-1.6 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Soitinkokeilu Alajärven musiikkiopiston uutuutena

Alajärven musiikkiopiston oppilasrekrytointi alkaa huhtikuun loppupuolella. Musiikkiopistossa opiskelemisesta kiinnostuneilla on aina toukokuun vaihteeseen saakka mahdollisuus ilmoittautua soitinkokeiluun.

Soittimeen tutustumiset toteutetaan yksitellen ja erikseen sovittavana ajankohtana. Soitinkokeiluja järjestetään sekä Alajärven että Soinin toimipisteissä.

MAINOS

Soitinkokeilujen ajatuksena on, että musiikkiopiston opettajat ilmoittavat aikataulun, jolloin kyseisen instrumentin opiskelusta kiinnostuneet voivat käydä kokeilemassa, että millainen ääni poikkihuilusta lähtee tai että miltä viulu tuntuu kaulalla.

Soitinkokeilut tukevat osaltaan musiikkiopiston hakuprosessia. Opiskelijaksi aikovalla olisi hakemusta täyttäessään mielikuva siitä, millaisen instrumentin opiskelijaksi hän pyrkii. Soitinkokeilujen järjestäminen on musiikkiopistoissa melko harvinaista.

– Tämänkokoisessa musiikkiopistossa ja meidän resursseillamme soitinkokeilujen järjestäminen onnistuu. Se on myös vahvuutemme, toteaa rehtori Markku Pöyhönen.

Tähtäimessä opiskelupaikka

Soitinkokeiluja varten voi varata aikoja musiikkiopiston toimistosta tai suoraan verkosta musiikkiopiston oppilashallintojärjestelmän kautta.

– Noin 20 minuuttia kestävän konsultaation aikana instrumentin opiskelusta kiinnostunut voi kokeilla soitinta ja keskustella instrumentin opiskelusta opettajan kanssa, valottaa Pöyhönen soitinkokeilun sisältöä.

Hakuaika Alajärven musiikkiopistoon on 27.4.-27.5. Hakemus tehdään verkkolomakkeella. Valintahaastattelut järjestetään puolestaan touko-kesäkuun vaihteessa.

Valintahaastattelussa mietitään sitä, mikä on parhaiten sopiva instrumentti ja paikka – perusopetus, soitinvalmennus vai aikuisosasto – musiikkiopistoon hakevalle.

Markku Pöyhösen mukaan opettajalle on tärkeää, että hän saa luokalleen motivoituneita opiskelijoita.
Kevään oppilashaun kautta Alajärven musiikkiopiston Alajärven ja Soinin toimipisteisiin otetaan viitisenkymmentä uutta oppilasta perusopintoihin.

Viime keväänä Alajärvellä ja Soinissa järjestetyissä haastatteluissa kävi 54 hakijaa, jotka myös valittiin oppilaiksi. Heistä kahdeksan valittiin aikuisosastolle, 34 perusopintoihin ja 12 soitinvalmennukseen.

Musiikkiopiston varsinaisen oppilaspaikkahaun lisäksi oppilaita otetaan myös muskariin. Hakuaika on ollut keväisin ja hakuaikaa on jatkettu vielä elokuussa. Kaikki ilmoittautuneet lapset on otettu mukaan tutustumaan musiikin ja laulun maailmaan.

Monta instrumenttia valittavana

Alajärven musiikkiopisto on perustettu vuonna 1979. Toimialue kattaa Alajärven, Soinin ja Kurikan. Viime syyskuussa koko oppilaitoksen oppilasmäärä oli muskari mukaan lukien 590. Alajärvellä ja Soinissa oppilaita oli yhteensä 271 ja Kurikassa 319.

Alajärvellä ja Soinissa työskentelee rehtorin lisäksi kolme virkaopettajaa ja 15 pää- tai sivutoimista tuntiopettajaa.

Musiikkiopiston suosituimmat soittimet ovat piano ja viulu. Musiikkiopistossa voi opiskella esimerkiksi oboen, poikkihuilun, sellon, kanteleen, kitaran ja harmonikan soittoa sekä ja laulua.

– Uuden opetussuunnitelman myötä myös improvisointiin ja säveltämiseen tutustutaan pääinstrumentista riippumatta, kertoo Markku Pöyhönen.

Alajärven musiikkiopisto on saanut Opetushallitukselta hankerahaa teknologiahanketta varten. Hankkeessa tehostetaan oppimista ja oppimaan oppimista.

– Oppilaiden esityksiä opetustilanteessa tallennetaan videolle. Taltioinnista vastaa opettaja. Videot tallennetaan palvelimelle ja oppilas näkee ja kuulee omaa soittoaan. Videotallenteita käytetään erityisesti rikastamaan oppilaiden saamaa palautetta.

Rehtori Pöyhösen mukaan samaa käytäntöä on sovellettu esimerkiksi orkesterinjohtajien koulutuksessa jo vuosikymmeniä. Videokameroiden käyttö on yleistynyt ja tullut tutuksi musiikin opetuksessa, kun koronapandemian takia on siirrytty etäopetukseen.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät