MAINOS

Pohjalaisista maatilayrittäjistä lähes joka kolmas on joutunut sammuttamaan tulipaloa

Maatilayrittäjille tulipalovaara on läsnä arjen töissä jatkuvasti ja LähiTapiolan korvaustilastojen mukaan maatilojen palovahinkoja tapahtuu keskimäärin joka toinen päivä.

Maatilayrittäjille teetetyn tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas on joutunut sammuttamaan tulipaloa. Pohjanmaan maakunnissa yli puolet maatilayrittäjistä luottaa palokunnan nopeaan saapumiseen.

MAINOS

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan korvauspäällikkö Arto Laineen mukaan tulipalojen ennaltaehkäisyyn on kuitenkin syytä panostaa jatkuvasti. Toimivat palosta hälyttävät järjestelmät ja alkusammutuskalusto ovat ensiarvoisen tärkeitä.

LähiTapiolan korvaustilastojen mukaan vuodesta 2017 viime vuoden marraskuuhun saakka maatiloilla oli palannut keskimäärin joka toinen päivä. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa on korvannut vuosien 2017-2020 aikana lähes 140 maatilapalovahinkoa.

Suurvahingoilta on Laineen mukaan viime vuosina vältytty. Nopea ja onnistunut alkusammutus maatilayrittäjän toimesta, sekä palokunnan nopea saapuminen paikalle ovat monessa tapauksessa rajoittaneet vahingon määrää, kertoo Laine.

– Kaikki palot eivät ole tietenkään isoja, mutta helposti maatiloilla sattuvat palot kasvavat isoiksi, mikäli paloa ei havaita heti. Kun asiantuntijamme käyvät maatilakäynneillä, otamme myös paloturvallisuusasiat aina puheeksi.

– Pääasiassa paloriskit otetaan tosissaan, ja yrittäjät ovatkin tehneet paljon hyvää työtä niiden ennaltaehkäisemiseksi, mutta silti jokainen palo on liikaa. Tulipalo on erittäin surullinen tapaus yrittäjälle ja pahimmillaan rampauttaa koko toiminnan, toteaa LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan maatilamyyntitiimin esimies Sini Ritamäki.

– LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa on LähiTapiola-ryhmän suurin maatilojen vakuuttaja, kertoo liiketoimintajohtaja Kari Niemelä LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta. – Olemme panostaneet merkittävästi maatilojen paloturvallisuutta lisääviin asiakasetuihin ja koulutuksiin. Yksi merkittävä paloturvallisuutta edistävä etu asiakkaillemme on maksuttomat sammutintarkastukset.

LähiTapiola selvitti Kantar TNS:n tutkimuksessa helmi-maaliskuussa 2021 suomalaisten maatilayrittäjien käsityksiä tilojensa paloturvallisuudesta ja palokunnan ripeästä saapumisesta hätätilanteessa.

Pohjalaisista maatilayrittäjistä 57 prosenttia luottaa palokunnan nopeaan saapumiseen, eikä suotta.
Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen tietojen mukaan keskimääräinen ensiyksikön saapumisaika tilalle on 12 minuuttia. Tuo on valtakunnan kärkiaikoja, toteaa Laine.

Tutkimuksen mukaan pohjalaisista maatilayrittäjistä reilu kolmannes on jossain määrin huolissaan tilansa paloturvallisuudesta.

Paloturvallisuuden lisäämisen keinoina nähdään alkusammutusvälineiden lisääminen sekä sähkölaitteiden uusiminen. Osaamisen parantaminen palojen ennaltaehkäisyssä nähdään myös tärkeänä.

MAINOS
Exit mobile version