21.7 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Enkeleitä ja ukkoja

Pohjanmaan kirkoissa katse kiinnittyy komeisiin puusta veistettyihin saarnastuoleihin ja niitä koristaviin enkeleihin. Kirkkoon ei tarvitse astua sisällekään, kun jo portinpielessä seisovat vaivaisukot ottavat kirkkomaalle saapujan vastaan.

Nämä kirkolliset arvoesineet edustavat aikansa korkealuokkaisinta pohjalaista puunveistotaidetta ja niihin kätkeytyy lukuisia historiallisia arvoituksia.

MAINOS

Miksi kuuluisan kuvanveistäjä Eric Cainbergin puuenkelit jäivät maalaamattomiksi ja lopulta sijoittamatta Kortesjärven saarnastuoliin 1700-luvun lopulla? Mikä rooli Kokkolan kirkkoherra ja valistusmies Anders Chydeniuksella oli vaivaisukkoperinteessä? Entä mitä kertoo Alahärmän museossa säilytetty ja viljalaarinakin käytetty seurakunnan vanha, kulmikas saarnastuoli?

Seinäjoen sairaalamuseolla amanuenssina työskentelevä Risto Känsälä on tutkinut perusteellisesti Pohjanmaan kirkkojen vaivaisukko- sekä saarnastuoliperinnettä ja johdattelee aihepiiriin Nelimarkka-museon järjestämässä luentotilaisuudessa lauantaina 4.2.

Luennolla käsitellään tiiviisti ja mielenkiintoisella tavalla kirkollista puunveistoperinnettä ja se kytkeytyy meneillään olevaan ”Maailman kautta kuljemme” -näyttelyyn. Luento järjestetään kello 14 alkaen museon kahviossa Alajärven kirkon sinimekkoisen puuenkelin tarkkailevan katseen alla.

Luentoa pääsee kuuntelemaan sisäänpääsyn hinnalla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät