Jari Leivon pitkä ja menestyksellinen ura jäi taakse  – oloneuvos vaihtaa liituraidan tuulipukuun!

1857
Alajärven Osuuspankin väki järjesti eläköityvälle toimitusjohtaja Jari Leivolle yllätysläksiäiset Soinin konttorilla tiistaina. Jarille musisoi Komiat -yhtyeen Aleksi Yli-Sissala, tuttu muusikko Jarille jo hänen viisikymppisiltään.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kun maatalon poika astui ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa Soinin Osuuspankkiin toukokuussa 1988, ei hänen mielessään edes käväissyt, että työuran toisessa päässä takana olisi yli 30 vuotta Osuuspankkien palveluksessa muutaman kymmenen kilometrin säteellä Soinista, ja eläkkeelle lähtiessään hän olisi ison Osuuspankin toimitusjohtaja.

Niin kuitenkin kävi ja nyt, jo ennen virallista eläköitymisikäänsä Jari teki päätöksen vaihtaa pankkiirin ympäripyöreät työpäivät metsätöihin ja elämään kotitilallaan Soinin Pöntisperällä.

MAINOS

Taakse jäävää työuraansa Jari miettii lämmöllä. Päällimmäisenä on hyvä mieli siitä, miten suurista pankkialan mullistuksista on aina selvitty yhteistyöllä eteenpäin ja nyt Alajärven Osuuspankki on erinomaisessa kunnossa jättää se uuden toimitusjohtaja Markku Pelkosen ja muun osaavan henkilökunnan käsiin.

Maatilan poikana Jari päätti aikanaan suunnata agrologiopintoihin Ilmajoelle, jonka jälkeen hän opiskeli maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa Viikissä agronomiopintoja. Tutkinto jäi kieliä vaille valmiiksi, kun tuli selväksi, että Jari on numeroihmisiä.

Hänen pääaineenaan oli maanviljelystalous ja noihin aikoihin ajatus siitä, ettei tuleva ura olisikaan maa- ja metsätalouden parissa, alkoi itää.

Jarille tarjottiin parinakin kesänä kesätöitä maatilahallituksesta, mutta kotiseutu vei voiton ja Soinin Osuuspankissa tarjolla ollut kesätyö. Näin pankkimaailma tuli yhä tutummaksi, mutta tuolloin elettiin aikaa, jolloin pankeista laitettiin väkeä pois, ei palkattu uutta.

1992 Lehtimäen Osuuspankissa kuitenkin avautui palvelupäällikön sijaisuus. Vakinainen palvelupäällikkö ei sitten palannut enää tehtäväänsä ja Jarin pesti sai jatkoa. Myöhemmin hänestä tuli luottopäällikkö ja vuonna 2000 hän siirtyi Alajärven Osuuspankkiin yritysrahoituspäälliköksi.

Muutaman vuoden kuluttua Jari Leivosta tehtiin Alajärven Osuuspankin pankinjohtaja ja 1.4.2008 toimitusjohtaja.

Näiden vuosikymmenten varrelle on mahtunut monia pankkialan ja yhteiskunnan suuria murroksia. – 90 luvulla oli talouskriisi ja pankkien pilkkomiset, OP-ryhmän jakautuminen 96-97, 2000-luvun alkuun pörssikriisi ja 2008 finanssikriisi, Leivo luettelee.

– Tällaisten suurien tapahtumien kokoluokkaa ei silloin, kun ne tapahtuivat, täysin edes tunnistanut. Vasta jälkeenpäin ne näyttäytyivät koko mittakaavassaan.

– Haastavatkin kuviot onnistuttiin hoitamaan hyvässä yhteistyössä ja kun oikein vaikeita tilanteita saatiin vietyä onnistuneesti maaliin, tunne oli hyvä. Nämä onnistumiset ovat mielessäni päällimmäisenä, kun mietin nyt työuraani.

Jari Leivo onkin tunnettu yhteistyökyvyistään ja halustaan viedä asioita eteenpäin positiivisen kautta.

Työ on ollut hänen intohimonsa ja elämänsä yli 30 vuoden ajan. Pankinjohtajana ja toimitusjohtajana päivät ovat helposti ympäripyöreitä ja Jari näkee, että työtä ei voi muulla tavalla hoitaakaan.

Pitkät päivät eivät koskaan ole olleet hänelle ongelma, siksi ajatus siitä, että eläköitymisen sijasta olisi ryhtynyt tekemään työtä vain virka-aikana, on hänelle täysin vieras.

– Ei minua pitkät päivät ole koskaan rasittaneet. Jos olisin jättänyt työt tekemättä, se olisi rasittanut enemmän, Jari toteaa.

Tästä huolimatta päätöksen eläkkeelle siirtymisestä hän teki jo pari, kolme vuotta sitten. Jari kertoi siitä lähimmilleen, jotka eivät ottaneet asiaa ihan tosissaan. – Vuoden alussa toimitusjohtajan paikka Alajärven Osuuspankissa julistettiin avoimeksi ja pari viikkoa sitä ennen kerroin asiasta henkilökunnalle.

– Se oli kaikkein vaikein hetki. Kertoa läheisille työtovereilleni, joista osan kanssa olin tehnyt työtä jo hyvin pitkään, että jäisin eläkkeelle aikaisemmin kuin he olivat ajatelleet.

– Oli todella paha paikka yllättää heidät tällä tiedolla.

Mitään yksittäistä syytä päätökselle ei ollut. – Olen tehnyt työtä tällä alueella 34 vuotta ja tuntuu, että nyt on oikea hetki ottaa omaa aikaa.

– Tosiasia on myös se, että kotitilani vetää minua puoleensa. Vielä kymmenen vuotta sitten jaksoin pitkien työpäivien päälle käydä metsänraivauksessa ja muissa maatilan töissä, mutta en enää.

– Tästä halustani päästä raivaamaan metsiä olen puhunut kyllä jo niin monessa yhteydessä, että siihen työhön minun on pakko tarttua heti, vaikka ei silloin juuri huvittaisikaan, Jari nauraa.

Vielä toistaiseksi Jari Leivo on kirjoilla Alajärvellä, mutta ennen vuoden loppua hänestä tulee jälleen virallisestikin soinilainen. Soinin raitilla ei enää jatkossa törmätä puku päällä kulkevaan pankkiiri Jari Leivoon, vaan todennäköisemmin asuksi on vaihtunut tuulipuku.

– Kalenteriani en nyt ihan heti täytä. Aion tehdä sitä mistä nautin, niitä metsä- ja maatalon hommia. Harrastuksiakin toki pitää alkaa miettiä, koska tähän asti niitä ovat olleet työ ja jos olen ehtinyt, metsänraivaus. Harrastusten aika on kuitenkin vasta keväällä.

On kuitenkin yksi asia, joka voi saada Jarin pois metsästä jo aikaisemminkin, ja se on matkailu.

– Tähän saakka on aina käynyt niin, että kun kaverit ovat kysyneet minua johonkin reissuun mukaan, on kalenterissa ollut jo sille ajankohdalle sovittuja menoja.

– Nyt jos joku kysyy voin sanoa, että koska lähdetään, kalenterissa on tilaa!

Tuula JokiahoMAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa