2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Nuori shakinpelaaja kaipaa turnauksiin

Alajärven Niittykummussa asuva 12-vuotias Jami Valpas tutustui jo viiden vanhana shakkiin.

Ensimmäiseen shakkiturnaukseensa Jami osallistui kolme vuotta sitten. Hän on saavuttanut muiden muassa oman koululaisten shakin SM-hopeaa kahdesti, pikashakin SM-pronssia ja Pohjoismaiden mestaruuskisoissa neljännen sijan.

MAINOS

Paavolan koulun viidesluokkalaisen shakkiharrastus lähti liikkeelle isänpuoleisen isoisän ja isoveljen jalanjäljissä. Jamin isoveli Jesse sai ukilta shakkitietokoneen ja innosti pikkuveljenkin pelaamaan.

– Pelasin satunnaisesti vuoden verran ja pidin vähän taukoa. Aloitin harrastuksen uudestaan kahdeksanvuotiaana. Ensimmäisen kerran osallistuin turnaukseen kolme vuotta sitten Tampereella, muistelee Jami.

Kärsivällisyyttä tarvitaan

Jami Valpas kertoo, että shakin pelaajalta vaaditaan kärsivällisyyttä ja loogista päättelykykyä.

– Se on se alku, mistä lähdetään. Täytyy myös usein osata laskea monta siirtoa eteenpäin, mitä kannattaa tehdä ja että mitä vastustaja tekee.

Myös shakkiturnaukset ovat olleet tauolla koronapandemian takia. Jami (toinen oikealla) haluaisi jo päästä pelaamaan turnauksiin ja tapaamaan muita lajin harrastajia.

Pitkäjänteisyyttäkin tarvitaan. Jamin tähän mennessä pisin peli on kestänyt yli kolme ja puoli tuntia. Normaalin pitkän pelin kesto on 90 minuuttia per pelaaja plus 30 sekuntia per siirto.

– Joissakin turnauksissa tulee 40 siirron jälkeen puoli tuntia lisäaikaa.

Jami viettää shakin parissa pari tuntia päivässä. Pelaamiseen liittyy paljon taktiikan harjoittelua ja omaksumista. Hän myös katsoo shakkiammattilaisten kovia pelejä. Viikonloppuisin voi shakin harjoittelua ja pelien katsomista kertyä joskus viisikin tuntia päivässä.

Jamilla on ollut puolentoista vuoden ajan valmentajanaan Sauli Tiitta, joka antaa Jamille kerran viikossa yksityisvalmennusta. Tiitalla on Espoon Shakkiopetus -niminen yritys ja hän on opettanut päätoimisesti shakkia espoolaiskouluissa noin 14 vuoden ajan.

Shakkiturnauksiin osallistumista varten vaaditaan shakkikerhon jäsenyys. Jami edustaa Kurikan Visaa. Seuravalintaan vaikutti se, että Kurikasta löytyi lähin toimiva juniorishakkikerho. Kerhoa vetänyt Kai Sippola toimi myös vähän aikaa Jamin valmentajana.

Mielenkiintoa ja paljon opiskeltavaa

Avaustrategialla on tärkeä asema shakkipelin kulussa. Avauksia on olemassa useita kymmeniä, ja yhdestä avauksesta voidaan saada tehtyä jopa nelisataasivuinen kirja. Avauksissa onkin todella paljon opiskeltavaa, ettei tee virhettä avauksessa ja anna vastustajalle etua.

– Avausstrategia voi muuttua vaikka sillä tavalla, että olet suunnittelemassa jotain ja vastustaja estää sen. Sellaisissa kohdissa kannattaa alkaa miettiä uutta strategiaa, jota vastustaja ei voi estää niin helposti. Shakissa on avauksia ja avauksissa erilaisia muunnoksia – esimerkiksi sellaisia, että yritetään uhrata jotakin materiaalia ja antaa se vastustajalle ja saada itse siitä jokin parempi asema.

Jami kertookin kehittyneensä pelaajana avauksissa ja myös taktisesti. Taktiikkaa voi kehittää harjoittelemalla esimerkiksi netin kautta. Hän on huomannut, että shakin harrastamisesta on apua matematiikan opiskelussa.

Pelaamisen lisäksi shakin harrastajat perehtyvät myös lajin toiseen puoleen. Shakkiliitto vaatii, että pitemmissä peleissä täytyy pitää pöytäkirjaa, mutta 3–7 minuuttia kestävissä pikapeleissä pöytäkirjan pitämistä ei tarvitse tehdä. Jamin mielestä pöytäkirjanpitäminen on helppoa.

– Katsoo, mitä nappulaa siirtää. Esimerkiksi jos siirtää lähettiä ruutuun e7, tehdään pöytäkirjaan merkintä Le7.

Ikävä turnauksiin

Koronapandemia on vaikuttanut Jaminkin harrastukseen ja mieli palaa jo kovasti turnauksiin. Jamin tähtäimessä ovat seuraavaksi SM-kilpailut ja koululaisten SM-kilpailut.

– Koululaisten SM-kisojen perusteella pääsee Suomesta kaksi parasta pelaajaa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin edustamaan Suomea – samoin kuin muista Pohjoismaista ja Färsaarilta. Suomenmestaruuskisamenestyksen kautta pääsee EM- ja MM-kisoihin, valottaa Jami.

Viime vuoden helmikuussa käydyissä nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Jami oli lähellä jättipottia. Viimeinen peli päättyi tasapeliin. Mikäli Jami olisi voittanut pelin, hän olisi saanut juhlia PM-kultaa.

Jamin oman ikäluokan – eli D-luokan – SM-kisoissa on sama kärki kuin koululaisten SM-kisoissa. Koululaisten SM-kisoihin osallistuu enemmän pelaajia, koska kisoihin pääsee hieman matalamman kynnyksen kautta. Tasoltaan kisat ovat yhtä kovat.

Shakin kautta Jami on saanut uusia kavereita ympäri Suomea. Turnauksissa on hyvä henki pelaajien kesken.

Onneksi shakkia voi pelata netissä ja pitää yllä pelituntumaa. Netissä Jami on saanut vastustajakseen pelaajia kaikkialta maailmasta – esimerkiksi Yhdysvalloista, Kiinasta ja Australiasta. Haastattelupäivänä hän pelasi Intiassa asuvaa pelaajaa vastaan.

Shakin lisäksi Jami harrastaa salibandyä SC Alajärven riveissä ja jalkapalloa Soinin Palloseuran väreissä. Salibandyssä tai jalkapallossa ei hänellä ole suosikkipelaajaa, mutta shakin puolelta löytyy esikuva – norjalainen maailmanmestari Magnus Carlsen, joka on arvoltaan suurmestari.

Jamin omiin tavoitteisiin kuuluu saavuttaa FIDE-mestarin arvo, johon vaadittava elo- eli vahvuusluku on 2 300. Elo-lukua laskettaessa verrataan pelaajan ennakoitua tulosta todelliseen suoritukseen. Jamin selo eli Suomen vahvuusluku on 1 702.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät