Tuhannen tarinan talo inspiroi alanvaihtoon ja kertoi yllättävän palan suvun historiaa

Keittiöstä löytyvä alkuperäinen leivinuuni tuo pehmeää lämpöä ja tunnelmaa ruokailutilaan.
Mainos[adrotate banner="3"]

Rakkautta ensisilmäyksellä.

Näin kuvailee vimpeliläissyntyinen Ilmajoella asuva Ila-Maaret Ojala hetkeä nähdessään nykyisen talonsa myynti-ilmoituksen.

MAINOS
Keittiön tapetti on pirskahtelevan iloinen. Hyllyn aarteet ovat edesmenneiden sukulaisten jäämistöä, puukko on löytynyt pihavaraston uumenista.

– Jo lapsena olen rakastanut vanhoja rakennuksia. Enkä oikein edes tiedä, että miksi, mutta näin on ollut aina. Kun etsin itselleni taloa, laitoin hakuehtoihin, että sen tulee olla rakennettu 1600-1900 -luvulla. Kun sitten näin kuvan tästä, minulle tuli heti sisäinen intuitio. Tunne siitä, että tämä on minun taloni, kertoo Ojala.

Talon ensimmäinen näyttö meni sivu suun, kun Ila tyttärensä Sagan kanssa kurvasi pihaan karvan verran myöhässä, kiinteistönvälittäjän tehdessä lähtöä.

– Sisälle en silloin päässyt, mutta pihalla huokailin talon kauniita koristelistoja. Tajusin, että juuri tällaista olen aina halunnut. Sovittiin välittäjän kanssa uusi näyttöpäivä, eikä siinä juuri tarvinnut miettiä ostaako vai ei. Kyllä se oli selvä peli heti alusta asti, talo veti puoleensa niin voimakkaasti.

Merkillistä tässä on se, että talon historiaa selvittäessäni selvisi myös oman sukuni historiaa äidin puolelta. 1700- ja 1800-luvulla Ilmajoella vaikuttivat Könnin mestarit, jotka olivat kuuluisia valmistamistaan könninkelloista. Kävi ilmi, että minä olen Könnin sukua yhdeksännessä polvessa!

Salin seinältä löytyy vanha valokuva Villa Rauhalasta. Pihassa venäläisiä tykkejä.Kuuleman mukaan Villa Rauhalan yläkerran ikkunasta on nuori poikanen laitettu vahtimaan pyssyn kera venäläisten poistumista.

Eikä siinä vielä kaikki. Selvittely on vielä hieman kesken, mutta vahvasti näyttäisi siltä, että tässä talossa on aiemmin asunut minun sukulaiseni, huokaisee Ila. 

Ila kertoo, että asemapiirrokseen Rauhalan tilaksi nimetyn talon hän risti Villa Rauhalaksi. Piharakennus puolestaan sai nimekseen Tyynelän torppa.

Muutosta Villa Rauhalaan on nyt kulunut yksitoista vuotta. Rakkaudella remontoidun talon persoonallista sisustusta silmäillessä on helppo huomata arvostus vanhaan. Vuonna 1870 rakennetun Villa Rauhalan jokainen huone pursuaa kauniita yksityiskohtia ja jokaisella tavaralla on jokin tarina. 

Makuuhuoneen sängynpäädyn on Ila tehnyt itse piharakennuksesta löytyneistä vanhoista ovista.

– Jokainen ulkovarastosta löytynyt tavara on päätynyt käyttöön jossakin muodossa. Mitään en ole malttanut heittää pois. Olen sitten kehitellyt niistä jotain, naurahtaa Ila.

Opettajasta sisustussuunnittelijaksi

 – Alkuperäiseltä koulutukseltani olen ruotsin- ja englannin kielen opettaja. Minua on kuitenkin aina kiehtonut vanha. Myös historia on kiinnostanut ja yläasteella yksi haaveammateistani oli arkeologi.

Kaikki piharakennuksesta löytynyt tavara on päätynyt käyttöön tai osaksi sisustusta.

Villa Rauhala on todellakin osa syyllinen siihen, että vaihdoin alaa. Täällä ikään kuin kaikki puolet minussa linkittyivät yhteen. Taloa remontoidessa löysin luovuuteni ja huomasin, kuinka rakastan suunnitella sisustusta ja kaikkea siihen liittyvää.

Tämä on ollut ihan täydellinen kohde toteuttaa kaikki hulluimmatkin ideat. Oikeasti, eihän kellään normaalilla ihmisellä ole tämmöistä sisustusta, tai taloa, jossa jokaisessa huoneessa on eri väriteema, nauraa Ila.

Sisustussuunnittelijaksi Ila-Maaret kertoo valmistuneensa vuonna 2018. Sen jälkeen toimelias nainen perusti oman suunnittelutoimiston ”Sisustusiloa”, jonka toimisto sijaitsee talon kuistihuoneessa.

– Töitä on riittänyt nousujohteisesti erityisesti Etelä-Pohjanmaan alueelta, mutta kauemmaksikin olen suunnitellut etänä kohteita. Erityisen mukavaa on, kun saa asiakkaita kotikonnuilta. Tälläkin hetkellä on Vimpelissä muutama kohde työn alla! Tätä nykyä tulee selvästi useammin suhailtua sekä Vimpelissä, että Alajärvellä. Eihän tästä ole kuin noin tunnin ajomatka, sanoo Ila hymyillen.

Johanna Korkea-aho

Vanha reki toimittaa tason virkaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliTeknologia tekemässä läpimurtoa ikäihmisten kotihoidossa
Seuraava artikkeliPoliisilaitokset valvovat kovia ylinopeuksia