-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Pohjalaisvesistöissä sinilevää

Kuluvalla viikolla on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella havaittu sinilevää kuuden valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Levää havaittiin runsaasti Kuortaneenjärvellä ja Kaskisten edustalla. Hieman levää havaittiin Luodonjärvellä, Evijärvellä Sillankorvan leirintäalueella, Ähtärinjärvellä Kylmälahden havaintopisteellä ja Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Kansalaishavaintoja kuluneelta viikolta saatiin useasta paikasta, muiden muassa Evijärven Karhusaaren luona. Hieman levää on havaittu esimerkiksi Kuortaneenjärven Puodinkedonlahdella.

MAINOS

Kansalaishavainnot vesistöjen levätilanteista ovat tärkeää lisätietoa tukemaan valtakunnallisen leväseurannan toteutumista. Kansalainen voi merkitä havaitsemansa leväesiintymän Järvi-meriwikin verkkopalveluun tai ilmoittaa siitä leväseurantapuhelimen numeroon. Ympäristöhallinnon havaintopaikalla Lappajärven Halkosaaressa pintaveden lämpötila oli kuluneella viikolla 22 astetta.

Sinileväepäilyn kohdatessa on hyvä noudattaa aina erityistä varovaisuutta. Sinileväpitoista vettä ei tule käyttää sauna-, pesu- tai kasteluvetenä. Myös pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä poissa leväpitoisesta veden lähettyviltä. Sinilevän tunnistuksessa voi käyttää apuna vesilasitestiä, jolloin ottaessa leväpitoista vettä lasiin, nousee sinilevä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Kokeiltaessa leväesiintymää tikulla, ei sinilevä jää tikkuun roikkumaan, koska se hajoaa sitä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät