MAINOS

Kesärenkaat alle kelien mukaan

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun, mutta niitä saa tarvittaessa käyttää sen jälkeenkin. Kitkarenkaiden suosio jatkaa kasvuaan.

Viime kesänä 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun. Maaliskuu ei kuitenkaan ole takaraja talvirenkaiden käytölle, vaan myös nastarenkaita saa käyttää sen jälkeenkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.

MAINOS

– Renkaiden vaihdossa ei kannata koskaan miettiä kalenteria vaan pitää katsoa vallitsevat olosuhteet, täsmentää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

– Renkaiden vaihtoa suunnittelevan kannattaa huomioida omat ajoajat ja ajoreitit. Näin keväisin alueelliset erot olosuhteissa voivat olla hyvinkin suuria, mikä kannatta huomioida automatkaa suunniteltaessa, jatkaa Pohjonen.

Tieliikennelain uudistuksen vaikutuksia talvirenkaiden käyttöön seurataan Traficomin tilaamassa kaksivuotisessa tutkimuksessa. Seurannan loppuraportti julkaistaan ensi syksynä talvirengaskauden kynnyksellä.

Tammi-helmikuun vaihteessa 2021 toteutetussa parkkipaikkaseurannassa kesärenkaita havaittiin vain neljässä henkilöautossa reilun 1 200 auton otoksessa. Osuus (0,3 %) on täsmälleen sama kuin vastaavassa VTT:n selvityksessä alkuvuonna 2018.

– Suomalaisautoilijat näyttävät sisäistäneen hyvin uudet talvirengassäännöt. Toisaalta yksikin talvikeliin sopimaton rengastus on liikaa liikenneturvallisuuden kannalta, seurantatutkimuksesta vastaava konsultti Jouko Lahti muistuttaa.

MAINOS
Exit mobile version