Hajatelmia avautuu kuvien keinoin Villa Väinölässä

Leena Jaakkolan taidenäyttely ”Hajatelmia” koostuu samannimisen kirjan kuvituskuvista, mutta on silti oma itsenäinen teossarja. Näyttely on avoinna Villa Väinölässä syyskuun ajan.

Nykyään Kuortaneella asuvan, lehtimäkeläislähtöisen laulunopettaja ja hieroja Leena Jaakkolan rakkaita harrastuksia lapsesta saakka ovat olleet kirjoittaminen ja piirtäminen.

Vuosi sitten lokakuussa Leena kokosi pöytälaatikkon kertyneistä teksteistään kirjan ”Hajatelmia”, eli hajanaisia kirjoitelmia.

MAINOS

Tämä on Jaakkolan ensimmäinen kirja ja pääosa kirjassa esiintyvistä teksteistä on vuosien saatossa pöytälaatikkoon kirjoitettuja eriaiheisia pohdintoja, ajatelmia, maisemakuvauksia, tunnelmapaloja ja pieniä tarinoita.

Kun kirjaa koostettiin, esille nousi tarve sen kuvittamisesta. – Mietimme valokuvia tai kuvittajalta tilattavia töitä, kunnes sain idean tehdä kuvituksen itse.

Kun idea oli syntynyt, kuvat hajatelmiin syntyivät nopeasti – olivathan tekstit tuttuja ja niiden vaatima kuvitus siksi selkeänä kirjoittajan mielessä.

Leena on piirtänyt aina ja hänen omaa alaansa ovat lyijykynätyöt. Olikin yllätys myös tekijälle itselleen, että kirjan kuvitukseen yhtä lukuun ottamatta tuli myös väriä. Väriä ei kaikissa piirroksissa ole paljon, mutta hetken kuvan äärellä seisahdettuaan, se löytyy.

Väreillä Leena on halunnut tuoda esille asioita tai kohtia, joihin katseen tulee kiinnittyä tai niillä on pyritty luomaan tietty tunnelma tai tunne.

Näyttelyyn kootut kirjan kuvat muodostavat oman kokonaisuutensa ja ne eivät valtaosin ole edes samassa järjestyksessä, missä ne kirjassa ovat. Kuvat ovatkin oma näyttelynsä, johon voi tutustua vaikkei olisi lukenut kirjaa.

Näyttely koki debyyttinsä Kuortaneen kunnankirjastossa lokakuussa 2022 ja sai jatkoa heinäkuussa 2023, kun Alajärven kaupunginkirjasto pyysi näyttelyä heille. Tämä Villa Väinölän näyttely on  kolmas ja viimeinen. Siis myös viimeinen mahdollisuus nähdä taulut.

Hajatelmia -kirjoja on vielä saatavilla ja niitä on myynnissä näyttelyn yhteydessä, Kuortaneen kirjakaupassa sekä taiteilijalla itsellään. Taulumyynti tapahtuu taiteilijan kautta

Näyttely on avoinna Villa Väinölässä 29.9. saakka. Se on avoinna tiistaista perjantain kello 13-17.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version