Tämän päivän design vaatii rinnalleen käytännöllisyyden

Elina Helenius työstää parhaillaan VM Carpetille DUO-mallistoon uutta Primavera-mattoa, joka kudotaan kierrätetystä puuvillasta. Kuva: Sakari Röyskö.

50-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna viettävän Suomen suurimman mattotehtaan VM Carpetin menestyksen takana on luova ajattelu designissa ja käytännöllisyydessä. Menestys on vaatinut jatkuvaa työtä, rohkeutta ja sinnikkyyttä.

VM Carpetin mallistoryhmän puheenjohtaja Miika Ihander, 45, on koordinoinut malliston kehitystä vuodesta 2017 saakka. Sisustamista ja muotoilua hän on oppinut ymmärtämään yli 25-vuotisen uransa aikana huonekalujen ja sisustustekstiilien parissa.

MAINOS

– Sisustusalan tarpeiden, teknisten osaajien ja muotoilijoiden vuoropuhelu on erityisen tärkeää. On innostavaa nähdä omassa työssä, kuinka monipuolinen suomalainen osaaminen muuntuu kauniiksi matoiksi. Kauneuskaan ei pelkästään riitä, vaan nykyisessä maailmantilanteessa arvostetaan laatua ja tuotteiden kestävyyttä, Ihander kiteyttää.

VM Carpetin mattomalliston kehittämisessä hyödynnetään oman osaavan henkilöstön lisäksi tekstiilialan ammattilaisten osaamista.

– Olen saanut luoda kokonaan uutta, hyödyntää viimeisimpiä trendejä ja materiaaliosaamista suunnitellessani mattoja VM Carpetille, kertoo tekstiilisuunnittelija Tuulikki Peltonen.

– Olemme asettaneet riman korkealle. Tavoitteemme on, että me kaikki suomalaiset voimme ylpeillä kotimaisella matto-osaamisella. Suomessa valmistamiamme mattoja viedään yli 30 maahan. Suomalainen osaaminen ja ymmärrys luonnonmateriaaleista vetoaa myös kansainvälisesti, kertoo Ihander.

Luovuus ja design menestyksen takana

Kansainvälinen kiinnostus on vaatinut tekstiileissä ja muotoiluissa Suomen parasta osaamista. Tekstiilisuunnittelun huippuosaajat nauttivat yhteistyöstä VM Carpetin kanssa.

Tekstiilisuunnittelija Elina Helenius on palkittu useita kertoja suunnittelutyöstään tekstiilitaitelijana ja hän juhlistaa 35-vuotista uraansa Kudottuja Näkymiä -näyttelyssä kevään aikana Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Helenius on luonut kauniita mestariteoksia VM Carpetille vuosien ajan.

– Tehdään sellaisia mattoja, joita ihmiset oikeasti tarvitsevat. Designin lisäksi on ehdottoman tärkeää helppohoitoisuus, kestävyys ja monikäyttöisyys. Tulevaisuudessa nämä arvot ovat pysyvä trendi, Helenius visioi.

Elina Helenius työstää parhaillaan VM Carpetille DUO-mallistoon uutta Primavera-mattoa, joka kudotaan kierrätetystä puuvillasta. Uudessa matossa yhdistyvät kestävyys ja monikäyttöisyys, joita tarvitaan hyvän designin lisäksi.

Suomalainen osaaminen myös tulevan menestyksen reseptissä

VM Carpet tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia nuorelle sukupolvelle suomalaisessa muotoilussa. Yritys kartoittaa aktiivisesti nousevia kykyjä.

– Olen saanut luoda kokonaan uutta, hyödyntää viimeisimpiä trendejä ja materiaaliosaamista suunnitellessani mattoja VM Carpetille, kertoo tekstiilisuunnittelija Tuulikki Peltonen, 32.

– Jo opiskeluaikana ennen valmistumistani taiteen maisteriksi, sain suunnitella ensimmäisen mattoni VM Carpetille. Uusin luomukseni Pajukko-matto, on valmistettu luonnonvärillä värjätystä ja värjäämättömästä paperinarusta. Maton pitää soveltua arkeen ja juhlaan, se tekee osaltaan työstäni mielenkiintoista, Peltonen kertoo.

VM-Carpet Oy on Lappajärvellä toimiva mattokutomo, joka työllistää 34 henkilöä. Yritys on perustettu vuonna 1973 ja sen liikevaihto on 6,9 miljoonaa (2021). VM Carpetin omistaa Viita-ahon perhe, ja sen toimitusjohtaja on Harri Viita-aho.

MAINOS
Exit mobile version