Hengähdystauko arjesta on omaishoitajalle arvokas asia

Omaishoitajien keilavuorolla kisaillaan hyvässä hengessä yhdessä niin aloittelijat kuin alan osaajatkin. Tähän mukavaan porukkaan kannattaa lähteä mukaan jokaisen omaishoitajan, joka kaipaa hetken hengähdystaukoa – mukaan voi ottaa hoidettavankin!
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä Hotelli-ravintola Alvariinin keilaradalla kuuluu iloinen puheensorina, kun paikalle kokoontuu alueen omaishoitajia omalle keilavuorolleen.

Alajärveläiset omaishoitajat Eeva-Liisa Haukkala, Helinä Tuomela ja Sirkka Latvala ovat tutustuneet lajiin vasta omaishoitajien keilavuoroilla, mutta kokevat, että tässä lajissa aloittelijakin pääsee täysillä mukaan kilpaan!

MAINOS

Silti se keilaaminen ei ole mukaan lähtemisen tärkein asia, vaikka hauskaa ajanvietettä onkin. Kaikkein tärkeintä naisten mukaan on se, että omaan arkeen saa osallistumalla kerran kuukaudessa jotain erilaista.

Omaishoitajayhdistyksen OmaisOiva -toiminnan kerran kuukaudessa järjestämä keilavuoro tarjoaa hengähdystauon, jonka aikana kerätä voimiaan, jotta jaksaa taas eteenpäin. Pieni hetki omaa aikaa on mittaamattoman kallisarvoinen asia silloin, kun se ei ole itsestään selvää.

Omaistoiminnan koordinaattori Tiina Silvonen Järviseudun Omaishoitajat ry:stä sanookin, että sen 13 vuoden aikana, jonka hän on työskennellyt omaishoidon parissa, on ollut nähtävillä selkeä muutos omaishoitajien hoidettavissa.

Alkuvuosina hoidettavat olivat paljon parempikuntoisia kuin tänään. Nyt kodeissa omaishoitajat hoitavat varsin huonokuntoisiakin hoidokkeja, joista isolla osalla on muistisairaus ja mahdollisesti muutakin. Harvaa hoidettavaa voi enää jättää yksin kotiin, joten omaishoitajat ovat heihin hyvin sidoksissa.

Keilaus on siitä mukava harrastus omaishoitajille, että sinne voi ottaa mukaan myös omaishoidettavan ja osa heistä myös keilaa itse. Moni muistisairas saa keilauksesta hienoja onnistumisen kokemuksia.

Toisaalta parannusta entiseen on nykyisin se, että omaishoidettavien intervallijaksot toimivat hyvin. Usein intervallijaksolla ollaan viikko kerrallaan, jotta omaishoitaja saa levähdettyä kunnolla.

Järviseudun Omaishoitajat ry toimii nykyisin kahdeksan kunnan alueella, Järviseudun lisäksi Kuusiokunnissa. Kohtaamisia ryhmissä oli viime vuoden aikana yli 2000 ja tämän vuoden aikana yhteydenottoja puhelimitse tai käynnein on tullut jo yli 500.

Yhteydenottojen määrää Silvoseen lisäsi keväällä selvästi siirtyminen Hyvinvointialueelle ja sen aiheuttama epätietoisuus ja muutokset. Yhdistyksen toiminnassa ohjaus ja neuvonta ovatkin keskeisessä roolissa.

Lisäksi yhdistys järjestää keilauksen kaltaista, pääsääntöisesti osallistujille maksutonta toimintaa. Toimintaan osallistuminen palasi jo keväällä koronaa edeltävälle tasolle, mikä on todella ilahduttavaa, olihan korona-aika omaishoitajille erityisen raskasta aikaa.

– Oli hienoa, miten rajoitusten pikkuhiljaa purkautuessa ja ryhmätoimintamme käynnistyessä moni omaishoitaja uskalsi tulla tapaamisiimme, vaikka eivät vielä edes kaupassa käyneet. Omaishoitajien toiminta koetan hyvin tärkeäksi, Silvonen toteaa.

Haukkala, Tuomela ja Latvala allekirjoittavat toiminnan tärkeyden ja kertovat, että keilauksen lisäksi he osallistuvat myös kerran kuukaudessa järjestettävään Alajärven omaishoitajien ja -hoidettavien yhteiseen ryhmään, jota omaishoitajayhdistys pitää yhdessä Muistiyhdistyksen kanssa.

Siellä juodaan aluksi yhdessä kahvit, jonka jälkeen ryhmä jaetaan hoitajiin ja hoidettaviin, Muistiyhdistyksen järjestäessä toimintaa hoidettaville.

Tarjolla on monenlaista muutakin ohjelmaa koko toiminta-alueella, esimerkiksi retki Käsityömessuille Seinäjoelle 7.10., Omaishoitajien tuuletuspäivät Härmän kylpylässä 11.-12.11., ryhmä erityislasten äideille Alajärvellä, allasjumppaa, askartelua, miesten ryhmää, kahvihetkiä, muistikahviloita, etäluentoja ja omaishoitajien ja hoidettavien hemmottelupäiviä Lappajärvellä 1.11. ja Kuusiokunnissa 3.10. 

Yhdistys järjestää matkan valtakunnalliseen omaishoitajien viikon pääjuhlaan Seinäjoelle 29.11. Omaishoitajien kirkkopyhä on 26.11. Vimpelissä ja Omaishoitajien luontokuvanäyttely tulee esille Evijärvelle, Vimpeliin ja Lappajärvelle loppuvuoden aikana ja myöhemmin ensi vuoden aikana myös muualla.

Tuula JokiahoMAINOS
Edellinen artikkeliMäkelä Alun anodisointilaitos on ottanut harppauksen kohti hiilineutraaliutta
Seuraava artikkeliSyynimaa kehittää junioritoimintaa Vimpelissä