MAINOS

Valkealampi pyöräsuunnistuksen MM-kisanäyttämöksi – polut kiehtovat myös kuntoilijoita

Valkealammen alue Lehtimäellä on pyöräsuunnistuksen MM-kisanäyttämönä kesäkuun 14. päivänä. Koronan vuoksi tapahtumaa ei voida pitää yleisötilaisuutena, mutta toisaalta alueelle pääsyäkään ei voida estää.

Yksi Valkealammen alueen maastot ehkä parhaiten tuntevista ihmisistä on lehtimäkeläinen aktiivi Olli Raivio, joka on kiertänyt sen polkuja ja reittejä 47 vuoden ajan – ja edelleen toisinaan löytää sieltä jotain uutta!

MAINOS

Olli muistelee, miten alue aikoinaan oli tunnettu nimenomaan hiihtäjien paikkana. Sen jälkeen tulivat hölkän kultavuodet ja muun muassa Martti Vainio haki Valkealammelta vauhtia Moskovan olympialaisiin.

Alueelle saapuivat myös karavaanarit ja he oppivat kulkemaan maastoissa ilman sen kummempia opastuksia.

Fyysisesti raskainta aluetta alueella tarjoavat Jäkälämäkeä ympäröivät polut.

Suunnistusta alueella on harrastettu pitkään, onhan Valkealampi todellinen suunnistajan paratiisi. Iltarasteja järjestetään edelleenkin ja pyöräsuunnistuksen SM-kisat siellä on järjestetty parikin kertaa.

Tulossa olevat MM-kisat ovat kuitenkin kansainväliseltä näkyvyydeltään ihan omassa mittakaavassaan.
Lehtimäen Jyske järjestää kisoja yhdessä Rastikettujen kanssa. Kolmipäiväisistä kisoista yksi ajetaan Seinäjoella, yksi Kuortaneella ja yksi Valkealammella.

Työtä kisojen eteen on tehty pitkään. Aluksi luvat alueen 44 maanomistajan kanssa oli hoidettava kuntoon ja Olli on katsonut alueen polut, jotka Timo Hoskari Alavudelta on laittanut digitaalisesti kartalle.

Paikalla kävi jo alkuvaiheessa venäläinen testiajaja, joka antoi maastosta raporttinsa kansainväliselle liitolle. Alueella on suoritettu rata-ajoja ja tehty nopeusluokituksia. Tunteja ei ole laskettu.

Olli Raivion mukaan alueella on valtava määrä polkuja. Niiden lisäksi on hyvät latupohjat ja tieverkot. Lähdöt kisoissa tulevat tapahtumaan maantien varresta hiekkakuopilta päin. Reitit yltävät aina Kangaspuron toiselle puolen saakka. Fyysisesti raskainta aluetta tarjoavat Jäkälämäkeä ympäröivät polut.

Vaikka kaikki polut ovat jo olleet ennestään Valkealammella, niin monet niistä ovat aikaisemmin jääneet kiireisiltä kulkijoilta huomaamatta. Viime kesän ja syksyn aikana polkuja on parannettu ja niitä ovat kuluttaneet monet renkaanjäljet.

– Meillä on ollut säännölliset torstaipyöräilyt, joissa mukana on ollut jopa 30 maastopyöräilijää Lehtimäeltä, Alavudelta, Ähtäristä, Soinista ja Alajärveltä. Ajoimme kahdessa ryhmässä, toista veti Kurunmäen Tatu.

– Intoa oli niin paljon, että pyöräilyjä jatkettiin pitkälle syksyyn. Viimeiset torstaipyöräilyt poljettiin otsalamppujen ja pyörien valojen avulla.

Koska työ tehtiin syksyllä hyvin, niin nyt keväällä reittejä vain tarkastetaan, ettei mitään yllättäviä esteitä ole ilmestynyt.

Talkoolaisia kisojen toteutus vaatii tapahtumapäivänä ja edeltävänä viikonloppuna 30-50, joten jos innokkuutta talkoiluun löytyy, niin sopiva tehtävä löytyy varmasti.

Kisapäivänä Valkealammen maastossa olevalla tiestöllä ei saa ajaa moottoriajoneuvoilla ja muutenkin toiveissa on, että maasto rauhoitettaisiin tuolloin muilta liikkujilta.

Kesäkartta kaikelle kansalle

Valkealampi on tänä päivänä kiinnostava retkeilykohde ihan kaikenikäisille ja -kuntoisille. Talvella siellä hiihdetään ja tänä keväänä alueella tehdystä puuston raivauksesta saadaan tehtyä haketta, jota levitetään ensilumen ladulle niille paikoin, joista vanha puru on huvennut.

Viime syksynä aloitettiin myös lumikenkäreitin ylläpito, mutta runsas lumentulo torppasi sen talvella. Niitä tullaan kuitenkin jatkossa tekemään ja myös pyöräilijät suunnittelevat läpi vuoden avoinna olevaa reittiä.

Kesäisin alueella viihtyvät niin retkeilijät kuin yhä kasvavana ryhmänä maastopyöräilijät. – Valkealampi on noussut lujaa luonnossa liikkumisen trendin myötä.

– Se on monien mahdollisuuksien alue, jossa voi liikkua lastenrattaita työntäen, mutta siellä voi myös hikoilla pyörällä tai retkeillä vaikka koko päivän, Olli kertoo ja sanoo, että moni, joka ei aluetta ennestään tunne, kaipailee käyttöönsä karttaa maastoon lähtiessään.

Tulossa olevien MM-kisojen vuoksi kesäkarttaa ei ole voitu tehdä, mutta tämä ongelma poistuu kisojen jälkeen. Tarkoitus on saada kulkijoiden käyttöön kesäkartta, jossa esillä on alueen vahvat reitit.

– Kartta tulee risteyksiin vanhojen karttojen tilalle ja toivottavasti saamme sitä myös myyntiin päärakennukseen, Olli sanoo tyytyväisenä siitä, että samaan aikaan kun alueella kävijöiden määrä on lisääntynyt, ravintolakin on saatu jälleen toimimaan!

Valkealammen tulevaisuus näyttää hyvälle muutoinkin, sillä toiveissa on, että 6-tähden reitistö -hankkeen myötä saadaan vanhat reitit parempaan kuntoon naapurikuntiin päin. Jyskeen palloilujaoston frisbeegolf -ratahanke on käynnistynyt ja siinä seuraavana on vuorossa maanomistajien kanssa keskustelut.

Jos ne sujuvat hyvin, niin lajin pariin voidaan Valkealammella päästä jo syksyllä.

– Alueen maanomistajille täytyy kyllä antaa isot kiitokset. Heidän ansiostaan voimme tulevissa MM-kisoissa esitellä tätä helmeä upeine kangasmetsineen myös muulle maailmalle!


Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version