24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Korona- ja influessarokotukset käynnistyvät Järvi-Pohjanmaalla marraskuun aikana

THL hankkii kansallisen rokotusohjelman influenssarokotuksia varten vuosittain yli 1,7 miljoonaa rokoteannosta. Influenssarokotteiden jakelun odotetaan alkavan Järvi-Pohjanmaalle viimeistään marraskuun puoleenväliin mennessä. Rokotukset tullaan aloittamaan heti toimitusten alettua.

Järvi-Pohjanmaalla pyritään antamaan sekä influenssarokote että koronavirusrokotteen tehosteannokset samalla kerralla. Ensimmäisinä kohderyhminä ovat iäkkäimmät henkilöt ja rokotukset etenevät iäkkäimmistä nuorempiin ikäryhmiin.

MAINOS

Kun tieto influenssarokotteiden saapumisesta saadaan, tiedotetaan alueen marras-joulukuun rokotustapahtumat, joita järjestetään jokaisessa toimipisteessä. Rokotustapahtumat toimivat walk-in-periaatteella, eli ilman ajanvarausta, ja niitä järjestetään jokaisessa Järvi-Pohjanmaan perusturvan toimipisteessä.

Rokotusauto on osoittautunut suosituksi vaihtoehdoksi, joten myös tänä vuonna rokotusauto kiertää alueella. Rokotteiden toimitusten varmistumisen jälkeen aikataulut rokotusten järjestämisestä ja rokotusauton reiteistä tarkentuvat.

Rokotuksille voi varata ajan oman kunnan tai lähimmälle terveysasemalle joko sähköisesti hyvis.fi tai puhelimitse 06 2412 7800. Tavoite kuitenkin on, että valtaosa hakeutuisi walk-in-rokotustapahtumiin tai rokotusautolle, koska varattavia aikoja on rajallisesti ja niiden toivotaan säästyvän niille, jotka eivät pääse em. rokotetilaisuuksiin.

Walk in -tilaisuuksissa aamupäivät ovat yleensä kaikkein ruuhkaisimpia, joten kannattaa suosia puolen päivän jälkeistä aikaa, mikäli mahdollista.

Jos olet aikeissa ottaa molemmat rokotteet, ne suositellaan ottamaan ne kertaa. Sille ei ole lääketieteellistä estettä ja se nopeuttaa ja sujuvoittaa rokotusten etenemistä.

Rokotuksen sujuvoittamiseksi vaatetus on hyvä valita siten, että olkavarsi on helposti saatavissa paljaaksi. Ota myös KELA-kortti mukaan!

Tule paikalle vain terveenä ja käytä maskia mikäli mahdollista! Myös lääkekuurin, esimerkiksi antibioottikuurin, aikana rokotusta ei kannata ottaa.

Influenssan epidemiatilanne

Varsinainen influenssaepidemia ei ole vielä alkanut, mutta muutamia tautitapauksia on raportoitu tartuntataurekisteriin, mikä on tavanomaista ennen varsinaisen epidemian alkamista.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että tulevan talven influenssakausi voi olla vaikea verrattuna kahden viime vuoden influenssakausiin, koska koronaviruksen leviämistä ehkäisevät toimenpiteet auttoivat myös influenssaviruksen leviämisen ehkäisemisessä.

Vaikka perusterveet aikuiset yleensä selviävät influenssasta ilman hengenvaarallisia komplikaatioita, tauti on rokotetulla huomattavasti lievempi ja toipuminen nopeampaa eikä jälkitauteihin sairastu niin helposti.  Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta kokonaan.

Rokottautumalla voi ehkäistä taudin leviämistä, vakavan influenssan ilmaantuvuutta ja suojata omia läheisiään sekä riskiryhmiin kuuluvia. Influenssarokotetta kannattaa siis suositella myös riskiryhmään kuulumattomille ihmisille.

Rokottautuminen on erityisen tärkeää riskiryhmille. Riskiryhmiin kuuluvat voivat sairastua herkemmin influenssan vakavaan muotoon, kärsiä komplikaatioista ja joutua sairaalahoitoon.

Influenssan riskiryhmiin kuuluvat pienet lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat ja heikon vastustuskyvyn omaavat ihmiset sekä perussairaat, kuten sydän- ja verisuonitauteja, keuhkosairauksia, diabetesta, maksa- ja munuaistauteja sairastavat.

Nenäsumutteena annettava influenssarokote voidaan antaa 2-17-vuotiaille lapsille. Nenäsumute on täysin kivuton ja jännittää usein lasta pistettävää rokotetta huomattavasti vähemmän.

Koronatilanne aaltoilee

Tällä hetkellä koronavirustilanne vaihtelee muutamien kuukausien välein esiintyvinä aaltoina. Nyt lokakuussa Järvi-Pohjanmaalla koronatapauksia on todettu yhä enenevissä määrin ja olemme parhaillaan keskellä uutta koronavirusaaltoa.

Järvi-Pohjanmaalla maskin käyttöä suositellaan edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä, ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä, vammaispalveluiden yksiköissä ja ikäihmisten asumispalveluissa sekä kotihoidossa.

THL suosittelee syystalvella uutta koronan tehosterokotusta sairastetuista taudeista riippumatta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Tehosterokotuksen voi ottaa, kun edellisestä koronarokotteesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät