Insinööriopintoihin vaikka työn ohessa – Järviseudulle tuodaan uudenlainen koulutuspolku

Mainos[adrotate banner="3"]

Järviseudulla käynnistyy tulevana syksynä aivan uudenlainen mahdollisuus opiskella insinööriksi. Opiskella voi työn ohessa tai vaikka nuoriso-opiskelijana.

Opinnot toteuttaa pilottina SeAMK Tekniikka avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. Tarjolla on sekä konetekniikan että automaatiotekniikan polkuopintoryhmät Alajärvellä ja Kauhajoella. Alajärvellä kumpaankin ryhmään otetaan mukaan kahdeksan opiskelijaa ja Järviseudun alueella opintoja koordinoi SeAMK Maakuntakorkeakoulu.

MAINOS

– Opiskelijat otetaan sisään avoimen polkuopiskelijoina, joille taataan mahdollisuus hakeutua tutkinto-opiskelijoiksi, mikäli riittävä opintopistemäärä täyttyy ensimmäisenä vuotena, toteaa yksikön johtaja Heikki Rasku SeAMK Tekniikasta.

Pilottiopintojen taustalta löytyy monta tekijää, joista yksi on se, että korona-aikana on hybridiopetus tullut vahvaksi osaksi SeAMK:n toimintaa.

Merkittävintä on kuitenkin se, että uudella koulutuksella voidaan vastata alueen insinööripulaan. Alueen asukkailla on mahdollisuus opiskella kotipaikkakunniltaan ja yrityksille saadaan lisää osaavaa, alueeseen sitoutunutta työvoimaa.

Marjo Vistiaho SeAMK Maakuntakorkeakoulusta kertoo, että opintojen tavoitteena onkin tuottaa konetekniikan sekä automaatiotekniikan monipuolisia ammattilaisia ja osaajia yritysten ja organisaatioiden asiantuntijatehtäviin.

– Yritysten kasvun ja alueen elinvoimaisuuden säilymisen kannalta on erittäin tärkeää, että alueelle ja yrityksiin sitoutuneita ammattilaisia löytyy läheltä työpaikkaa. Osaava henkilöstö mahdollistaa työpaikkojen ja yritysten säilymisen Järviseudulla, toteaa myös Vesa Alanko-Luopa Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelusta.

Monimuoto-opiskelu edellyttää sitoutumista, sillä niissä edetään tutkinto-opiskelun tahdissa. Polkuopinnoissa tehdään noin 60 opintopistettä lukuvuoden aikana, kun koko insinööritutkinto on 240.

– Opiskelu työn ohella voi toki välillä tuntua haastavalta – mutta se on täysin mahdollista ja aivan varmasti antoisaa, toteaa Vistiaho ja kannustaa rohkeasti hakeutumaan opintoihin nyt, kun ne tuodaan lähelle asuinpaikkaa.

Polkuopinnot alkavat syyskuussa 2021 ja päättyvät toukokuussa 2022. Polkuopintojen laajuus on noin 60 opintopistettä. Sisällöllisesti polulla opiskelu ei eroa tutkinto-opiskelusta.

Verkkovälitteinen teoriaopetus on pääsääntöisesti torstai- ja perjantai-iltaisin ja osittain lauantaisin. Opetukseen voi osallistua pienryhmässä Alajärvellä ja osin itsenäisesti etäyhteyden kautta.

Opintoihin sisältyy läsnäoloa vaativia laboratorioharjoituksia, jotka toteutetaan Seinäjoella. Lähiopetuspäivien välillä opiskellaan itsenäisesti.

– Opiskelijat voivat hyödyntää opinnoissaan Suomen kärkipään teollisen mittakaavan kone- ja tuotantotekniikan laboratorioita, mainostaa konetekniikan koulutuspäällikkö Pasi Junell ja jatkaa, että konetekniikassa opinnot ovat tuotantopainotteisia.

– Automaatiotekniikan opiskelijat toteuttavat älykkäitä koneita, tuotantolinjoja ja niiden automatisointia nykyaikaisilla menetelmillä. Mallinnuksen, visualisoinnin ja simuloinnin avulla suunnitelmat heräävät henkiin virtuaalilaboratorioissamme, toteaa puolestaan automaatiotekniikan koulutuspäällikkö Jorma Mettälä.

Polkuopinnoissa suoritetuilla konetekniikan tai automaatiotekniikan opinnoilla voi hakeutua opiskelijaksi SeAMKin Insinööri (AMK) tutkintokoulutukseen avoimen väylän haussa keväällä 2022. Avoimen väylän hakukelpoisuuden edellytyksenä on vähintään 45 polkuopintoina suoritettua opintopistettä.

Kun tulee valituksi tutkinto-opiskelijaksi, niin voi suoraan jatkaa opiskelua toisen vuoden opinnoilla ja siitä eteenpäin aina tutkintoon saakka.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvellä mennään metsään luonto-ohjaajan johdolla
Seuraava artikkeliSoinin hallintojohtajaksi yhdeksän hakijaa