Satuja Soinista -kirjassa lasten ääni kuuluviin

377
Kati Keski-Mäenpään perheen 2-vuotias Noomi oli kirjan ensimmäisenä koelukijana.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinissa on nyt useita kymmeniä uusia nuoria kirjailijoita, kun Satuja Soinista -kirja on tullut painosta. Kirjassa on Soinin yhtenäiskoulun ja Laulumaan päiväkodin lasten kirjoittamia tarinoita ja runoja. He ovat myös laatineet kuvituksen värikkääseen kirjaan.

45-sivuisen kirjan on toimittanut soinilainen Kati Keski-Mäenpää, joka sai Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahastolta apurahan alueen lasten kirjoitusharrastuksen tukemiseen. Apurahan avulla on aiemmin ilmestynyt Tarinoita Taimelasta -kirja.

MAINOS
Kannen upean kukon on piirtänyt kolmasluokkalainen Kasper Levander.

Myös Soinin kunta on osallistunut Satuja Soinista -kirjan painokuluihin myöntämällään kulttuuriapurahalla. Kirjan myyntituotto jää koululle ja päiväkodille, ja sillä voidaan hankkia vaikkapa uutta kirjallisuutta lapsille.

Lapset ovat luontaisesti luovia

Satuja Soinista -kirja jatkaa samaa ajatusta, kuin sitä edeltävät Satujen silta ja Tarinoita Taimelasta, jotka Keski-Mäenpää toimitti vuosina 2020 ja 2021. Niissä lapset tuottavat taidetta lapsille tarinoiden ja kuvitusten kautta.

– Me olemme tottuneet näkemään lapset taiteen kohteena, mutta yhtä lailla lapset voivat olla taiteen tekijöitä. Hehän tuntevat parhaiten sen maailman, jossa he itse elävät.

Keski-Mäenpää kokee, että lapset ovat luontaisesti luovia ja heittäytyviä. Alle kouluikäisten sadut ja heidän tekemänsä maalaukset ovat rohkeita, eikä heillä ole rajoittavaa ajatusta siitä, millainen sadun tai kuvan pitäisi olla.

– Mietin usein, miten saisimme säilytettyä tuon lapsen luontaisen luovuuden? Jos koulussa me opettajat annamme oppilaille mallin kuvistunnilla ja lapset tekevät siitä oman kopionsa, tapamme heidän oman luovuutensa pikkuhiljaa. Askartelu ja mallista kopioiminen voi tukea käden taitoja, mutta kuvataiteen ja luovuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Tämä ajatus lapsista taiteen tekijöinä sai Keski-Mäenpään hakemaan apurahaa Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolta ja hän saikin heiltä työskentelyapurahan keväällä 2021. – Näiden kolmen jo ilmestyneen kirjan kautta parisataa lasta on saanut oman sadun, runon tai kuvan ihan oikean kirjan sivuille. On ollut hauska huomata, miten suuri merkitys sillä on lapselle. Minulta on monta kertaa kysytty, olemmeko me nyt ihan oikeita kirjailijoita?

– Tässä kirjassa lapset ovat kirjoittaneet lapsille. Tarinoissa näkyy heidän elinpiirinsä: kalareissut, lemmikkieläimet ja mielikuvitusoliot. Soinin yhtenäiskoulun ja Laulumaan päiväkodin työntekijät ovat keränneet lapsilta materiaalia kirjaan ja minä olen valinnut tarinat, antanut kuvituksen aiheet ja lopuksi taittanut kirjan.

Kirjasta on otettu sadan kappaleen painos ja kaikki kirjan tuotto kirjan painatuskulujen jälkeen jää koululle ja päiväkodille. Soinin kunta osallistui painatuskuluihin apurahallaan.

Jatkoa tälle työlle on tulossa. Erään lähipaikkakunnan koulun ja varhaiskasvatuksen kanssa on jo sovittu kirjaprojektista keväälle. – Koen tämän työn uusien kirjailijoiden kasvattamisena ja rohkaisemisena. Se hetki, kun uunituoreen kirjan saa painosta käteen, on itsellenikin, saati sitten nuorille taiteilijoille, aivan sykähdyttävä. Olen itse julkaissut reilusti yli kymmenen kirjaa, mutta vieläkin se hetki kun kirja on kädessä, on ikään kuin pitkän työn palkinto.

– On ihanaa nähdä, miten suuri merkitys lapselle on sillä, että hän saa oman tarinansa tai runonsa ihan oikeaan kirjaan. Uskon myös, että kirja innostaa lapsia lukemaan, sillä onhan se hienoa lukea kaverin kirjoittamaa tarinaa ja löytää oma kuvitus kirjan sivuilta.

Nyt julkaistusta kirjasta voi löytää tietotekstejä Soinista, runoja eläimistä tai vaikkapa tarinan kalaretkestä.

Kirjaan voi käydä tutustumassa ja sitä voi ostaa JS Pinnasta. Kirjaa on saatavilla myös Yhtenäiskoulun opettajanhuoneessa 20 euron hintaan.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa