Alajärven Osuuspankilta vahva tulos – omistaja-asiakkaille palautui liki 1,3 miljoonaa euroa

Toimitusjohtaja Jari Leivo kertoo, että koko Osuuspankki-ryhmä teki viime vuonna huipputuloksen kaikilla mittareilla mitaten. Alajärven konttori on samalla linjalla ja asiakasliiketoiminta kasvoi 4,55 prosenttia, ollen nyt 652,4 miljoonaa euroa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Osuuspankin vuosi 2021 jatkuin vahvan kasvun tiellä. Pankin ydinvakavaraisuus kohosi peräti 5,1 prosenttia, ollen nyt 43,3 prosenttia. Tämä on poikkeuksellisen korkea luku myös Osuuspankki-ryhmässä, jossa pankkien ydinvakavaraisuudet tyypillisesti ovat 20-30 prosentin luokkaa.

Toimitusjohtaja Jari Leivo kertoo, että koko Osuuspankki-ryhmä teki viime vuonna huipputuloksen kaikilla mittareilla mitaten. Alajärven konttori on samalla linjalla ja asiakasliiketoiminta kasvoi 4,55 prosenttia, ollen nyt 652,4 miljoonaa euroa.

MAINOS

– Euroissa kasvu on 28,5 miljoonaa. Asiakasliiketoiminta sisältää niin luotot, rahastot, vakuutussäästöt kuin talletuksetkin, Leivo kertoo.

– Viime vuoden kasvu oli samaa luokkaa kuin euroaikana se on yleensäkin vuosittain ollut. Euroajan alkaessa asiakasliiketoimintamme oli noin 170 miljoonaa ja nyt yli 652 miljoonaa.

Lainakannan kasvu viime vuonna oli noin neljä miljoonaa euroa, joka kostui valtaosin henkilö- ja asuntorahoituksen lainakannan kasvusta. Ainoa miinusmerkkinen luku viime vuoden tuloksessa oli yritys- ja maatilalainojen kannan kasvussa, sillä korona-aika, kustannustason nousu, komponentti- ja työvoimapula on heijastunut yritysten investointihalukkuuteen.

Leivo kuitenkin uskoo, että kunhan tilanne helpottaa, myös yrityslainoituksen määrä lähtee jälleen ripeään kasvuun, sillä tarvetta investoinneille on päässyt kasautumaan.

Asiakasvaroissa, joita on nyt 367 miljoonaa, oli viime vuonna kasvua 7,3 prosenttia. Talletuskanta kasvoi 5,3 prosentilla, rahastot 20 ja vakuutussäästäminen 11 prosentilla. – Asiakkaamme ovat säästäneet ja innostuneet sijoittamaan, Leivo tiivistää.

Pankin liikevoitto ennen veroja oli 1,67 miljoonaa euroa, missä on 11,3 prosentin kasvu edellisestä tilikaudesta. Rahoituskanta oli 282 miljoonaa euroa, missä kasvua 1,2 prosenttia.

Omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi noin 200 henkilöllä ja on nyt 8487. Luottotappiovarauksia tuloksessa on 246 000 euroa, mutta Leivon arvion mukaan aitoja luottotappiota on vain noin 30 000 euroa.

– Alajärven Osuuspankki on erittäin vakavarainen ja kasvua on tasaisesti kauttaaltaan.

Bonuksia pankki maksoi viime vuonna omistaja-asiakkailleen 741 000 euroa ja tuotto-osuuksien korkoja 529 739 euroa, eli yhteensä 1 270 739 euroa palautui takaisin omistaja-asiakkaille.

Tulevaisuuden näkymistä Leivo toteaa, että niin inflaatio kuin korkotasokin ovat nousseet ja euriborit noussevat plusmerkkisiksi jo tämän vuoden aikana. Koska korkotaso nousee, on kiinteän koron ja korkosuojauksen kysyntä noussut valtavasti viime viikkoina.

– En usko korkotason nousevan enää 5-6 prosenttiin, mutta 2-3 prosentin taso voidaan lähivuosina saavuttaa. Isojen lainojen kohdalla korkosuojaus onkin järkevää, mutta asuntovelallisille asia ei aiheuta isoa paniikkia, leivo sanoo ja muistuttaa, että korkosuojaus kannattaa niin halutessa hankkia nopeasti, ennen kuin niiden hinnat nousevat.

Muista uusista tuulista Leivo kertoo, että Alajärven pääkonttori palvelee edelleen kahtena iltana alkuviikolla kello 19 saakka ja kassapalvelut ovat avoinna päivittäin kello 9.30-12.

Soinissa konttori palvelee maaliskuun alusta lukien tiistaisin ja perjantaisin, eli torstai jää pois, kello 9-16 ja kassapalvelut ovat avoinna kello 9.30-12.

– Soiniin olemme juuri saaneet neuvoteltua uuden Otto-automaatin, olihan edellinen palvellut jo 20 vuotta! Nyt Soinissa on tuliterä laite, josta pian saa myös kymmenen euron seteleitä 20 ja 50 euron seteleiden lisäksi!

Luomassa yhteistä hyvää – nuoret kesätöihin OP:n piikkiin!

Pankinjohtaja Markku Pelkonen iloitsee siitä, että Alajärven Osuuspankki on lähtenyt mukaan Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaan, johon on lahjoitettu 8000 euroa 15-17-vuotiaan nuoren kesätyöllistämiseen yhdistyksissä.

Pankinjohtaja Markku Pelkonen muistuttaa, että osuuspankkien rooli on kahtiajakoinen. Se muodostuu liiketoiminnasta ja yhteiskunnallisesta roolista.

– Olemme paikallisesti mukana luomassa yhteistä hyvää. Vahvistamme alueen nuorten taloustietoja ja senioreiden digitaitoja. Alueen yhteistyöhön sijoitimme viime vuonna 50 000 euroa.

Yhteistyökumppaneita pankilla oli lukuisia alueen urheiluseuroja sekä yksittäisiä urheilijoita, Osuuspankki oli mukana myös monissa tapahtumissa ja järjesti Hippokisoja kesällä ja talvella.

Uutena Alajärven Osuuspankki on lähtenyt mukaan Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaan, johon on lahjoitettu 8 000 euroa noin 20 15-17-vuotiaan nuoren kesätyöllistämiseen yhdistyksissä.

– Kampanjassa valitut yhdistykset voivat palkata nuoren kesätöihin OP:n piikkiin kahdeksi viikoksi. Tuki on 400 euroa per nuori. Kampanja noudattaa vastuullisen kesätyön periaatteita ja mukaan valittavat yhdistykset sitoutuvat noudattamaan vastuullisen kesätyön periaatteita.

Mukaan kampanjaan yhdistykset voivat hakea Alajärveltä ja Soinista 28.2. saakka. Tämän jälkeen pankki ilmoittaa tuen saajille että he ovat mukana työllistämisessä ja nuorten työpaikkahaku käynnistyy 14.3.-17.4. välisenä aikana. Kesätyössä ollaan kesä-elokuussa ja yhdistys laskuttaa tuen pankilta syyskuun loppuun mennessä.

 

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliTuomiokapitulilta ehdotus liittää Lappajärven ja Vimpelin seurakunnat Alajärven seurakuntaan vuoden 2023 alusta
Seuraava artikkeliKahden palveluntuottajan malli Kela-kyydeissä hämmentää – paikallista palvelua tarjolla molemmilla toimijoilla