Eläintaiteilija Päivi Latvalan taide herättelee maaseudun hyvinvointiin ja tulevaisuuteen

Eläintaiteilija Päivi Latvalan vanhemmat ovat kotoisin Alajärveltä, ja pala sydäntäkin. Latvalan upeat maalaukset Mansikeista ja Mustikeista ovat nyt nähtävillä Villa Väinölässä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Villa Väinölässä on esillä eläintaiteilija Päivi Latvalan taidenäyttely Oman maan Mansikki 1.6.-4.7. välisen ajan.

Päivi Latvalan (-66) vanhemmat ovat kotoisin Alajärveltä ja myös taiteilija on täällä kesiään viettänyt niin paljon, että Uuraisilla asuvalle Päiville saapuminen Alajärvelle on kuin kotiinsa tulisi. – Voisin muuttaa tänne milloin tahansa, niin tärkeää tämä seutu minulle on.

MAINOS

Alajärvellä Päivin tauluja on ollut ensimmäistä kertaa näyttelyssä ja sieltä myös myytiin hänen ensimmäinen taulunsa. Tuosta kaikesta on aikaa 40 vuotta ja kyseessä oli Päivin ja hänen maisemamaalarina tunnetun isänsä yhteisnäyttely. Näyttelyssä Päivi myi Tipu -taulun.

Päivi kulkee aiheissaan edelleen samalla tiellä, maaseudun eläimissä ja etenkin lehmissä. Eläinmaalauksillaan hän haluaa tuoda nykyaikaisen maaseudun taiteen ystävien lähelle.

Suomalaisen maaseudun tulevaisuus onkin Latvalalle intohimon asia: elämänmakuisilla, raikkailla ja tunnelmallisilla maalauksillaan hän haluaa herättää ihmisissä aitoja tunteita maaseutua kohtaan.

Tietoisuuden kasvattaminen ja positiivisten tunteiden liittäminen maaseutuun ovat Latvalalle eräs tärkeimmistä syistä maalata ja saada siten äänensä kuuluviin. Suomalaista maaseutua ja eläintuotantoa ei saa jättää Eu:n jalkoihin. Ilmastomuutoksen myllerryksessä kotimainen, lähellä tuotettu maailman puhtain ruoka on meille etuoikeus.

– Kuvailen itseäni yhden naisen maaseutuliikkeeksi, joka taistelee suomalaisten maanviljelijöiden ja karjankasvattajien aseman puolesta tekemällä maaseudusta ihmisille läheisen ja tärkeän taiteen kautta, kertoo Latvala.

Aivan suoraviivaista taiteilijaksi ryhtyminen ei Latvalalle kuitenkaan ollut, sillä hän työskenteli muilla aloilla ennen kokopäiväiseksi taiteilijaksi heittäytymistään. Viimeiset 16 vuotta tätä ennen hän oli Ilmavoimilla graafikkona.

Päätös paneutumisesta taiteeseen alkoi kypsyä isän kuoltua 18 vuotta sitten. Myös äiti kuoli pian isän jälkeen. Päivi alkoi miettiä, että geeneissään kulkevia lahjoja tulisi käyttää ja niinpä 2010 sai leipätyö jäädä ja taide sai kaiken Latvalan ajan.

Lehmän lempeä katse

Latvalan rakastetut lehmämaalaukset ovat moderneja ja romanttisrealistisia.

– Aivan kuten ihmiset, myös jokainen lehmä näyttää erilaiselta, Latvala selittää lähestymistapansa taiteeseen. Taiteilija haluaa kuvata eläinten kauneuden realistisesti, mikä vaatii tarkkaa ja viimeisteltyä otetta ja silmää.

Taitavasti maalatut ilmeet miettiväisistä märehtijöistä tai niiden ilkikurisista virnistyksistä ovat Latvalan maalauksien tunnistettavimmat piirteet. Sanatonta vuorovaikutusta suoraan katsojan sydämeen.

Samalla työt tuovat kunniaa eläimille, jotka sitä eivät muuten saa. Hän on huomannut, kuinka modernit eläinmaalaukset saavat ihmisissä aikaan iloa ja ne herättävät muistot eloon. Romanttisuus maalauksiin taas versoo Latvalan halusta tuoda esille, mitä maaseudun eläimet omistajilleen edustavat:

– Jokaisella lehmällä on nimi, ne eivät ole vain tuotantokoneita ja omaisuutta; ne ovat rakkaita työtovereita, kotieläimiä ja uskottuja. Hyvin käsitelty ja terve eläin on omistajalleen arvokas monella tasolla.

Latvala ei esimerkiksi maalaa taulujen lehmille korvamerkkejä vaan hän haluaa nähdä niiden inhimillisyyden ilman tarkasti asetettuja säännöksiä, ja välittää sen taiteesta nauttiville ihmisille.

Latvalan töitä on hankittu useisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin maatalousalan yrityksiin sekä koti- ja ulkolaisiin taidekokoelmiin. Tauluja riippuu myös monien kotien seinillä muistoina muun muassa satatonnareista ja muista tärkeistä eläimistä.

Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 4.6. kello 16. Taiteilija itse on paikalla koko päivän. Ensimmäisen kerran näyttely on avoinna tänään keskiviikkona.

Villa Väinölä on avoinna kesäkaudella tiistaista perjantaihin kello 13-17 ja lauantaisin kello 12-16.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäelle uusi massiivipuurakenteinen S-market
Seuraava artikkeliSateet myöhästyttävät loppuja kylvötöitä