Järvi-Pohjanmaan alueella kiihtyvällä tahdilla koronatartuntoja

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan alueella on edelleen todettu kiihtyvällä tahdilla koronatartuntoja. Väestön testaamista on edelleen pystytty toteuttamaan sekä tartunnanjäljitys toimii hyvin.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri antoi tällä viikolla yleiseteläpohjalaisen ohjeen testaamisesta, tartunnanjäljityksestä ja karanteeni- sekä eristyspäätöksistä.

MAINOS

EPSHP:n ohjeessa mainitaan ”Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain sellaisissa tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja. Sote-työntekijöiden osalta eristys- ja karanteenimääräyksiä vielä jatketaan tietyiltä osin, pyrkimyksenä suojata riskiryhmiin kuuluvia.”

Järvi-Pohjanmaalla edelleen pystytään hallintopäätöksillä ehkäisemään jatkotartuntoja ja pandemiajohtoryhmä näkee, että se on yksi syy Järvi-Pohjanmaan suhteellisen rauhalliselle koronatilanteelle.

Tästä syystä alla olevia ohjeita noudatetaan Järvi-Pohjanmaan perusturvassa tällä hetkellä, vaikka EPSHP:n internet-sivuilla ohjeistus on hieman eri.

Kotitestit

Alueen asukkaita suositellaan tekemään kaupasta tai apteekista hankittavia kotitestejä, joita on syytä tehdä esimerkiksi jos on flunssan oireita tai epäilee altistuneensa koronapositiiviselle henkilölle.

Vaikka saat negatiivisen vastauksen kotitestistä, ei flunssan oireisena tule mennä töihin tai kouluun.

Mikäli kotona tehtävä koronatesti on positiivinen, ei tulosta välttämättä tarvitse vahvistaa terveydenhuollon koronatestillä, paitsi jos olet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakastyössä tai asut samassa taloudessa, sinulla on hyvin voimakkaita oireita tai tarvitset karanteeni- tai eristyspäätöksen.

Mikäli yllä olevat asiat eivät koskea sinua, sinun ei tarvitse hakeutua terveydenhuollon koronatestiin eikä sinun tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Sinun tulee jäädä kotiin seitsemän vuorokauden ajaksi ja välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja.

Ilmoita henkilöille, jotka ovat olleet lähikontaktissa kanssasi kahden päivän sisällä oireiden alkamisesta, että olet tehnyt koronaviruksen kotitestin ja se on ollut positiivinen.

Perheenjäsenten ja lähikontaktien tulisi samoin jäädä kotiin seitsemän vuorokauden ajaksi oireidesi alusta.

Testaaminen terveydenhuollossa

Alueen asukkaita kehotetaan hakeutumaan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos heillä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja sen lisäksi henkilö on rokottamaton, sairastanut koronavirusinfektion yli 6 kk sitten tai viimeisimmästä rokotuksesta on yli 5kk, sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai asuu samassa taloudessa, varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilökuntaa (lisätty 25.1.), asumispalveluyksikön tai hoitolaitoksen asukas, kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai on raskaana.

Tarvittaessa näytteenottoa priorisoidaan ja esimerkiksi vain sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa tai hyvin oireisia henkilöitä testataan. Tartunnanjäljityksessä tarvittaessa priorisoidaan jäljitystä esim. sote-yksiköiden ja koulujen sekä varhaiskasvatuksen joukkoaltistumistilanteisiin.

Eristys- ja karanteenipäätökset

Terveydenhuollon koronatestissä positiivisen testituloksen saaneille tehdään edelleen Järvi-Pohjanmaan perusturvassa eristyspäätös, jonka kesto on pääsääntöisesti seitsemän vuorokautta.

PCR-testillä todetuille koronapositiivisille altistuneet henkilöt määrätään karanteeniin ja heille on vielä pystytty tehdä karanteenipäätös, joka on yleensä 5-7 vuorokauden mittainen.

Näillä keinoin Järvi-Pohjanmaan perusturva on pystynyt hillitsemään koronaepidemiaa alueella.

Koronarokotukset

Kaikki tammi-helmikuun rokotustilaisuuksien aikataulut voi tarkistaa täältä: https://alajarvi.fi/ajankohtaista/koronarokotukset-jarvi-pohjanmaalla-tammi-helmikuussa/

Aluehallintoviraston määräykset

Aluehallintovirasto on antanut uudet määräykset Etelä-Pohjanmaan alueelle:

Tartuntatautilain 58 pykälän perusteella Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kielletään kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset seuraavasti:

Sisätiloissa kielletään yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä.

Ulkotiloissa kielletään yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä.

MAINOS
Edellinen artikkeliOssi Ojala lähtee moottoripyörien SM-jääratakauteen paremmista asemista kuin koskaan
Seuraava artikkeliHeikki ja Kari kannustavat eteläpohjalaisia yrittäjiä hyödyntämään Yrittäjät-akatemian koulutuksia