0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Syysistutuspäivä huomenna Kurejoen Puutarhalla

Monet perennat kukkivat parhaillaan!

Kurejoen Puutarhan vietetään perinteistä Syysisutuspäivää huomenna lauantaina 28.8. kello 9-15. Päivässä on mahdollisuus tutustua syksyn taimivalikoimaan.

Puutarhureiden lisäksi suunnitteluhortonomi Maarit Levijoki on opastamassa taimien valinnassa kello10-13 välillä. Ota mukaan kuva tai piirros kohteestasi!

MAINOS

Taimivarastoa on täydennetty ja taimien lisäksi on saatavilla kurkkua, tomaattia, kirsikkatomaattia ja oman puutarhan omenamehua!

Kastele, istuta ja kastele!


Omenapuista on tarjolla noin 25 eri lajiketta!

– Syysistutuskausi alkaa pitkän helteisen ja kuivan kesän jälkeen. Kuivuus on koetellut kasveja niin puutarhoissa kuin luonnossakin, kertoo puutarhuri Tuula Karjanlahti.

– Vaikka sateita on jo saatu, maa on vielä erittäin kuivaa. Nyt kannattaa vielä kastella kuivuudesta kärsiviä perennapenkkejä ja pensaita talvehtimisen varmistamiseksi ja havukasvien kevätkuivumisen ehkäisemiseksi.

Myös istutusaltaat saattavat kaivata lisäkastelua. Kastelun avulla voidaan parantaa myös syyslannoksen liukenemista maahan.

Syksyllä istutettaessa maata parannetaan kevätistutusten tapaan kalkitsemalla se tarpeen mukaan ja myös palanutta kompostia voi käyttää. Puutarhamullalla, havumullalla, turpeella ja hiekalla voi parantaa kasvualustan rakennetta.

– Uusien istutusten varastolannoitteeksi maahan voi sekoittaa ohjeen mukaan syyslannoitetta, joka on fosfori- ja kaliumrikasta. Lannoite säilyy maassa kevääseen ja on silloin kasvien käytössä. Typpipitoisia lannoitteita ei käytetä syksyllä.

Mennyt kuiva kesä tulee ottaa huomioon vielä syysistutuksia tehdessä. – Syyssateiden varaan ei istutusten kastelua kannata jättää. Sade kastelee vain pintakerroksen.

– Istutuskuoppaan kannatta imeyttää vettä useaan kertaan ennen istutusta ja kastella hyvin vielä istutuksen jälkeenkin, Karjanlahti muistuttaa. – Kasvi ei juurru kuivaan maahan. Siksi kasvit kannattaa upottaa vesiastioihin imeytymään ennen istutusta.

– Sulan maan aikana, ennen lehtien putoamista, kannatta tarkistaa maan kosteus pintaa syvemmältä. Lehtien pudottua kastelua ei enää tarvita. Mikäli talvi on vähäluminen, kastelun tarvetta tulee tarkistaa keväällä varsinkin havukasvien kohdalta.

– Syksyllä ei taimen juurelle tarvitse tehdä kastelukaulusta ja aikaisemmin kesän aikana tehdyt kaulukset voi tasoittaa, ettei vesi jää niihin seisomaan talveksi. Mikäli kasvilla on leikkaustarvetta, se tehdään keväällä.

– Opastamme mielellämme asiakkaita istutukseen liittyvissä asioissa ja kasvivalinnoissa ja puutarha on avoinna maan jäätymiseen saakka.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät