-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Retki kylään tekee hyvää

Kylän kautta kulkeva patikkareitti on osa kylämatkailua. Miten kylä voisi hyödyntää reitistöä, ja tuoda esiin kylän palveluita. Näihin asioihin paneudutaan Retki kylään tekee hyvää -webinaarissa 1. helmikuuta.

Leipätien patikkareitti Pedersören Lostenilta Kortesjärven Saarijärven ja Purmojärven kautta Lappajärven Hanhivuorelle ja aina Kivitippuun saakka palvelee nykyisin luonnossa liikkujia. Järviseutu-seuran hankkeena reitistö on hyvin viitoitettu, ja matkan varrella on hyviä laavuja ja muita taukopaikkoja.

MAINOS

Leipätie-reitin nimitys juontaa juurensa alueen historiaan. Leipätie -nimellä tunnettu tieura on aikoinaan kulkenut Soinista ja Lehtimäeltä, Alajärven, Lappajärven ja Kortesjärven kautta Purmolle ja edelleen Pietarsaareen.

Reiskin laavu sijaitsee Leipätien vaellusreitin varrella.

Tieyhteyden kautta kuljetettiin kauppatavaraa, kuten tervaa, turkiksia ja muita hyödykkeitä ylämaista Pietarsaaren kauppapaikoille. Tieyhteys on ollut myös kirkkotie, aikana, jolloin koko Järviseudun alue kuului Pietarsaaren emäseurakuntaan.

Historialliset ja kulttuurisesti merkittävät reitit ovat nykyisin nousseet matkailun ja retkeilyn vetovoimakohteiksi. Vanhat kirkkotiet ja pyhiinvaellusreitit kiinnostavat myös luonnossa liikkujia.

Aisaparin alueelle reittejä ovat toteuttaneet alueen kunnat ja eri yhdistykset. Erityisesti Järviseutu-seura on ollut aktiivinen toimija reittien toteuttajana.

Leipätien vaellusreitti on yksi hanke-esimerkki Retki kylään tekee hyvää -webinaarissa, jossa puhutaan historiallisista retkeilyreiteistä. Leipätie -reitistöstä kertoo Mauri Jokela Järviseutu-seura ry:stä. Muita esimerkkejä ovat muun muassa Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitti, Kuninkaantie, Vienan reitti Suomussalmelta ja esihistoriallinen muinaismuistokohde Sammallahdenmäki Rauman Lapista.

Webinaari järjestetään 1. helmikuuta klo 9–12. Webinaariin voi ilmoittautua 27.1.2022 mennessä osoitteessa: https://bit.ly/3p2DWr9

Webinaarin järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Outdoor Leader-hankkeet. Lisätietoja hankkeista Youtube-kanavalta https://www.youtube.com/channel/UCci3_2_lj2439MpFeDpVF-A/about

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät