24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Yrittäjä! Vastaa, kun Taloustutkimukselta soitetaan!

Alajärven kaupunki on tilannut Taloustutkimukselta selvityksen, jonka tiimoilta 50 alajärveläistä yrittäjää ja 50 lähikuntien yrittäjää tulee saamaan huhtikuun aikana puhelun.

– Vetoan yrittäjin, että he antaisivat soittajalle hetken aikaa ja vastaisivat kysymyksiin, toivoo Alajärven elinvoimajohtaja Jaakko Aninko.

MAINOS

Tutkimuksen taustalla on se, että yrittäjät, jos ketkä, ovat kuntien veto- ja pitovoimatekijöitä luomalla työpaikkoja ja palveluja. Siksi vuoropuhelu kaupungin ja yrittäjien välillä on tärkeää. – JPYP hoitaa alueellamme omaa tonttiaan yrittäjien kanssa, mutta on varmasti myös paljon sellaisia asioita, joita kaupunkikin voi tehdä.

Koska selvityksen tekeminen on varsin työlästä, päädyttiin kaupungilla tilaamaan tutkimus siitä, mitä yrittäjät kaupungilta odottavat, Taloustutkimukselta, joka on tehnyt vastaavia kysymyksiä aikaisemminkin.

Taloustutkimuksella oli valmiina mietitty kysymyspatteristo, jota Alajärvellä vain hieman tarkennettiin paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi.

Nyt asiassa ollaan niin pitkällä, että yrittäjien puhelimet alkavat pikapuoliin soida ja olisi todella tärkeää, että ne yritykset joihin kysely kohdentuu, siihen myös vastaisivat.

Vaikka Alajärvellä on satoja yrityksiä, niin tutkimukseen niistä on valikoitunut 50. Kaupunki ei ole vaikuttanut siihen kenelle kysely osoitetaan, vaan yritykset on valittu Taloustutkimuksen kriteerien mukaan painottuen isompiin yrityksiin ja niistä alaspäin.

Myös naapurikuntien yrittäjiltä kysytään, heille osoitetut kysymykset ovat samantyyppisiä kuin Alajärven yrittäjille tehtävät, mutta osin muunnettuja. – Haluamme selvittää paitsi sen, mitä omat yrittäjämme meiltä odottavat, myös sen millaisena Alajärvi näyttäytyy lähikuntien yrittäjille.

Aninko kokee, että Järviseudun alueen kunnissa yhteistyö on monilla tavoin tärkeää, eikä vetovoimatekijät ole niistä vähäisimpiä. Alueen kunnat yhdessä tarjoavat ison kaupungin palvelut.

– On mielenkiintoista kuulla, mitä naapurikuntien yrittäjät ajattelevat Alajärvestä yrittäjyyden kannalta ja tietenkin sekin kiinnostaa, onko heillä ollut suunnitelmia siirtää toimintaansa tänne. Se ei toki ole ensisijainen asia tutkimuksessa.

– Jos olisin yrittäjä itse, ajattelisin mikä on minun bisnekselleni parasta. Jos jokin kunta tarjoaa jotain, se kiinnostaisi ja ylipäätään olisin kiinnostunut kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu – etenkin jos voin vaikuttaa siihen itse, Aninko sanoo ja toivoo naapurikuntien yrittäjiltä vastauksia yhtälailla, kuin Alajärveltäkin.

Osa vuoropuhelua

Alajärven kuntastrategiassa mainitaan yrittäjien toive vuoropuhelun lisäämisestä kaupungin ja yrittäjien välillä. Tutkimus on nyt yksi osa sitä vuoropuhelua ja pelinavaus sille, että jos yrittäjät haluavat jotain tapahtuvan, niin nyt on mahdollista kertoa, mitä pitäisi tapahtua?

– Tulee olemaan todella mielenkiintoista kuulla, millaisia vastauksia tutkimuksella saamme. Haluamme aidosti tietää mitä kaupunki voi tehdä yrittäjien hyväksi ja pyrkimykseni on, että jonain päivänä Alajärvi olisi vielä Suomen yrittäjäystävällisin kaupunki!

Tutkimuksen tulokset saadaan alkukesästä ja sen jälkeen nähdään, mistä suunnasta kaupunki lähtee kehittämään yrittäjien toivomia asioita.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät