16.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Älypuhelimet tarpeen mukaan

Elokuun alkupuolella koittava koulujen alkaminen tietää monessa perheessä uuden älypuhelimen hankintaa lapselle tai nuorelle. Puhelinta hankittaessa kannattaa huomioida käyttäjän ikä ja erilaiset tarpeet.

Alakoululainen pärjää peruskännykällä. Yläkoululaisen tai toisen asteen opiskelijan tarpeisiin istuvat puolestaan tehokkaammat puhelimet, jotka takaavat sen, että pystytään käyttämään useita sovelluksia samanaikaisesti. Syksyllä etenkin kolmas–neljäsluokkalaisten ikäryhmään kuuluville hankitaan uusi kännykkä.

MAINOS

Koulujen alkaminen ei tee kännykkäkauppaan samanlaista piikkiä kuin vielä joitakin vuosia sitten. Kun ensimmäisen tai uuden kännykän osto tulee ajankohtaiseksi, vanhempien kannattaa huomioida monenlaisia asioita.

Kari Mattila Japolta kertoo, että puhelimen hankkivia vanhempia opastetaan ja annetaan vinkkejä laitteen käyttöönotosta akkujen kestävyyteen.

Alakoululaiselle peruspuhelin

Alakoululainen pärjää hyvin perusmallin älykännykällä, jonka hintahaarukka liikkuu noin 100–150 eurossa. Peruspuhelimeen voi myös ladata pelejä. Älykännykät ovat lähes poikkeuksetta nuoren koululaisen käteen kookkaita – kookkaampia kuin tavalliset matkapuhelimet.

– Se mitä neuvomme vanhemmille on, että puhelimen lisäksi hankitaan panssarilasi ja kotelo, ettei puhelin vahingoitu, jos se putoaa. Yksi suoja on myös se, että vanhemmat tekevät lapselle Google-tilin, jolla pystyy estämään sen, ettei lapsi tee kännykällään ostoksia. Google-tilin kautta pystyy saamaan myös selville kadonneen puhelimen sijainnin.

Kännyköiden alkuajoilta monille tuttua saldorajaa ei enää ole käytössä. Uutta liittymää avattaessa alan ammattilaiset suosittelevat asennettavaksi liittymäestoja, ettei puhelimella pysty soittamaan maksullisiin palvelunumeroihin.

– Kysymme aina, että tuleeko puhelin lapselle. Pystymme liittymää avatessa tekemään liittymäestot tai myös itse vanhempi sen voi tehdä.

Teineillä toisenlaiset tarpeet

Teini-ikäistä sanotaan usein, että heille älypuhelin on käden jatke tai että puhelin on kasvanut käteen kiinni. Teini-ikäiset ja nuoret aikuiset käyttävät kännykkää paljon sekä hyödyn että huvin näkökulmasta.

Spotify, TikTok, WhatsApp, Discord, Twitch ja muut nuorten suosimat sovellukset vaativat tehokkaamman luurin eli muistia ja tehoa.

– Nuorille suosittelemme myös varavirtalähteen hankkimista, kun lähdetään festareille tai muuhun reissuun, toteaa Mattila.

Uutta puhelinta hankittaessa kannattaa miettiä myös virusturvaan liittyviä asioita – aivan samalla tavalla kuin läppäriä tai tietokonetta ostettaessa. Virusturvaan on olemassa erilaisia vaihtoehtoja.

Lasten touhuissa puhelin on aidossa vaarassa rikkoutua tai jäädä matkan varrelle. Mitä kalliimpi puhelin, sitä suurempi on yleensä vanhemman harmitus kännykän rikkoutuessa tai kadotessa.

Vai sittenkin käytetty?

Älykännyköiden hinnat ovat pysyneet viime vuosina suunnilleen samoissa euromäärissä. Puhelinten tehot ovat kasvaneet ja kamerat kehittyneet.

– Myös akut ovat kestäviä, eivätkä sovellukset syö akun tehoa. Nykyakut alkavat olla tehokkaita, esimerkiksi 5 000 milliampeeria, valottaa Mattila.

Viime vuosina käytettyjen puhelinten kierrätys on yleistynyt. Käytettyjä puhelimia voi ostaa sekä alan erikoisliikkeistä että verkkokaupoista. Käytetty kännykkä saattaa olla hinta-laatusuhteeltaan edullisempi kuin uusi. Verkkokaupoissa myytävät kännykät ovat testattuja ja huollettuja uutta käyttäjää silmällä pitäen. Verkkokaupat tarjoavat käytetylle kännykälle takuun ja palautusoikeuden siinä missä uudellekin.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät