MAINOS

Syynimaa kehittää junioritoimintaa Vimpelissä

Santeri Syynimaa on aloittanut Vimpelin Vedon junioripäällikön tehtävissä. Hän haluaa olla mukana kehittämässä sekä Vetoa että pesäpalloa.

Vimpelin lukion palloilulinjan kasvatti, liikunnanohjaaja Santeri Syynimaa on tarttunut uuteen haasteeseen.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Vimpelin Vedon junioripäällikkönä aloittanut Syynimaa haluaa olla kehittämässä seuran junioritoimintaa, edistämässä kerhotoimintaa ja viemässä omalta osaltaan asioita siihen suuntaan, että tulevaisuudessa Vedossa olisi käytössä pesäpallojuniorivalmentajan käsikirja.

MAINOS

Santeri Syynimaa opiskeli liikunnanohjaajaksi kansainvälisellä linjalla Kajaanin ammattikorkeakoulussa eli KAMK:ssa. Bachelor of Sports eli liikunnanohjaaja AMK -opinnot veivät hänet puolen vuoden mittaiseen opiskelijavaihtoon Tshekin Prahaan, jossa painopiste oli kestävyysurheilussa ja -valmentamisessa. Liikunnanohjaajaksi 25-vuotias Santeri valmistui huhtikuussa. Kesällä hän työskenteli Alajärvellä liikuntakoordinaattorina.

– Minulla oli parikin syytä hakeutua Vedon junioripäällikön tehtävään. Olin hakenut oman alan töitä. Vimpeli ja Veto seurana olivat minulle tuttuja. Työsopimus on tehty ensi vuoden toukokuun loppuun saakka, sillä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä hankerahoitus päättyy silloin.

Tulevaisuus mielessä

Pesistä Santeri Syynimaa pelasi vajaat kymmenen vuotta. Nuorempana hän toimi myös pesistuomarina, kirjurina ja tulostaulun hoitajana. Uuden työtehtävän lähiajan painopiste on palloilukerhossa ja sen starttaamisessa.

– Kerho on tarkoitettu 5–7-vuotiaille ja se on matalan kynnyksen liikunnallista toimintaa. Aloitamme koripallokulmalla ja kevään ohjelmassa on pesäpalloa. Organisoin ja järjestän kerhotoiminnan ja toimin yhteyshenkilönä.

Kerho kokoontuu ensimmäisen kerran Aapiskujan koululla torstaina 21.9. kello 17.

Kajaanin ammattikorkeakoulun suuntaan hän on ollut yhteyksissä opinnäytetyön tiimoilta. Suunnitelmissa on, että Veto tilaisi parilta opiskelijalta opinnäytetyön pesäpallojuniorivalmentajan käsikirjan kokoamista varten.

Vedon juniorijaosto on isossa roolissa junioripäällikön työssä. Juniorijaoston lisäksi Syynimaa haluaa kuulla myös juniorivalmentajien näkemyksiä. Vedon toimistolla Syynimaa työskentelee toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujalan ja toimistotyöntekijä Taina Varpulan kanssa. Myös fanituotteiden tai pääsylippujen myyminen luonnistuu seuran tuoreimmalta työntekijältä.

Mielenkiintoinen verkostoitumis- ja yhteistyökuvio odottaa nurkan takana, kun Syynimaa osallistuu pesäpalloseurojen junioripäälliköiden lähitapaamiseen Tampereella. Yksi tapaaminen on jo järjestetty Teamsin välityksellä.

– Jaamme neuvoja ja autamme toisia seuroja. Junioripäälliköt haluavat kehittää myös pesäpalloa, eivät ainoastaan omaa seuraa. Lähitapaamiseen on ilmoittautunut 14 junioripäällikköä.

Pelaajapolulla eteenpäin

Vedossa on tällä hetkellä reilut 200 juniori-ikäistä pesiksen lisenssipelaajaa. Valmentajia on kolmisenkymmentä. Syynimaa muistuttaa, että Veto on myös junioripuolella menestyksekäs seura. Hän uskoo, että 5–10 vuoden kuluttua useampi tämän hetken juniori nousee pääsarjatasolle.

Seurojen ja kuntien välinen työ nousee Santeri Syynimaan mukaan arvoon arvaamattomaan.

– Vimpelissä, Vetelissä, Halsualla, Lappajärvellä ja Alajärvellä syntyy vähän lapsia ja tulevaisuuden haasteena on, mistä saadaan harrastajia.

Hän muistuttaa, että suurin osa Vedon nykyisestä Superpesis-joukkueesta on seuran omia kasvatteja tai kotoisin lähialueelta. Vimpeliläisjunioreiden pesisuraa siivittää se, että esikuvat ovat lähellä.

– Se on valtava tekijä. Pelaajia ihaillaan ja katsotaan ylöspäin. Pelien jälkeen haetaan nimmareita ja kauden jälkeen pyydetään räpylöitä. Lähellä olevat esikuvat antavat buustia juniorille, että hänestäkin voi tulla Superpesis-pelaaja.

Santeri Syynimaan juniorivuosien suosikkipelaajia olivat Janne Mäkelä, Antti Kuusisto ja Sami Haapakoski.

Vimpeliläisten lasten intoa pelaamiseen ja rakkautta lajiin kuvastaa se, että esimerkiksi liikuntahallin kentällä lyödään palloa iltaisin.

– Lajiin kasvetaan nuoresta lähtien. Pelataan, toimitaan tuomareina, pallopoikina ja -tyttöinä sekä toimitsijoina. Seuran kannalta tämä on todella arvokasta.

Omasta kunnostaan Santeri Syynimaa pitää huolta käymällä kuntosalilla useamman kerran viikossa. Pallo kuin pallo saa liikettä ja maila kuin maila pysyy junioripäällikön kädessä – oli sitten kyse padelista tai salibandystä. Kesäisin hän ajaa moottoripyörällä ja talvisin menopeliharrastus vaihtuu moottorikelkkailuksi.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version