-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Vanhusten viikon tapahtumapäivä oli täynnä tärkeää asiaa Soinissa

Soinissa kokoonnuttiin Vanhusten viikon teemalla yhteiseen tapahtumapäivään, joka veti seurakuntatalolle salin täydeltä osallistujia.

72 tuntia kouluttaja Aana Vainio puhui siitä, miten meistä jokainen voi varautua ennakkoon esimerkiksi laajoihin ja pitkäkestoisiin sähkökatkoihin.

Tarjolla oli paitsi Kuninkaanjoen Marttojen valmistama herkullinen lounas, myös vankkaa asiaa niin paloturvallisuudesta, varautumisesta kuin edunvalvonnastakin.

MAINOS

Ruokailun jälkeen paikallaolijat toivotti tervetulleeksi alkuhartauden muodossa kirkkoherra Terho Kanervikkoaho todeten, miten yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaiseksi. Vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Pekka Päivärinta puolestaan kertoi tervetulosanoissaan neuvoston kokoonpanosta ja tehtävistä.

– Neuvostolla ei ole päätöksentekovaltaa, mutta voimme tehdä esityksiä ja aloitteita vanhusten ja vammaisten olojen parantamiseksi Soinissa.

Päivärinta muistutti, että kaikki viisaus ei ole seitsenhenkisellä neuvostolla, joten hän kehotti kaikkia joilla on ajatuksia sitä miten vanhusten ja vammaisten olosuhteita voidaan edistää, olemaan yhteydessä neuvoston jäseniin, jotta asioita saadaan eteenpäin.

Kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi totesi tervehdyksessään, että kuntaa kehitetään yhdessä kuntalaisten kanssa. Vuosi sitten vastaavassa tapahtumassa osallistujille tehtiin kysely, jonka perustella Soinissa viihdytään muun muassa kauniin luonnon ja hyvine harrastusmahdollisuuksien vuoksi. Toivelistalla oli palvelutason säilyttäminen.

Nyt kunta kysyi osallistujilta varttuneemman väen virkistystoiminnasta a kunnan palveluiden saavutettavuudesta. Saatuja vastauksia kuullaan ja pyritään vaikuttamaan niihin.

Eläkeliiton Soinin yhdistyksen puolesta sanasen lausui puheenjohtaja Jorma Turpela kiinnittäen huomiota kovasti tapetilla olevaan terveydenhuollon digipalveluihin. Turpelan mukaan 75 vuotta täyttäneistä vain 20 prosenttia käyttää nettiä, joten digitaaliset palvelut ovat vain joka viidennen 75 vuotta täyttäneen saavutettavissa.

– Soinin Eläkeliiton jäsenten keski-ikä on 76 vuotta, Turpela muistutti ja kertoi lähestyneensä asian kanssa Pihlajalinnaa toivoen, että Soiniin saataisiin paikan päälle asiantuntija opastamaan digipalvelujen käyttöä rautalankamallein. Tämä toteutuukin toivon mukaan jo lähiaikoina.

Paikalla tapahtumapäivässä oli myös Eläkeliiton digineuvontapiste, jossa digitaalisiin asioihin sai halutessaan käydä tutustumassa ja saamassa neuvoja.

Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksesta paikalle saatiin Soinin paloasemalla työskentelevä Veli-Pekka Lammi kertomaan arjen ja kodin paloturvallisuudesta. Lammi painotti, että ennaltaehkäisy on kaikkein tärkein asia.

Suomessa tapahtuu vuosittain 12000 tulipaloa, joista 3000 kodeissa. Joka päivä siis palaa kahdeksassa kodissa.

– Tulipaloja voi ennaltaehkäistä omalla toiminnallaan ja erityisen huolellinen tulee olla avotulen kanssa, kuten kynttilöiden, grillien, roskien polton ja kulotusten kanssa.

Lammi muistutti myös palovaroitinten tärkeydestä ja että niitä pitää olla yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Palovaroitin pitää lisäksi uusia vähintään kymmenen vuoden välein ja patteri joka vuosi. Lisäksi palovaroittimen toiminta tulee tarkastaa kerran kuussa.

Varautumisesta kotona kertoi 72 tuntia kouluttaja Aana Vainio, joka totesi tarkoituksen olevan, että jokaisen tulisi pärjätä kodissaan kolmen vuorokauden ajan ilman viranomaisapua, jos esimerkiksi laaja vesi- tai sähkökatko tulee. Tavoitteena on huoltovarmuus, jonka takaamisessa miestä jokaisen tulee olla apuna.

Vainio selvitti, miten nopeasti yhteiskunnan eri toiminnot häiriintyvät sähkökatkoksen tultua ja miten meistä jokainen voi turvata ennakkoon sen, että jopa talvipakkasella kodissa pärjää, vaikka sähköä ei tulisi.

Kolmantena teemana päivässä oli henkilötunnistautuminen ja edunvalvonta, joista kertoi Alajärven Osuuspankin lakimies Iida Saarela.

Kahvitarjoilun jälkeen oli vielä ulkoaktiviteetteja ulkopelien muodossa Eläkeliiton johdolla.

Päivän järjestelyistä vastasi edellä mainittujen lisäksi Soinin vanhus- ja vammaisneuvosto.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät