25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Osuuspankin kesätyökampanja mahdollisti Ankkureiden junnupesiksen tuomarit

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja tarjosi kesällä 2022 työnantajana toimiville yhdistyksille tukea nuorten työllistämiseksi.

Edellytyksenä kesätyötuen saamiseksi oli 15-17 vuoden ikä, sekä Alajärven Ankkureiden junioripesäpallossa vaadittiin myös intoa pesäpalloharrastusta kohtaan. Haussa oli neljä paikkaa ja kuinka ollakaan, hakijoitakaan ei tarvinnut karsia, sillä hakijoiksi ilmoittautui neljä innokasta tehtävään täydellisesti sopivaa nuorta.

MAINOS

– Taloudellisesti tämä oli hyvä juttu meille, kun tuki irtosi. Toisaalta tuomareista on huutava pula, siltäkin osin tämä tuli hyvään saumaan, toteaa Alajärven Ankkureiden junioripäällikkö Tuukka Etula tyytyväisenä.

Etula kertoo, että tuomaripula koskettaa joka paikkakuntaa, missä pesäpalloa pelataan. Usein tuomarit ovat itsekin pelaajia, sillä paras kokemus tulee kentän kautta, vaikka koulutus antaakin hyvän pohjan sääntöjen seuraamiseksi. Hän on myös kiitollinen, että OP:n kampanjatuen lisäksi kesän ajaksi pystyttiin myös Pesäpalloliiton tuella palkkaamaan tuomarivastaavaksi ja koordinoijaksi Kristiffer De Silva.

Mitään keltanokkia ei suinkaan kampanja tuonut tullessaan. Tuomarointi ja pesäpallon pelaaminen ovat jo ennestään tuttua alajärveläisille B- ja C-sarjan pelaajille Niko Raja-aholle ja Matias Hyytiäiselle sekä D-sarjan junnuille Eero Latvalalle ja Tommi Takalalle.

Jokainen heistä on tuomarin peruskoulutuksen käyneitä ja suorittavat joka vuosi tuomarointipätevyyden ylläpitämiseksi koulutuksen sääntötesteineen. Koulutus on tapahtunut vuosittain Paavolan koulun tiloissa, jonne on saapunut pesäpalloliiton edustaja, yleensä Superpesis-sarjan tuomari heitä kouluttamaan.

– Aina, kun on vapaa-aikaa, tulee tuomaroitua, tuumaa Eero Latvala kampanjaa edeltävästä tuomarikokemuksesta kysyttäessä.

Oletteko kohdanneet haasteita? Entäpä, eroaako eri tasoisten junioreiden pelit tuomarointien osalta toisistaan?

– Hyvin vähän haasteita on ollut. Onhan se erilaista ja vaikeampaa katsoa tuomarin näkökulmasta, kuin itse pelata.

– Ei se ihan samanlaista ole eri sarjoja tuomaroida, koen että isompien kanssa tuomarointi on helpompaa, kun se on paljon nopeampaa. Keskittyminen herpaantuu herkemmin pienten kanssa, myöntää Matias Hyytiäinen.

Mikä tuomaroinnissa on parasta?

– On mukava olla päättämässä, mitä pelissä tapahtuu, Hyytiäinen tuumii.

– Kaikki tiukat kotipesätilanteet, jos varsinkin sattuu palo tulemaan. Sitten tuo paljon uskottavuutta, jos uskaltaa huutaa vääriä pois, vastaa Raja-aho puolestaan.

Miten vinkkaisitte toimimaan, jos joku haaveilee pesäpallotuomaroinnista?

– Omalle paikkakunnalle vaan kurssille ilmoittautumaan. Seurojen kautta yleensä tiedotetaan niistä. Pelaajataustaa ei tarvitse olla, mutta onhan siitä hyötyä, Niko Raja-aho neuvoo ja kannustaa tuomarointiin mukaan.

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät