Näin epidemiatilanne vaikuttaa verenluovutukseen – Alajärvellä mahdollisuus verenluovutukseen kuun lopussa

Verta luovuttamalla voi pelastaa hengen. Kuva: Janne Nurmi.

Verenluovuttajien apua tarvitaan joka arkipäivä, sillä potilaat tarvitsevat verivalmisteita koronatilanteesta huolimatta. Verenluovutuksen varotoimia vahvistettiin uudelleen tammikuun alussa.

Koronaepidemian paheneminen voi vaikuttaa myös verenluovuttajien määrään. Sairaana tai korona-altistuksesta seuraavan karanteenin aikana ei voi luovuttaa verta. Epidemia voi myös yleisesti vähentää liikkumista pois kotipiiristä.

MAINOS

– Potilaat tarvitsevat verivalmisteita joka päivä, koronatilanteesta riippumatta, muistuttaa Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

– Meillä on aina oltava varastossa verivalmisteita usean päivän tarpeiksi. Esimerkiksi syöpäpotilaiden hoidossa käytettävät verihiutaleet säilyvät valmistuksen jälkeen vain neljä päivää, ja niiden varastotilanne voi vaihdella nopeasti. Siksi on tärkeää, että ne 18-70-vuotiaat, jotka pystyvät luovuttamaan verta, varaavat ajan.

Verenluovutus toimii tällä hetkellä ensisijaisesti ajanvarauksella, ja ajan voi varata halutessaan pidemmänkin ajan, jopa kolmen kuukauden päähän. Ajanvaraus tehdään osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Jos varattu aika pitää perua tai muuttaa, onnistuu se helposti netissä tai puhelimitse.

– Verenluovutus on helppo keino tehdä hyvää. Samalla voi omalta osaltaan auttaa yhteiskunnan toiminnan ja huoltovarmuuden ylläpitämisessä, Pastila toteaa. Ensimmäistä kertaa verenluovutusta harkitseva voi testata soveltuvuutensa helposti osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.

Turvallinen verenluovutus

Verenluovutuksen varotoimet ovat toimineet hyvin koko koronaepidemian ajan. Tiedossa ei ole yhtään verenluovutustiloissa tullutta tartuntaa. Korona ei myöskään leviä veren välityksellä.

Veripalvelu on vuoden alussa tehostanut varotoimiaan. Verenluovuttajilta edellytetään nyt kasvomaskin käyttämistä ja lapsia tai saattajia ei voi enää ottaa mukaan luovutustiloihin.

Lisäksi turvallisuudesta huolehditaan mm. turvaväleillä ja tehostetulla hygienialla. Ajanvaraus auttaa rajaamaan tilassa yhtä aikaa olevien ihmisten määrää. Verenluovutustilaisuudet eivät ole laissa tarkoitettuja yleisötilaisuuksia. Toimivan verihuollon turvaaminen on välttämätöntä kaikissa tilanteissa.

Kaikki verenluovutuksen varotoimet ja koronaepidemiaan liittyvät luovutussoveltuvuuden muutokset löytyvät Veripalvelun verkkosivuilta osoitteesta veripalvelu.fi.

Verenluovutuksia ympäri maata

Verta voi luovuttaa ympäri Suomea järjestettävissä verenluovutustilaisuuksissa sekä Veripalvelun kymmenessä toimipisteessä. Kaikki tulevat verenluovutuspaikat voi katsoa kalenterista Veripalvelun verkkosivuilla.

Alajärvellä seurakuntatalolla seuraava verenluovutustilaisuus on maanantaina 31.1. kello 13-18. Huom! Ajat ovat varattavissa viimeistään kaksi viikkoa ennen tilaisuuden alkua.

MAINOS
Exit mobile version