunut Tuominen.

Turva-alalta uuteen suuntaan

Yrittäjyys osui Aila Tuomisen elämänpolulle vahingossa. Hän teki pitkän uran valtion palveluksessa, työskentelemällä Vankeinhoitolaitoksessa vartijana eri vankiloissa. Hän kertoo hakeneensa hetken mielijohteesta Patrialle Kuoreveden Halliin, jossa alkoi tuolloin Hornet-hävittäjien kokoaminen.

– Amerikkalaiset palkkasivat kymmeniä vartijoita turvaamaan lentokoneiden valmistusta. Kun tuo projekti alkoi olla lopuillaan, suoritin työn ohessa ylempää turvallisuustutkintoa ja sain työtarjouksen tuolloiselta Tampereen aikuiskoulutuskeskukselta.

– Koulutin useamman vuoden vartijoita, kuten esimerkiksi vartijat silloisen Suomen Postin ylläpitämään rahankuljetukseen. Lisäksi olin mukana perustamassa vartijakoulutusta Jyväskylän aikuiskoulutuskeskukseen.

Jämsän poliisivankilassa vartijana työskennellyt Aila Tuominen joutui lomamatkallaan moottorikelkkaonnettomuuteen. Jalkavamman leikkaukset veivät vuosia ja paluu vartijan työhön osoittautui mahdottomaksi. Eteen tuli uuden uran pohtiminen.

– Siinä miettiessäni mitä kaikkea osaan, suoritin sairasvuoteelta ammatilliset opettajaopinnot ja ammatilliset erityisopettajaopinnot sekä Jyväskylän liikenneopistolla liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon.

Uuden ammatin työkokemus karttui ison konsernin palveluksessa. Työalueena Tuomisella oli Tampere-Jyväskylä -akseli.

Aila Tuominen hankki itselleen yhdistelmäajoneuvon ajokortin suorittamalla työn ohessa logistiikan perustutkinnon Jamin Lappajärven yksikössä toissavuonna.

– Olihan se hienoa asettautua oppilaiden kanssa samoihin fiiliksiin ja kokea se jännityksen tunne niin teoriakokeessa kuin ajotutkinnossakin.

– Osallistun 8.4. tutkinnon vastaanottajan näyttökokeeseen, jonka suoritan ylimääräisenä lisäosana liikenneopettajan erikoisammattitutkintooni. Haluan, että minulla on mahdollisimman laaja näkemys omasta alastani. Nautin haasteista ja jännityksestä.

Myllerrystä meneillään

Autokouluala on ollut murroksessa koko sen ajan, jonka Aila Tuominen on ollut autokouluyrittäjänä. Suurin lakimuutos nähtiin 1.7.2018 uuden ajokorttilain astuttua voimaan.

Opetusmääriä pudotettiin rajusti ja mahdollistettiin ajokortin suorittaminen ikäpoikkeusluvalla 17-vuotiaana. Tieliikennelaki uudistui puolestaan viime vuoden kesäkuussa.

Tuominen kantaa huolta liikenneturvallisuudesta.

– Peräänkuulutan asennekasvatusta. Nuoret oppivat mallista – esimerkiksi omilta vanhemmiltaan – liikennekäyttäytymisestä ja sääntöjen noudattamisesta.

– Nuorten syyllistämisen sijaan tulee peräänkuuluttaa valmiuksien antamista sekä vanhempien ja yhteiskunnan vastuuta siitä, että vielä kypsymässä olevat nuoret ovat asenteellisesti ja taidoiltaan kykeneviä suoriutumaan liikenteestä turvallisesti.

Seuraava uudistus odottaa nurkan takana, sillä valmisteilla on uusi ajokorttilaki. Lakimuutokseen on vaikuttanut esimerkiksi se, että törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisen määrät ovat kasvaneet nuorten kuljettajien keskuudessa.

– Poliisin tilastojen mukaan olemme liikenneturvallisuuden osalta naapurimaista jäljessä, jos verrataan Ruotsiin tai Norjaan, jossa tilanne on merkittävästi parempi. Siellä ollaan todennäköisesti pääsemässä puoleen Suomen tämänhetkisistä liikennekuolemamääristä.

Bensaa suonissa

Liikenneopettajana Aila Tuominen kertoo olevansa rauhallinen. Rauhallisuus tarttuu myös oppilaisiin. – Vaadin oppilaita itsenäistä toimintaa alusta alkaen ja että hän luottaa omaan toimintaansa.

Lappajärven Autokoulun oppilaat ovat pääsääntöisesti 15–18-vuotiaita. Heidän kanssaan työskentely ei ole Aila Tuomisen mielestä koskaan ole tylsää. – Välillä taitaa tuntua, että itsekin olen 18-vuotias!

Aila Tuominen on syntyisin Lappajärveltä, jossa hän asuu viikot. Viikonloppuisin hän matkaa perheensä luokse Mänttään.

Moottoriurheilu on perheen sydämenasia. Ailalla itsellään on plakkarissaan rallin SM-mitaleja naisten luokista. Perheen nuorin poika Rasmus ajaa rallicrossia EM-tasolla, mutta sarja on koronapandemian takia tauolla.

Rasmus saavutti maaliskuussa pronssia jääradan SM-kisoissa. Pojanpoika, yhdeksänvuotias Lassi ajaa kartingia ja on saavuttanut merkittäviä mitalisija Keski-Suomen alueella.

– Bensan tuoksu vetää puoleensa ja yhdistää perhettämme!

Tulevaisuuteen viisi vuotta yrittäjänä toiminut Aila Tuominen katsoo luottavaisesti. Hänelle on ollut ilo rakentaa omista haaveistaan totta, viimeaikaisista koronan mukaan tuomista haasteita huolimatta.

– Jatkossakin haluan olla osana alueen nuorten kuljettajien turvallisuutta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät