Moms for Kids tarjoaa lapsille ja vanhemmille tunnetaitoja ja luovuuden iloa

Kristiina Mäki, Sari Hämäläinen ja Ulla Anttila toivovat lasten tunnetaitoryhmän sekä huoltajille suunnatun kohtaamistaiteen ryhmän täyttyvä nopeasti. Aikuisten ryhmä järjestetään Momssien uusissa tiloissa Citykorttelissa ja lapset kokoontuvat lähellä Keitaalla.
Mainos[adrotate banner="3"]

Moms for Kids toteuttaa syksyllä Alajärvellä kokonaisuuden, jossa kohtaavat lasten tunnetaitoryhmä sekä huoltajille suunnattu Kohtaamistaiteen ryhmä.

Lasten tunnetaitoryhmää ohjaa lasten ja nuorten tunnetaito ohjaajaksi kouluttautuva Sari Hämäläinen. Sarin parina ryhmässä on Momssien Yhdessä hankkeesta Kristiina Mäki. Ryhmä on tarkoitettu 6-10 vuotiaille lapsille. Ryhmään otetaan enintään kuusi lasta.

MAINOS

Lasten harjoitellessa tunnetaitoja pääsevät huoltajat uppoutumaan kohtaamistaiteen pariin. Kohtaamistaidetta ohjaa Momssien Yhdessä hankkeesta Ulla Anttila. Kohtaamistaiteeseen ei tarvita taiteellisia kykyjä, vaan tahto heittäytymiseen ja kohtaamiseen riittävät. Kokonaisuuden viimeinen kerta on yhteinen lapsille ja vanhemmille.

Viimeinen ilmoittautumispäivä mukaan kerhoon on 22.8. tai ryhmän täytyttyä. Kokonaisuus on osa Momssien STEA:n rahoittamaa Yhdessä hanketta ja on näin ollen osallistujille maksuton!

Kahden konseptin yhdistäminen yhdeksi kokonaisuudeksi on mielenkiintoinen kokeilu, jota Momsseissa odotetaan jo kovasti. Ulla Anttila kertoo, että lasten vanhemmille suunnattu kohtaamistaide on ryhmämuotoinen prosessi, jossa tehdään kuvallisin menetelmin taideprojekteja.

– Taiteellista kykyä ei tarvita, sillä kaikki on vahvasti ohjattua. Ohjauksessa annetaan impulsseja, mihin suuntaan teosta viedään eteenpäin.

Mielenkiintoista on se, että valmiita töitä ei arvioida eikä arvostella, vaan niitä arvostetaan. Niistä annetaan arvostavaa palautetta, mikä on hyvin voimaannuttavaa niin palautteen antajalle kuin saajallekin. Aikaisemmin pienten lasten äideille suunnatussa Kohtaamistaiteen projektissa äidit tulivat ensimmäisellä kerralla paikalle ilmoittaen, etteivät ole yhtään luovia. Viimeisellä kerhokerralla kukaan ei ole enää puhunut luovuuden puutteestaan.

Tavoitteena kohtaamistaiteessa on muun muassa vahvistaa läsnäolon kokemusta, luovuutta, itsetuntemusta ja antaa ryhmään kuulumisen kokemusta.

Ryhmään otetaan 6-12 vanhempaa, sillä mukaan pääsevät vanhemmat joiden lapsi osallistuu tunnetaitoryhmään. On hyvin suositeltavaa, että ainakin toinen vanhempi tulee silloin kohtaamistaiteeseen.

Tunnetaitoryhmässä lasten kanssa käytetään monimenetelmällisiä keinoja tutustua omiin tunteisiin ja elämään tunteiden kanssa. Tavoitteena on kasvattaa lapsen tietoisuutta omista tunteistaan, oppia tunnetaitoja ja vahvistaa kehotunneyhteyttä, opetellaan kuuntelemaan missä ja miltä tunne kehossa tuntuu.

Sari Hämäläinen muistuttaa, että kyseessä ei ole terapia, vaan tunnetaitoryhmä on suunnattu kaikille 6-10 -vuotiaille lapsille. Harjoitteita tehdään ryhmässä monipuolisesti satujen, hengitysharjoitusten, luovien- ja liikkeellisten menetelmien tai vaikkapa satuhieronnan keinoin.

Tavoitteena on tukea lasten tunteiden ilmaisua ja koska vanhemmat ovat itse kohtaamistaiteessa, se valmistaa heitä olemaan läsnä kotona ja kohtaamaan lastensa tunteet paremmin. Tunnetaitoryhmästä vanhemmat saavat myös tietoa lapsistaan ja samalla jaetaan vanhemmille vinkkejä arkeen sovellettavaksi.

Kurssi järjestetään siten, että lasten osuus on Keitaan tiloissa ja aikuisten Momssien uusissa tiloissa samassa rakennuksessa Ciykorttelissa lähellä Keidasta. Kerhokertoja on viisi joka toinen viikko, kesto kerrallaan 1,5 tuntia. Lapsille tarjoillaan välipala.

Ryhmiin osallistuminen ei tarvitse olla ongelmalähtöistä, vaan mukaan voi tulla oppimaan meille kaikille arjessa hyödyllisiä taitoja. – Tämä on myös hieno yhteinen kokemus lapselle ja hänen vanhemmilleen, kannustavat Ulla, Sari ja Kristiina.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliRallin SM-sarjan tasaisin lopputulos rallin kärkikolmikolle
Seuraava artikkeliPerinnepäivä museoniityllä