Uusien tuulten aika Alajärven vapaa-aikatoimessa

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven vapaa-aikatoimen rintamalla tapahtuu. Muutokset alkavat jo aivan hallinnon tasolta saakka, sillä kansalaisopiston rehtorin virkaan yhdistettiin elokuun alusta lukien myös kaupungin vapaa-aikatoimi. Pestiä hoitava Titta Väänänen kertoo, että työaika on puolet ja puolet, mutta käytännössä se homma hoidetaan, joka eteen tulee.

Vapaa-aikatoimen ja kansalaisopiston kesken on jo ennestäänkin ollut jossain määrin rinnakkaista ja jopa yhteistä toimintaa ja jatkossa yhteistyö varmasti syvenee edelleenkin. Yksi hyvä esimerkki tästä ovat pian syyskauteen käynnistyvät vesiliikunnat, joita vapaa-aikatoimi järjestää päiväaikaan ja kansalaisopisto iltaisin.

MAINOS

Keväällä taas kansalaisopisto järjesti yhdessä ohjaamon kanssa nuorten hygieniapassikoulutusta, jotta nämä pääsivät kesätöihin.

Titta tarttui uuteen tehtäväänsä innolla, vaikka se onkin haastava. Hänellä etuna on se, että taustalla on 30 vuotta koulumaailmassa sekä toimintaa liikuntapuolella, joten kaikki sektorit ovat tuttuja.

Hallinnon yhdistymisen myötä kansalaisopistosta tuttu sähköinen ilmoittautumisjärjestelmä on tulossa käyttöön myös vapaa-aikapuolelle.

Tällä hetkellä sitä jo testataan Power Parkin reissuun ilmoittautumisissa ja nuoret ovat ottaneet systeemin hyvin vastaan. Liikuntapuolellakaan se tuskin aiheuttaa isompia ongelmia, vaikka väki siellä on usein iäkkäämpää, sillä järjestelmä on jo tuttu kansalaisopiston ilmoittautumisista.

Sähköinen järjestelmä tuo mukanaan erilaiset maksuvaihtoehdot, eikä kymppejä tarvitse kerätä enää reissun päällä ja samalla se mahdollistaa muutosten ja peruutusten ilmoittamisen kaikille yhdellä viestillä.

Uudelleen järjestetyn hallinnon lisäksi myös käytännön työn tekijöissä on paljon uutta väkeä. Vapaa-aikapuolelle on uutena työntekijänä tullut liikunnanohjaaja Merja Korpela, joka on ollut nyt vuoden verran töissä muualla edellisen Alajärven pestinsä jälkeen. Nyt paikka on vakituinen ja Merja nauraa, että hän vastaa nyt sitten Kivelän Kirstin numerosta!

Merjan työhön kuuluu nyt mm. seura- ja järjestöyhteistyö, sisällöntuottaminen liikuntapaikoille ja elintapaohjaus – eli kaikki mahdollinen toiminta vauvasta vaariin!

Merjalla on vahva alueen tuntemus ja yhteistyöverkostot ympäri maakuntaa, mikä on iso vahvuus työ toteuttamisessa.

Nuorisotyössä aloitti toukokuussa Tuomas Lahdenperä, joka saapui Alajärvelle Kauhavalta. Nyt hän tekee Alajärvellä äitiysloman sijaisuutta ja työskentelee viikosta kaksi päivää Ohjaamossa ja kaksi päivää muussa nuorisotyössä.

Omaksi vahvuudekseen työssään Tuomas kokee innon kokeilla uutta ja järjestää tapahtumia ja reissuja. Hänellä on myös kulttuurituottajan koulutus ja hän tykkää keksiä ja kokeilla nuorten kanssa uusia juttuja, joskus yllättääkin.

– Nuoret ovat täällä tosi vastaanottavaisia ja ottavat uudet ihmiset hyvin vastaan. He eivät todellakaan ole sulkeutuneita tai hitaasti lämpiäviä, Tuomas kiittää mutta harmittelee sitä, että mukaan eri juttuihin he lähtevät hitaasti ja sitoutuminen tahtoo olla vaikeaa.

Tuomas kertoo, että sama ilmiö on nuorilla muuallakin. Jos johonkin viikon päästä olevaan kivaan juttuun pitäisi ilmoittautua viimeistään tänään, saattaa nuori ihmetellä, mistä hän voi tietää, mitä aikoo viikon kuluttua tehdä?

Laajempia ongelmia paikkakunnan nuorilla Tuomas ei ole kesän aikana huomannut, toki jonkin verran päihteet haastavat ja myös koronan mukanaan tuomaa oireilua on. Koronatilanteen pitkittyminen vaikuttaa nuoriin monin tavoin, ympärillä oleva tieto asiasta ja se, jos vaikkapa kotona on työttömyyttä koronan vietyä vanhemmilta työt.

Kun siihen lisätään vielä murrosiän haasteet, pitäisi muistaa, että nuoriin kannattaa satsata. Yhteistyön koulun kanssa onkin jatkossa selvästi lisääntymässä.

Elokuun alussa nuorisotyöhön mukaan tuli Elina Ruotsala, joka on aikaisemmin ollut samassa työpaikassa Kauhavalla kuin Tuomas. Elina tekee Siiri Ahopellon sijaisuutta, kun Siiri taas on siirtynyt tekemään erityisnuorisotyötä koululle.

Elinan vastuulla on nuorisovaltuusto ja nuorisotyö sekä välituntitoiminta yhdessä muiden kanssa. Nuorisotilat niin Alajärvellä kuin Lehtimäelläkin aukeavat jälleen tällä viikolla.

Alajärvellä ovet ovat avoinna keskiviikko, torstai- ja perjantai-iltaisin ja Lehtimäellä keskiviikkoisin. Myös perjantai-iltoja tullaan pitämään ovia auki, mutta niiden osalta ohjaajatilanne on vielä auki.

Kauhavaan verrattuna Tuomas ja Elina kokevat toiminnan Alajärvellä yksinkertaisemmaksi, koska liitoskuntia on vain Lehtimäki. Kauhavalla niitä on neljä, joten toiminnan monistaminen kaikkiin paikkoihin pienillä resursseilla oli hankalaa.

Koulumaailmaan siirtynyt Siiri Ahopelto toimii sekä Alajärvellä että Vimpelissä ja hänen tärkein tehtävänsä on kohdata nuoria, olla heille matalan kynnyksen aikuinen jolle voi jutella niin isot kuin pienetkin ilot ja murheet. tarvittaessa Siiri sitten ohjaa asiaa eteenpäin.

– Syksy on lähtenyt kouluilla hyvin käyntiin ja nuoret ovat olleet hyväntuulisia. On ollut tosi hyvä, että koulutyö on päästy aloittamaan lähiopetuksessa, Siiri kertoo. – On ollut kiva, miten nuoret tulevat juttelemaan, uudet seiskatkin!

Isoja paineita monille nuorille tulee tänä päivänä sosiaalisen median kautta. – Moni etsii itseään ehkä enemmänkin kuin ennen näiden paineiden vuoksi.

Podcastia ja tilaongelmia

Uusien tuulien myötä luvassa on myös ihan uudenlaisia juttuja! Toki tuttujakin elementtejä on, kuten runsas ohjelma syyslomaviikolle ja 4.9. Powerparkin päättäjäisiin suuntautuva retki, johon voi nyt ilmoittautua sähköisesti.

Ohjaamolla on lisäksi alkamassa kerran kuussa etsivien kanssa yhdessä järjestettävät aamupalat alle kolmikymppisille, joilla on siihen tarve.

Liikuntapuolella ajankohtaista ovat pian alkavat vesiliikunnat ja taas pyöräilykampanjoiden päättymiset, kannattaa muistaa ilmoittaa kilometrinsä!

Samaan aikaan tehdään nyt innolla uutta aluevaltausta, sillä lokakuussa julkistetaan eka oma Totuuden metsästäjät -podcast nuorille! Siinä kuullan eri asiantuntijoita, mutta rennolla fiiliksellä! Mukana on viihdettä ja painavaa asiaa kaikkiaan kymmenen jakson verran aina kerran viikossa!

– Nuorten vanhempien kannattaa aina ottaa meihin yhteyttä, jos on mitä tahansa asiaa! Myös nuorisotiloihin voi aina halutessaan tulla käymään, kyllä me kahvit tarjotaan!

Erityisesti kansalaisopiston ja vapaa-aikapuolen tiloihin tutustumaan kutsutaan valtuutettuja nyt uuden valtuustokauden alkaessa.

– Nuorisotilat ovat kolmannessa kerroksessa makasiinissa. Minulla on aika iso murhe niistä nuorista, jotka eivät voi tulla tiloihin niiden vaikean saavutettavuuden vuoksi, Titta Väänänen toteaa.
– Sama haaste on kansalaisopiston toimistossa, jossa pääasiassa käy ikäihmisiä.

Tilakysymyksiin toivotaankin pikaista ratkaisua, jotta saataisiin keskustaan tilat, johon kaikki pääsisivät. Nyt nuorisotoimella on tiloja monessa paikassa osa vuokrattuja. Keskitettynä toimiminen olisi helpompaa.

Nuorisotilojen sijainti yläkerrassa on myös ohjaajien kannalta todella haastavaa. – Portaissa ja ulkotiloissa voi tapahtua mitä tahansa silloin, kun ohjaaja on nuorisotiloissa, joissa niissäkin on monta eri huonetta. Kylällä ihmetellään, mitä kaikkea nuorisotilojen pihalla tapahtuu ja missä ohjaajat ovat, kun taas ohjaajat eivät tiedä asiasta mitään, Tuomas ja Elina harmittelevat.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliIlmaantuvuusluku maakunnassa nyt 91,2
Seuraava artikkeliKoronanäytteiden vastauksien viive voi yhä kasvaa Etelä-Pohjanmaalla