14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi remontointihalukkuutta

Kotitalousvähennys on remontoijille merkittävä taloudellinen helpotus, sillä sen ansiosta remonttikustannuksissa voi säästää tuhansia euroja.

Kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi noin joka kolmannen suomalaisen remontointihalukkuutta. Pienennys näkyisi erityisesti mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajien remontointihalukkuuden laantumisena. Tämä selviää Starkin helmikuussa 2023 teettämästä kyselytutkimuksesta.

MAINOS

15 prosenttia suomalaisista tekisi huomattavasti nykyistä vähemmän remontteja, jos kotitalousvähennystä pienennettäisiin. Lisäksi 15 prosenttia tekisi jonkin verran vähemmän remontteja kuin tällä hetkellä.

– Suomalaisten kotien ja vapaa-ajan asuntojen perusparannus- ja kunnostustyöt jäisivät helposti tekemättä, mikäli remontoinnin kustannukset kasvaisivat kotitalousvähennyksen pienentämisen vuoksi. Remonttien tekemättä jättäminen voi mahdollisesti laskea myös asunnon jälleenmyyntiarvoa – puhumattakaan asumismukavuudesta.

– Projektien väheneminen vaikuttaisi negatiivisesti monien rakennusalan yritysten ja ammattilaisten työmäärään ja toimeentuloon kaikkialla Suomessa. Pahimmassa tapauksessa vähennyksen pienentäminen voisi lisätä myös harmaata taloutta, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi pohtii.

Vain alle viidesosa suomalaisista kokee, että kotitalousvähennyksen määrä ei vaikuta heidän remontointisuunnitelmiinsa.

Kotitalousvähennyksen määrä vaikuttaa remontointihalukkuuteen kaikissa tuloluokissa

– Tutkimuksen mukaan kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi remontointihalukkuutta kaikissa tuloluokissa. Läheskään kaikille remontoijille ei ole selvää, mitkä kaikki projektit voi vähentää verotuksessa tai paljonko kotitalousvähennyksestä voi hyötyä. Vähennyksen henkilökohtainen maksimiraja on 3500 euroa vuodessa, eli pariskunta voi saada vähennystä yhteensä 7000 euroa, Päiväniemi muistuttaa.

Jos kotitalousvähennystä pienennettäisiin, 18 prosenttia mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajista tekisi huomattavasti vähemmän remontteja. Lisäksi 23 prosenttia tekisi remontteja jonkin verran nykyistä vähemmän.

– Mökkikauden alkaminen tarkoittaa monille mökkiläisille myös remontointikauden alkamista, kun keväthuollot ja mahdollisesti suuremmatkin remontit odottavat taas tekijäänsä kesän lähestyessä. Monet mökillä tehtävät rakennus- ja remontointiprojektit, kuten ulkomaalaukset, laiturin korjaukset tai terassin rakentamisen, voi vähentää kotitalousvähennyksessä, Päiväniemi toteaa.

Mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajista vain 18 prosenttia on sitä mieltä, että kotitalousvähennyksen määrä ei vaikuta heidän remontointisuunnitelmiinsa.

 – Tutkimuksen tulosten perusteella on selvää, että erityisesti mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajat pitävät kotitalousvähennystä tärkeänä, ja sillä on merkittävä vaikutus remonttien ja rakennusprojektien aloittamiseen, Päiväniemi tiivistää.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät