0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Soinin kunta tuli kylään

Kunta tulee kylään -kierros päättyi Soinissa tältä erää Jokivarren kylään. Kunta järjesti kuluneen kevään aikana seitsemän kylätapaamista, joissa kokoonnuttiin kuulemaan kylien, kyläläisten ja kyläyhdistysten kuulumisia, ajankohtaisia asioita Soinin kunnasta, kylätoiminnan rahoitusmahdollisuuksista ja monista muista kyliä koskettavista aihealueista.

Pääpaino tapaamisissa oli keskustelussa ja ilahduttavan monipuolista ajatustenvaihtoa tapaamisissa syntyikin.

MAINOS

Kylätapaamiset starttasivat maaliskuun puolivälin jälkeen Parviaisesta ja Saurulta. Vehussa käytiin myös ensimmäisenä iltana. Kukonkylässä ja Hautakylässä vierailtiin heti muutama päivä ensimmäisten jälkeen.

Laasala, Vuorenmaa, Torasperä ja Marjoperä isännöivät omat kyläiltansa maaliskuun viimeisellä viikolla. Viimeisimpänä päästiin vierailemaan Jokivarrella toukokuun alussa.

Soinissa kylät, seurat ja yhdistykset ovat vahvasti mukana luomassa kuntamme sosiaalista pääomaa ja yhteisöllisyyttä. Kuntastrategian painopistealueen ”elinvoimainen kunta” -mukaisesti yksi toimenpiteistä on kehittää kuntaa yhdessä asukkaiden, yritysten ja yhdistysten kanssa. Tätä lähdettiin nyt toteuttamaan vierailemalla kylissä.

Kunta tulee kylään -kierroksella olivat mukana kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala, jotka kertoivat ajankohtaisia asioita Soinin kunnasta ja vastasivat kyläläisten kysymyksiin.

Kaavoituksesta ja esimerkiksi teiden kunnossapidosta oli keskustelemassa tekninen johtaja Risto Rinne. Hankerahoituksesta sekä kylien elinvoimaisuutta edistävistä hankkeista mukana olivat Jaana Sippola (Kylille -hanke, Kuudestaan ry) ja Tarja Vuorinen (Landemia-hanke).

Monenlaisia toimenpiteitä on käynnissä, jotta arki kylissä sujuisi entistä paremmin. Yhdistysviestinnästä, kylien kehittämisrahasta ja hiukan myös matkailusta ja viestinnästä jutteli matkailu- ja viestintäkoordinaattori Eeva-Marja Jokinen.

Soinilaiset kylät ovat eteenpäinpyrkiviä ja viihtyvät kotipaikoillaan. Soinin kylissä asuu pääosin tyytyväistä väkeä, vaikka aina löytyy myös kehitettävää. Luontoliikunta on monessa kylässä tärkeässä roolissa. Useassa kylässä nousi esille toiveita luontoliikuntamahdollisuuksien ylläpidosta, lisäämisestä ja kehittämisestä entisestään.

Monessa kylässä toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää kyläläisille ja kuntalaisille tapahtumia. Yhteistyössä on voimaa; kylien saattaisi olla mahdollista myös yhdistää voimavaroja, jos aktiivisia toimijoita ei omassa kylässä löydy tarpeeksi.

Verkostoitumalla voisi olla mahdollista jakaa vastuuta tasaisemmin usealle yhdistykselle ja puuhahenkilölle, mikä saattaisi helpottaa työtaakkaa ja samalla mahdollistaa vaikka isompienkin tapahtumien järjestämisen yhteistyössä. Joissain tapauksissa kylien yhdistymisellä voitaisiin herättää henkiin myös uinuvia, aktiivisten yhdistystoimijoiden vähyydestä kärsiviä kyläyhdistyksiä.

Kyläyhdistykset ja metsästysseurat ovat hankkineet rahoitusta moniin kohteisiin ja toteuttaneet useita hankkeita. Kyläilloissa keskusteltiin myös Soinin kunnan uudesta kylien kehittämisrahasta, jonka avulla voi hakea avustusta pienempiinkin tarpeisiin kylien hyvinvoinnin edistämiseksi. Ensimmäinen hakukierros juuri päättyi, mutta avustuksia jäi jaettavaksi vielä syksynkin hakukierrokselle.

Maaseutu asuinpaikkana kiinnostaa nyt kovasti ja kysyntää on erityisesti perheasunnoille. Niin Landemia-hanke kuin Soinin kuntakin muistuttavat, että tilavia omakotitaloja ja perheasuntoja halutaan ostaa ja vuokrata.

– Remonttia kaipaavat kohteet kiinnostavat nykyään maallemuuttajia. Vaikka omistajasta tuntuisi, ettei kukaan halua ostaa vanhaa ja näin huonokuntoista, kannattaa kokeilla myyntiä, painotti Tarja Vuorinen Landemiasta.

Niin Tarja Vuorinen kuin Soinin kuntakin toivovat edelleen tietoa myytävistä tai vuokrattavista kohteista Soinin alueella.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät