Alajärven LuontoOn -repuista on malliksi vaikka koko Suomelle!

73
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven 4H:n LuontoOn -hanke on toteuttanut Alajärven ja Lehtimäen kirjastoista lainattaviksi repulliset reipasta luontoseikkailua, jota kuka tahansa voi hyödyntää lähtiessään tutkimusretkelle luontoon.

LuontoOn reput ovat niin yksinkertaisen nerokas idea, että nähtäväksi jää miten nopeasti muuallakin hoksataan, että näitä pitää saada myös meille!

MAINOS

– Hankkeen yhtenä tavoitteena onkin myös se, että ideaa kopioitaisiin ja muuallakin innostuttaisiin vastaavanlaisista repuista ja kirjastoyhteistyöstä, jolloin useammat lapset ja nuoret pääsisivät vahvistamaan luontosuhdettaan, kertovat LuontoOn hanketyöntekijä Mari Kaunisto ja kirjastotoimenjohtaja Päivi Pippola.

LuontoOn -hankkeen tavoitteena on tutustuttaa lapset luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin ja opettaa heille metsäluonnon ominaispiirteitä sekä luonnon monimuotoisuutta.

Hanke on nyt myös suunnitellut ja hankkinut luonnon tutkimiseen tarkoitetut reput. Nämä reput ovat kaikkien lainattavissa Alajärven ja Lehtimäen kirjastoista. Idea reppuihin on saatu 4H-yhdistyksen hallituksesta Aana Vainiolta.

Luontoreppujen lisäksi Alajärven 4H järjestää lapsille ja nuorille käytännönläheisiä LuontoOn-kerho- ja -leiripäiviä. Hanke on Aisaparin rahoittama ja kestää vuoden 2022 loppupuolelle asti.
Reppu luonnossa liikkuville – kaiken ikäisille!

Mari ja Päivi kertovat, että LuontoOn reput sopivat ihan kaiken ikäisille luonnossa liikkujille. Niiden sisältä löytyy kaikkea kivaa välineistöä luonnon tutkimiseen.

Mari on ollut reppuja esittelemässä jo parissa tapahtumassa. Suurta suosiota ovat saavuttaneet kännykän kameraan liitettävät lähikuvaukseen tarkoitetut makrolinssit, joilla luonnosta saadaan ihan uudenlaisia kuvia!

Mukana repussa on myös mm. suurennuslasia, kompassia ja välineiden käyttö- ja puhdistusohjeet. Välineiden avulla luonnosta löytää paljon jännää ja mielenkiintoista tutkittavaa. Hienot suojapussit suurennuslaseille on tehty kaupungin lahjoittamista silmälasien puhdistusliinoista talkootöin!

Reppuja voi lainata ja palauttaa kirjastosta ja kirjastoon, kun henkilökunta on paikalla. Niitä voi tilata myös kirjastoauton kautta, niin yksityiset kuin vaikkapa koulutkin. Laina-aika on yksi viikko.
Mari lähtee pian myös reppujen esittelykierrokselle kertoen niistä opettajille ja erilaisille ryhmille, jotta lainaus saadaan reippaasti käyntiin!

Reppuihin on keväällä tulossa myös opas- ja tehtävävihko sekä lisää uudenlaisia luonnontutkimisvälineitä.

Kirjastoista löytyy reppujen lisäksi lainattavaksi myös paljon aiheeseen liittyviä tieto- ja kuvakirjoja, joten asiaan voi perehtyä laajemminkin kuin omilla retkillään!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa