-22.3 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Ilta Oskar Merikannon seurassa Alajärven Gabrielin kirkossa

Viitasaarelaislähtöinen sopraano Hannakaisa Nyrönen konsertoi rokuliviikonlopun sunnuntaina 3.7. Alajärven kirkoissa kello 18 yhdessä Tommi Niskalan kanssa.

Konsertin urkuri ja pianisti Tommi Niskala.

Illan konsertin aikana saadaan läpileikkaus Oskar Merikannon (1868-1924) tuotannosta, kun ohjelmassa yhdistyvät teokset soolouruille sekä yksinlaulut niin pianon kuin urkujenkin säestyksellä.

MAINOS

– On hyvä muistuttaa Oskar Merikannon merkittävästä työstä suomalaisen urkutaiteen hyväksi. Elämäntyönsä ohella Johanneksenkirkon urkurina, hän on keskeinen hahmo suomalaisen urkurakentamisen ja urkujen soitto-oppaiden luojana.

– Alajärven kirkon urut ovat samaa saksalaisromanttista tyyliä kuin Merikannon virkasoitinkin, siksi hänen musiikkinsa soi Alajärven uruilla erittäin hyvin, valottaa konsertin urkuri ja pianisti Tommi Niskala. 

Konsertin solistina laulaa Taidekeskus Salmelan vuoden 2015 Merikanto-laulukilpailun voittaja Hannakaisa Nyrönen. 

– Oskar Merikanto oli merkittävä työpari ensimmäisen suomalaisen kansainvälisen oopperatähden, sopraano Aino Acktén, kanssa. Yhdessä Edvard Fazerin kanssa he perustivat vuonna 1911 Kotimaisen Oopperan, jonka kapellimestarina Merikanto toimi.

Toiminta on jatkunut näihin päiviin nimen vaihtuessa vuonna 1956 Suomen Kansallisoopperaksi. Konsertissa kuullaankin Merikannon Aino Acktélle omistamia yksinlaulusävellyksiä sekä laulajatar Acktén häihin sävelletty häämarssi, taustoittaa Nyrönen. 

– Oskaria ainakin kolmella tapaa, lupaavat taiteilijat. Konsertin järjestää Alajärven seurakunnan musiikkitoimi.

Kimmo Niskala

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät