0.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Rantalan Marjatilan mustaherukat tuottavat luomusatoa kesästä toiseen

Rantalan Marjatila Alajärven Sissalassa tuottaa vuosittain mustaherukkasatoa noin 2500 pensaan voimin.

Marjatila on perustettu 18 vuotta sitten, jolloin maa kalkittiin ennen istutusta, mutta koskaan sinne ei ole laitettu vähääkään apulantaa tai käytetty torjunta-aineita, joten marjat ovat niin luomua kuin vain olla voi.

MAINOS

Voimaa pensaat ovat saaneet kahdesti aikaisin keväällä toteutetusta koko alueen kulotuksesta sekä siitä, että pensasrivistöjen välissä oleva nurmialue ajetaan säännöllisesti ja pensaiden juurilta ruoho niitetään erillisellä leikkurilla. Näin leikattu ruoho maatuu ja antaa maahan ravinnetta.

Mustaviinimarjaa on tilalla kaikkiaan noin 2500 pensasta. Aikaisemmin oli enemmänkin, mutta nyt osa pellosta on vadelmalla.

Marjatilaa pitää Kirsti Rantala, joka katkoo pensaiden kuivat oksat, hoitaa nurmikot ja poimii kaikki ne marjat, joita asiakkaat eivät käy poimimassa itsepoiminnassa. Marjaa myydään myös valmiiksi poimittuna ja marjakauden pian loputtua tarjolla on myös mustaherukkamehua ja -hyytelöä – sekä villasukkia! Pitäähän tekemistä olla talvellakin!

Kirsti kertoo, että marjatila perustettiin tilanteessa, jossa hänen edesmennyt miehensä kuin Kirsti itsekin olivat kodin ulkopuolella töissä. Pelto oli vuokralla ulkopuolisella.

Vuokramaa otettiin takaisin omaan käyttöön ja sille päätettiin istuttaa mustaherukkaa, koska kyseessä on vanha joenpohja, savimaa. Mustaherukka viihtyi maaperässä hyvin eikä sitä ainakaan tarvitse kastella!

– Innostuin sitten vielä kuusikymppisenä opiskelemaan puutarhuriksikin, vaikka mustaherukka olikin tuolloin jo istutettu, Kirsti muistelee.

Mustaherukkaa istutettaessa rivien välit päätettiin laittaa leveiksi, jotta poiminta onnistuisi koneellisesti. –  Vasta myöhemmin sain selville, ettei täällä lähialueillakaan missään ollut sellaista konetta! Niinpä välit alettiin ajaa leikkurilla ja marjoja on tarjottu asiakkaille itsepoimintana alusta saakka.

Mustaherukkaan erikoistuneita tiloja lähiseuduilta ei muita löydykään, joten asiakkaita käy paikalla Alajärven ja lähikuntien alueelta Kyyjärveä ja Lapuaa myöten. Itse poimivien asiakkaiden lisäksi Kirsti poimii marjoa itse ja myy niitä perattuna, työmaata siis riittää kesäksi ihan riittämiin.

Vanhat pensaat tuottavat marjaa vuosi toisensa jälkeen, kunhan niistä pidetään huoli. Pariin kertaan kuivat oksat on poistettu polttamalla koko alue varhain keväällä, mutta viime vuosina Kirstillä on ollut aikaa siivota kuivat oksat pois käsin.

Satokauden nyt kääntyessä pian loppusuoralle Kirstin tuvassa porisee Mehu-Maija ja pian myynnissä onkin myös valmista mustaherukkamehua ja -hyytelöjä, joita asiakkaille myydään niin pitkään kuin tuotteita riittää.

Kun työt ulkona vähenevät Kirsti tarttuu puikkoihin ja alkaa kutoa sukkia myytäväksi, myös ompelutyöt sujuvat ja tarvittaessa häneltä voi kysyä mm. verhojen ompelua!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät