Seitsemän hukkui lokakuussa

Suomessa hukkui marraskuussa seitsemän henkilöä. Suomen Hengenpelastus- ja uimaopetusliitto painottaa turvalliseen jäällä liikkumiseen edellytyksiä: jään ja jäällä kulkemiseen liittyvien riskien tuntemista sekä varustautumista. Kuva: Joona Kotilainen
Mainos[adrotate banner="3"]

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan lokakuussa hukkui seitsemän ihmistä. Kaksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, kaksi veteen putoamisen seurauksena, yksi jäihin vajoamisen seurauksena ja kahdessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Lokakuun hukkumiskuolemista kolme tapahtui Etelä-Suomessa, kaksi Pohjois-Suomessa, yksi Lounais-Suomessa ja yksi Lapissa. Tammi-lokakuussa hukkuneiden kokonaismäärä on 75.

Syksy on vaihtumassa talveen. Vaikka meri ja isot järvet voivat olla vielä auki, pienemmät vesistöt mahdollistavat jo jäällä liikkumisen.

MAINOS

– Talven syleilyssä vesistöjen jäiset kentät houkuttelevat monenlaisiin elämyksiin. Ennen jäille menoa, on välttämätöntä ymmärtää siihen liittyvät riskit ja varustautua asianmukaisesti. Tällä hetkellä vaihtelevat sääolosuhteet, heikko jään tuntemus sekä kylmä vesi luovat otolliset olosuhteet vaaratilanteiden syntymiselle, sanoo SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov.

Hypotermia uhkana

Viileässä vedessä hypotermian vaara on läsnä ilman oikeanlaisia suojavarusteita. Toinen iso riskitekijä kylmän veden aikaan on kylmäsokki.

– Ihmisen pudotessa kylmään veteen tulee usein kylmäsokkireaktio, mikä aiheuttaa sen, että ihmisen kyky pidättää hengitystään normaalista 60–90 sekunnista laskee muutamaan sekuntiin. Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä, kertoo Efimov.

SUH:n median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena. Hukkuneista 87 prosenttia on miehiä ja suurin osa tapauksista tapahtuu sisävesistöissä. Kolmasosa tapahtumista sijoittuu Itä-Suomeen. Lisäksi huomionarvoista on, että kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.

SUH painottaa, että turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Vanha mantra – järki jäällä – toimii edelleen. Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää. Jäälle lähtiessä tulee varustautua turvavälinein ja niitä on opeteltava käyttämään.

– Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, jos jää pettää. Jäälle ei tule lähteä yksin ja mukaan tulisi mielellään myös ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Lisäksi kuivapuku tuo lisäturvaa usein jäällä liikkuvalle, muistuttaa Efimov.

MAINOS
Edellinen artikkeliKuusi hakijaa haastatteluun Alajärvellä
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan yläkouluissa tunnistetaan mielenterveyden häiriöitä