0.4 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Verenluovutus Alajärvellä

Punaisen Ristin Veripalvelu järjestää verenluovutuksen Alajärvellä keskiviikkona 13.12. kello 13–18. Verta luovutetaan Alajärven seurakuntatalolla osoitteessa Kirkkokatu 6.

Suurin osa verenluovutusikäisistä suomalaisista sopii verenluovuttajiksi. Verenluovuttajan tulee olla hyvinvoiva, iältään 18–70-vuotias. Ensiluovutus on mahdollista 59-vuotiaaksi. Hemoglobiinin tulee olla hyvä: naisilla vähintään 125 grammaa litrassa ja miehillä 135 grammaa litrassa. Hemoglobiini mitataan aina verenluovutuspaikalla. Luovuttajan painoraja on 50–200 kiloa. Painon alaraja johtuu verimäärästä.

MAINOS

Verta luovuttavan täytyy asua pysyvästi Pohjoismaissa tai muissa EU- tai Efta-maissa tai Britanniassa. Verenluovutusta suositellaan yli 25-vuotiaille naisille 2–3 kertaa vuodessa ja 18–25-vuotiaille naisille enintään kerran vuodessa. Miehille Veripalvelu suosittelee enintään 3–4 luovutuskertaa vuodessa. Minimivälit kokoverenluovutuksille ovat naisilla 91 ja miehillä 61 vuorokautta.

Vältä raskaita aterioita ja hikiliikuntaa

Ennen verenluovutusta tehdään terveyskysely. Sen voi täyttää aikaisintaan luovutusta edeltävänä päivänä. Terveyskyselyyn voi vastata myös paikan päällä. Terveyskyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla varmistetaan luovuttajan ja veren saajan turvallisuus. Sähköisen terveyskyselyn lomake on teknisiltä ratkaisuiltaan tietoturvallinen.

Verenluovutukseen ei tarvitse valmistautua ennakkoon eli verikokeissa ei tarvitse käydä eikä omaa veriryhmäänsä tarvitse tietää. Verenluovutuspäivänä voi syödä ja juoda tavalliseen tapaan. Raskaita aterioita tulee välttää ennen luovutusta. Myös raskasta hikiliikuntaan tulee välttää, jotta luovuttajan nestetasapaino on mahdollisimman kohdillaan luovutukseen tultaessa.

Verenluovutukseen otetaan mukaan henkilötodistus: ajokortti, passi tai virallinen henkilökortti. Myös mobiiliajokortti ja ammattiautoilijan ammattipätevyyskortti käy. Mikäli henkilöllisyystodistuksessa ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitaan lisäksi erillinen todistus siitä (Kela-kortti tai maistraatin, Digi- ja väestötietoviraston tai veroviranomaisten todistus suomalaisesta henkilötunnuksesta).

Ensi vuonna Alajärvellä voi luovuttaa verta huhti-, heinä- ja marraskuussa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät