Joditabletteja alle 3-vuotiaille neuvolasta – käytetään vain vaaratilanteessa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue jakaa Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita. Joditabletit jaetaan kotitalouksiin neuvolakäynnin yhteydessä. Joditablettien jakelu aloitetaan toukokuun aikana, ja jakelua jatketaan marraskuun loppuun.

Alle 3-vuotiaiden joditabletit jaetaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen, jodivalmisteen noutoajan voi varata puhelimitse normaalista neuvolan ajanvarausnumerosta tai terveydenhoitajan soittoajalla.

MAINOS

Raskaana olevat saavat äitiysneuvolassa syntyvää lasta varten alle 3-vuotiaille soveltuvan joditabletin.

Käytetään vain, jos viranomaisen ja STM:n ohjeistaa

Jodivalmisteen paketissa on annostus- ja säilytysohjeet, joihin huoltajan tulee perehtyä tarkasti. Joditabletti käytetään vain, jos STM ja pelastusviranomainen niin ohjeistaa.

Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen tai tiedottaa muilla keinoin, jos toimiin on syytä ryhtyä. Säteilyvaaratilanteessa suojautuminen sisälle on ensisijainen toimi. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi.

Taustalla WHO:n jodisuositus

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.

STM:n ohjeistuksen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille. Muulle väestölle eli yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille suositellaan omaehtoista varautumista. Joditabletteja voi hankkia apteekeista.

MAINOS
Exit mobile version