-3.7 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksikkö aloittaa toimintansa vuoden vaihteessa

Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksikkö aloittaa toimintansa 1.1.2022. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela päätti viime vuoden lopulla, että Kurikan kaupungilla on parhaat edellytykset toimia jatkossa Etelä-Pohjanmaan maatalouslomituspalveluiden toimeenpanijana.

EteläPohjanmaan lomituspalveluyksikköön yhdistyvät Alajärven, Alavuden, Kauhajoen, Kauhavan ja Kurikan maatalouslomituksen paikallisyksiköt.

MAINOS

Yhdistyvä yksikkö hoitaa maatalouslomitukset 20 kunnan tai kaupungin alueella. Lomituspalvelut kattavat Alajärven, Alavuden, Kristiinankaupungin, Kauhajoen, Kauhavan, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen ja Ähtärin kaupungit sekä Evijärven, Ilmajoen, Isojoen, Isonkyrön, Karijoen, Kuortaneen, Laihian, Lappajärven, Soinin, Teuvan ja Vimpelin kunnat.

Lisäksi yksikkö hoitaa turkistuottajien lomituspalvelut Alajärven, Alavuden, Kauhavan, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen ja Ähtärin kaupunkien sekä Evijärven, Ilmajoen, Isonkyrön, Kuortaneen, Laihian, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin kuntien alueella.

Lomituspalvelujen piirissä on hieman alle 1800 maatalousyrittäjää. Lomituksia hoidetaan noin 260 vakituisen lomittajan voimin, lisäksi käytössä on määräaikaista lomitustyövoimaa.

Lomituspalvelujen hallinnossa työskentelee 23 henkilöä.

Melan arvion mukaan vuonna 2022 Etelä-Pohjanmaan alueella lomitetaan noin 64000 lomituspäivää.
Kurikan kaupungin valinta Etelä-Pohjanmaan lomitusyksikön vetäjäksi tukee hyvin kaupungin strategiaa, jossa visiona on, että Kurikka on Suomen paras ja rohkein maaseutukaupunki 2025.

Kurikka on Etelä-Pohjanmaan vahvin kotieläintuotannon kunta ja maan kolmanneksi suurin maidontuottaja. Investoinnit kotieläintuotannon jatkuvuuteen ja kasvuun ovat olleet ja ovat jatkossakin erittäin merkittäviä.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on käynnistänyt lomituspalvelujen paikallisyksikkörakenteen uudistamisen sosiaali- ja terveysministeriöltä saamiensa linjausten perusteella. Taustalla on maatalouden rakennemuutos, jonka seurauksena lomituspalvelun käyttäjien ja lomituspäivien määrän ennustetaan edelleen laskevan.

STM katsoo, että maatalouden rakennemuutoksen nopean etenemisen johdosta maatalouslomitushallintoa on tarpeen sopeuttaa jo ennen suunnitteilla olevaa laajempaa hallinnon uudistusta, jonka arvioidaan toteutuvan mahdollisesti vuonna 2025.

Melan käynnistämä paikallisyksikkörakenteen uudistus ottaa huomioon myös pitkän tähtäimen suunnitelmat lomitushallinnon uudistamiseksi.

Vuoden 2022 alusta aloittaa Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksikön lisäksi kolme uutta yksikköä. Vehmaan paikallisyksikköön yhdistyvät Pöytyä ja Salo. Sysmän paikallisyksikköön yhdistyvät Hämeenlinna, Kouvola ja Loviisa ja Mikkelin paikallisyksikköön Parikkala ja Rantasalmi.

Vuoden 2023 alusta lukien maatalouslomituksen paikallisyksiköiden yhdistymiset jatkuvat koko Suomessa.
Maatalouslomituspalvelut ovat tärkeä osa maatalousyrittäjien sosiaaliturvaa. Lomituspalveluiden avulla kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä voi saada sijaisen hoitamaan eläimiä puolestaan, kun hän pitää vuosilomaa tai esimerkiksi sairastuu.

Lomituspalvelut tukevat maatalousyrittäjän työssä jaksamista antamalla hänelle mahdollisuuden irrottautua sitovasta kotieläinten hoitotyöstä. Rahoitus lomituspalveluihin tulee valtiolta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät