25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Pohjalaismaakunnissa on tehty sinilevähavaintoja

Kuluneen viikon aikana Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevilla ELY-keskuksen sisävesien virallisilla levähavaintopisteillä sinilevää on havaittu useassa pisteessä.

Meri- ja rannikkoalueilla sinilevätilanne on vielä rauhallinen. Pitkään jatkuneet lämpimät säät ovat muuttaneet pohjalaismaakuntien sinilevätilannetta ja sinilevää esiintyy jo runsaammin. Esiintyneet ja ennustetut ukkoskuurot voivat tuoda mukanaan runsaita vesisateita, joiden mukana vesistöihin valuvat ravinteet voivat lisätä levien esiintymistodennäköisyyttä.

MAINOS

Sisävesialueilla valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuuluvilla pisteillä on havaittu hieman sinilevää Ähtärin Peränteen venevalkamalla, Kuortaneenjärvellä ja Luodonjärvellä. Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto on havainnut hieman sinilevää Hemsjön uimarannalla, Prästlandin uimarannalla ja runsaasti sinilevää Halsuanjärven uimarannalla, Räyringinjärven uimarannalla ja Luodonjärven Hästöskatanilla.

Ähtärin ympäristösuojelutoimisto on havainnut hieman sinilevää Ähtärinjärven Ähtärinsalmella. Kansalaishavainnoissa vähäisiä sinileväesiintymiä on merkattu Jurvan Säläisjärven uimarannalle, Kuorasjärven etelä- ja pohjoispuolelle ja Kuortaneen keskustan edustalle kolmeen pisteeseen Kuortaneenjärvelle. Runsaasti sinilevää on arvioitu olevan Kuorasjärven Kallioniementien kohdilla ja Ranta-Töysänjärvellä.

Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja sinilevää voi esiintyä myös muilla kuin yllä mainituilla alueilla. Sinieväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana ja tilanne voi vaihdella nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa.

Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä.

Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä. Leväepäilyn kohdatessaan on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä tule käyttää sauna-, kastelu ja pesuvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Kansalaiset voivat tallentaa Järvi&Meriwiki-palveluun omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät