3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Tarja Paimenen Kasvumaa -näyttely Villa Väinölässä avaa katsojalleen taiteilijan intohimon

Alajärvellä Villa Väinölässä on esillä 29.9. saakka Lehtimäen Länsikylällä asuvan Tarja Paimenen taidenäyttely, joka kantaa nimeä Kasvumaa.

Näyttely avaa kävijälleen taiteilijan intohimon luovuuteen, tekemiinsä töihin ja taiteeseen. – Haluan näyttelyyn tutustuvan huomaavan, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta.

MAINOS

– Kannattaa kuunnella mitä oikeasti elämältä haluaa. Olla nöyrä itselle. Joskus elämä paiskaa lujasti epämukavuus alueelle. Joskus sen voi valita vapaaehtoisesti. Taide jaksaa yllättää.

– Taide kasvattaa, niin kuva- kuin sanataidekin. Ensimmäistä opettajaani Ritva Lindbergiä lainaten, ei aina tiedä mihin se vie kun pensselille antaa luvan, Tarja toteaa.

Tarja Paimen on entinen lypsykarjatilallinen, sanataideopettaja ja kuvataideharrastelija -opiskelija. Harrastus alkoi intohimolla kuusi vuotta sitten Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistossa kuvataiteilija Ritva Lindbergin ohjauksessa.

– Samalla halusin haastaa itseäni entistä ahkerampaan työskentelyyn. Viikonloppuisin kävin useaan otteeseen taiteilija Esa Tiaisen kursseilla. Lisää innostusta sain 2017 Pietarin taideakatemian klassisen taiteen opetuksesta Kotkassa. Kurssimuotoiset opinnot mahdollistuivat Repin-instituutissa. Lappajärven kesäkurssilla 2019 taiteilija Elina Försti kannusti eteenpäin.

Yhteisnäyttelyissä Tarja Paimen on ollut mukana Härmän kuvataideyhdistyksen kanssa Härmän kylpylässä ja Härmän kylän nuorisoseuralla sekä Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston näyttelyssä Alajärven kirjastossa ja Makasiinilla.

Lypsykarjatilalla Tarja työskenteli puolisonsa kanssa 30 vuotta samalla perhettä kasvattaen. – – Sanataideopettajakoulutukseen lähdin 2009, jota täydensin elämäkertakirjoittamisen kurssilla Lahdessa 2010.

– Lehtimäen yhtenäiskoulu mahdollisti sijaisuuksia. Luovan kirjoittamisen ryhmän perustaminen Alajärvelle sekä Lehtimäelle hyväksyttiin myötätuulessa uutena lajina Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistossa. Kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelua jatkoin viikonloppuisin avoimen yliopiston kautta Jyväskylään.

– Kandin työn jälkeen täydensin opintojani kasvatus- ja erityispedagogiikan perusopinnoilla, sekä taidehistorian opinnoilla.

Kiinnostus kuvataiteeseen syttyi sanataiteen kautta. – Luovan kirjoittamisen kesäkurssien vetäjänä sain sivusta katsella kuvataiteilijoiden työskentelyä.

Tarja muistelee, että kuvataiteilijoiden mukanaan kuljettama materiaalin määrä hirvitti häntä, mutta kiinnostusta ja uteliaisuutta riitti. Kun Ritva Lindberg laittoi kansalaisopiston kurssiesittelyyn hyvän tekstin todeten intohimon riittävän, oli päätös uuden opiskelusta jälleen syntynyt.

– Koin samanlaisen uuden oppimisen elämyksen kuin aikanaan koulun aloittaessani, kun sain oppia lukemaan! Vastaava intohimo syttyi maalaamiseen!

Tarjan sydäntä lähellä on klassinen kuvataide, jonka opetuksesta Suomessa hän kantaa hieman huolta. Itse hän on kokenut erityisen antoisiksi Repin-instituutin kurssit Kotkassa, jonne mieli palaa edelleen.

Nyt Villa Väinölässä avautunut näyttely on ensimmäinen Tarjan yksittäisnäyttely ja se koostuu kaikkiaan 51 työstä, valtaosin akvarelleista ja öljyväritöistä. Joukossa on myös yksi guassi- ja yksi akryylityö. Näyttely on samalla Tarjan 60-vuotisjuhlanäyttely.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät