-2.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Töysän Säästöpankkisäätiö haastaa asiakkaita tarinoineen mukaan uuden teoksen tekemiseen!

Kuortaneen ja Töysän Säästöpankkien yhdistymisestä syksyllä 2009 alkunsa saanut Töysän Säästöpankkisäätiö on solminut sopimuksen kirjailija Arto Juurakon kanssa ”hauskan ja iloisen” historiikin kirjoittamisesta.

Pankkien yhdistyessä syntyi Oma Säästöpankki Oy, eli nykyinen pörssilistattu yhtiö Oma Säästöpankki Oyj.

MAINOS

– Emme tienneet silloin, kuinka historiallisesta alusta oli kysymys. Meitä on OmaSp:n alla jo seitsemän säätiötä ja kaksi osuuskuntaa. Olemme Kuortaneen Säästöpankkisäätiön kanssa perustajasäätiöitä yhdistymisemme ansiosta. Töysän säästöpankkisäätiön toimialueeseen kuuluvat Alajärvi, Alavus, Töysä, Hyllykallio ja Ähtäri, kertoo Töysän säästöpankkisäätiön hallituksen puheenjohtaja Aino Lamminmäki.

Töysän Säästöpankkisäätiön tarkoitus omalla toimialueellaan on säännöissä määritelty kolmeen osioon. Niistä ensimmäinen on säästäväisyyden ja taloudellisen kasvatuksen edistäminen, mitä toteutetaan muun muassa olemalla mukana Oma Onni -hankkeissa yhdeksäsluokkalaisille mm. Sedun ja Jamin kanssa.

Toisena tarkoituksena on elinvoimaisuuden, hyvinvoinnin ja taloudellisen kehityksen tukeminen, jota toteutetaan merkittävillä summilla jakamalla apurahoja alueen kolmannen sektorin toimijoille ja erilaisiin isompiin hankekokonaisuuksiin.

Lamminmäki kertoo, että säätiön aloittaessa ja ollessa vielä varsin tuntematon, apurahoja jaettiin ensimmäisenä vuonna 40000 euroa. Ennen korona-aikaa vuosittaiset avustussummat nousivat jo liki 200000 euroon vuodessa.

Kolmantena tarkoituksena on Säästöpankkitoiminnan perinteen vaaliminen ja tallentaminen. Tämä osuus on ollut säätiöllä heikoiten hallussa, mutta asiaan päästään nyt käsiksi, kun yhdessä Arto Juurakon kanssa aloitetaan historian tallentamisen.

– Töysän Säästöpankin edellinen historiankirja ”Se pikkuusen paree pankki” päättyy vuoteen 2005, joten on aika tallentaa tapahtumarikas ja vahva kasvun vuosikymmen tulevaisuuden sukupolville.

Kirjaprojektin työnimi on ”OmaSp:n ja Töysän Säästöpankkisäätiön matka kasvun tiellä”. Kirjasta on toiveissa tehdä modernimpi kuin perinteiset tallenteet. Valmis teos toteutetaan painetun kovakantisen kirjan lisäksi myös äänikirjana, joten se sopii hyvin erilaisiin kohteisiin, esimerkiksi vanhusten palvelutaloihin kuunneltavaksi.

– Säätiön hallitus luottaa vahvasti kirjailija Arto Juurakon kynän jälkeen. – Uskomme, että syntyy teos, jota luetaan ilolla, Lamminmäki kertoo ja sanoo, että Juurakon tukena työssä on tarkoitusta varten perustettu toimikunta, jossa on edustajia eri puolilta toiminta-aluetta. Toimikunta koostuu pitkäaikaisista luottamustehtävissä olleista henkilöistä sekä henkilökunnan edustajasta. Alajärveltä toimikunnassa on mukana Maija Viljanmaa.

Kirjan tekemiseen haastetaan nyt myös asiakkaat, joiden toivotaan kertovan muistojaan pankista kotisivujen kautta Arto Juurakolle. Aikaa muistojen ja vaikkapa valokuvien toimittamiseen on vuoden veran. vuoden ajan.

– Sähköpostilinkki löytyy kotisivuiltamme toysanspsaatio.fi otsikolla ”Tarinoitasi tarvitaan”. Sähköpostiin voi kirjoittaa muistojaan, ajatuksiaan pankista, säätiöstä tai säätiön antamasta avustuksesta, mitä kaikkea hyvää on saatu aikaan jne. Myös valokuvia voi lähettää. Sähköposti menee suoraan Arto Juurakolle.

Arto Juurakko tarttuu mielellään säästöpankkisäätiön antamaan haasteeseen, joka tuli sopivaan kohtaan. Juurakko on parhaillaan viimeistelemässä taiteilijapariskunta Voitto ja Janne Kantokorvesta kertovaa elämänkertaa.

Säästöpankkisäätiön kirja on tarkoitus julkaista keväällä 2024, joten aikaa on hyvin. Kirjailija toivoo historian tietoja elävöittämään asiakkaiden tarinoita, joita hän ei toivo kenenkään ennakkoon itse pahemmin sensuroivan, vaan materiaalia saa mielellään lähettää runsaastikin. Näin päästään valitsemaan kirjaan päätyvät muistot.

Sähköisen lähettämisen lisäksi kuvia ja tarinoita voi toimittaa myös alueen OmaSäästöpankin konttoreihin, josta ne toimitetaan kirjailijalle.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät