0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Asumispalveluyksikkö Apilan asukkaiden kädentaidot esille Soinin kirjastossa

Kuusiolinna Terveys Oy:n Soinissa sijaitsevan Asumispalveluyksikkö Apilan asukkaat ovat päättyneen vuoden aikana tehneet monenlaista kaunista käsityötä ja taidetta niin kotonaan Apilassa kuin etenkin Vipupajalla, jossa he käyvät kahdesti viikossa päivätoiminnassa.

Nyt näitä kädentaitoja pääsevät ihailemaan kaikki kiinnostuneet, kun Apilan oma näyttely avautuu Soinin Kirjastolla huomenna maanantaina 8.1., jossa se on avoinna ensi viikon ajan.

MAINOS

Alun perin näyttelyä suunniteltiin järjestettäväksi jo joulukuun alkupuolella vietettävällä Kehitysvammaisten viikolla, mutta näyttelytilat ovat olleet niin varattuja, että nyt onneksi järjestyi viikon aika heti vuoden alkuun!

Näyttelyyn esille tuotavat työt on tehty viimeisen vuoden aikana ja osa on vaatinut todella pitkää keskittymistä. Ne kertovatkin kieltään siitä, että yritystä asukkailta ei puutu ja lopputulokset ovat usein hyvin kauniita ja huolella valmistettuja.

Tuotteita ei tehdä myyntiin ja niissä käytetään usein kierrätysmateriaaleja. Monesti valmistetaan koristeita Apilaan eri juhlapyhien tiimoilta tai tehdään jotakin kivaa lahjaksi läheisille tai omaan käyttöön.

Näiden tuotteiden kanssa esille pääseminen on Apilan asukkaille todella iso juttu, sillä vastaavaa näyttelyä ei ole koskaan ennen järjestetty! Toivottavasti mahdollisimman moni vieraileekin tutustumassa näyttelyyn ja laittaa nimensä vieraskirjaan!

Koti elämistä varten

Apila on paikka, jossa asuu kuusi kehitysvammaista Kuusiolinna terveyden alueelta. Se on perustettu viisi vuotta sitten. Kyseessä on nimenomaan koti, jossa jokaisella asukkaalla on oma yksityinen huoneensa.

Asukkaat elävät Apilassa kuin kuka tahansa meistä asuu omassa kodissaan siivoten, pyykkiä pesten, välillä leipoen ja puutarhatöitä tehden, mutta kukin omien kykyjensä ja rajoitustensa mukaan. Asioissa, joissa asukkaat tarvitsevat apua, heitä autetaan.

Asumisyksikössä toiminta koostuukin kuntouttavasta ja toimintakykyä ylläpitävistä asioista, kuten leivonta, ruoanvalmistus, kodin askareet ja niihin osallistuminen, retkeily, luonnossa ja nähtävyyksillä käyminen, pihatyöt, liikunta ja arjen taitojen harjaannuttaminen.

Henkilökuntaa Apilassa on kaikkiaan yhdeksän, joista kahdeksan on ohjaajia ja yksi laitoshuoltaja. Palveluvastaavana toimii Jonna Saarinen.

Asukkailla on oikeus päivätoimintaan, jota toteutetaan Vipu-pajalla kahdesti viikossa. Päivätoiminnan tarkoitus on rytmittää arkea ja ylläpitää toimintakykyä.

Mitä enemmän taitoja asukkaalla on, sitä vaativampaa ja monipuolisempaa heidän toimintansakin on. Toiminta on tavoitteellista ja siellä hyödynnetään monipuolisesti erilaisia toimintamuotoja.

Toiminta sisältääkin virkistystä, luovaa toimintaa, taidetta, kädentaitoja, opetusta, maalausta, ryhmätehtäviä, musiikkia, pelaamista ja monenlaista muuta. Kaikessa huomioidaan asukkaiden omat toivomukset, jotta päivätoiminta pysyy mielekkäänä.

Tuula Jokiaho


sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät