MAINOS

Latvalan mietteitä koviin kansiin

Kurejoella asuva Jari Latvala on julkaissut omakustanteen, joka kantaa nimeä Mietteitä ja hengentuotteita.

Kirjoittaminen on Alajärven Kurejoella asuvalle Jari Latvalalle keino ilmaista itseään. Nyt ajatukset ja tuntemukset ovat siirtyneet vihoista ja tietokoneen syövereistä kovien kansien väliin.

Omakustanne Mietteitä ja hengentuotteita yhdistää yrittäjänä toimivan Latvalan ajatusmaailmaa toiseen hänelle itselleen tärkeään asiaan eli luontoon. Tekstejä rytmittävät tunnelmalliset valokuvat.

MAINOS

Jari Latvala tunnustaa, ettei ollut kouluvuosinaan ainekirjoituksen ystävä. Hän pitää lahjana sitä, että saa koottua tuntemuksia ja sanoja paperille.

– Tämä on tullut myös elämänkokemuksen myötä. Kirjoittaminen toisinaan rauhoittaa, kun putkaa tuntemuksiaan paperille. Muuten tuntemukset jäisivät kertomatta.

Sanoja ja ajateltavaa

Monen muun kirjoittajan tapaan Jari Latvala kirjoittaa muistiin sanoja tai lauseita. Hänellä on myös autossaan muistivihko: matkanteko saattaa katketa ja auto pysähtyä siksi aikaa, että mieleen juolahtanut asia saadaan kirjattua ylös.

– Tällä tavalla pystyn palaamaan siihen, että millainen juttu on tullut mieleen.

Sanoja tai lauseita on kertynyt useampaan vihkoon. Myös tietokoneen muistiin on koottu materiaalia. Eri materiaalia Latvala on myös yhdistellyt uutuuskirjaa varten.

Luovana ihmisenä Latvala tunnustaa, että joskus tulee niin sanotusti valmista ja joskus kuluu pitkäkin aika, ettei tekstiä synny.

– Konemaisesti tekstiä ei tule. Väkisin en saa kirjoitettua.

Visio vei eteenpäin

Jari Latvalalle tuli mieleen reilu vuosi sitten, että tekstejä voisi julkaista. Hänelle omakustanne oli ainoa vaihtoehto.

Kirjoittajaa vei eteenpäin visio siitä, miten esikoiskirja toteutettaisiin. Kirjan kansien piti olla kovat, paperi paksumpaa ja puolikiiltävää.

Ajatuksena oli myös sijoittaa valokuvia tekstien lomaan. Valokuvat ovat Latvalan tytärten ja hyvän tuttavan ottamia. Mustavalkokuvia hän ei kirjaansa halunnut.

Mietteitä ja hengentuotteita -kirja koostuu yhden lauseen ja yhden tai useamman rivin mittaisista teksteistä. Joku on kutsunut Jari Latvalan tekstejä myös aforismeiksi.

Mietteiden ytimekkäät otsikot kuvaavat ajatuksia ja tekstien tunnelmia: Huokaus, Uinuva meri, Vuoristorata elämän, Metsien mies, Tunteen tuiskut ja Aurinko.

Tunteiden lisäksi osassa teksteistä lukijalle välittyy hengellisyys. Toisen omakustanteen julkaisemista hän ei ole vielä ehtinyt ajatella, vaikka kirjan kokoamisen jälkeen uusia tekstejä onkin syntynyt.

Aikaisemmin muiden muassa rakennus- ja tehdastöitä sekä maalarina toiminut Jari Latvala perusti vuonna 2019 yrityksen, jossa hän tekee puusepäntöitä ja rakennustöitä – postilaatikon telineitä, pihasaunoja ja -majoja, roskakatoksia ja ilmalämpöpumpun telineitä.

Itse kirjaansa myyvän Latvalan niin sanottuun uusperheeseen kuuluu puoliso ja viisi lasta. Kurejoelle hän muutti Pietarsaaresta 18 vuotta sitten.

– Hyvin olen oleentunut täällä asumaan, Jari Latvala sanoo.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version