0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Alajärven pääkirjastolle sydäniskuri – saatavilla joka päivä kello 7-21

Alajärven pääkirjasto on hankkinut kirjastolle oman sydäniskurin. Kirjastotoimenjohtaja Maria Kanervikkoaho kertoo, että iskuri on kaikkien käytettävissä, kun sitä tarvitaan. Kirjastoon pääsee sisälle joka päivä kello 7-21.

Sydäniskurin lainaamiseen ja käyttämiseen ei tarvita kirjastokorttia, mutta jotta kirjastoon pääsee sisälle varsinaisten avoinnaoloaikojen lisäksi myös omatoimiaikana, tarvitaan omatoimitunnukset. Kannattaakin päivittää omat tunnuksensa maksutta kirjastolla, ellei niitä ennestään ole.

MAINOS

Alajärven Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Murto on iloinen siitä, että kirjasto on lähtenyt yhteiseen hankkeeseen sydänturvallisemman Alajärven puolesta. Kirjaston sydäniskuri parantaa merkittävästi iskurin saavutettavuutta keskustan alueella, koska sen ovet ovat omatoimitunnuksin avoinna niin laajasti.

– Edelleenkin ongelma keskustan alueella on se, että täällä ei ole lainkaan 24/7 käyttöön saatavaa sydäniskuria, monilla kylillä tilanne taas on jo selvästi parempi, Murto kertoo.

Kirjastolle sydäniskurin saaminen oli tärkeää, vaikka viereiseltä kunnantaloltakin sellainen löytyy. Kirjasto on kuitenkin avoinna paljon enemmän kuin kunnantalo ja hätä ei katso kellonaikaa.

Sen lisäksi, että sydäniskureita pitää olla saatavilla, on tärkeää, että hätätilanteessa niiden sijainnin löytää helposti. Viimeistään nyt jokaisen kannattaakin ladata puhelimeensa defi.fi -sovellus, joka kertoo aina lähimmän sydäniskurin sijainnin, olitpa missä päin Suomea tahansa.

Tiedot löytyvät myös 112 -sovelluksesta, joten jompikumpi tai molemmat tulisi löytyä puhelimesta jokaiselta.

Sovelluksesta löytyvät myös ohjeet elvytykseen, mutta ohjeet saa myös iskurilta itsellään selvällä suomen kielellä.

– Iskuria uskaltaa käyttää, kun tilanne on se, että sitä tarvitaan, Murto ja Kanervikkoaho vakuuttavat. – Sydäniskurilla ei voi tehdä mitään vahinkoa, sillä se ei anna iskua ellei siihen ole tarvetta.

Sydänyhdistys järjestää iskurin käyttöön myös koulutuksia yhdessä SPR:n kanssa ja niihin monet ovatkin jo osallistuneet ja lisää koulutusta on tulossa. Käyttö on yksinkertaista ja selkeää ja laite itse antaa ohjeita, joten niitä ei hädissään olevan auttajan tarvitse alkaa erikseen etsiä.

Etukäteen ei siis kannata murehtia osaako toimia oikein, jos joutuu tilanteeseen, jossa sydäniskuria pitää käyttää. Sen sijaan kannattaa ladata itselleen sovellus, josta lähimmän iskurin löytää sitä tarvittaessa!

Tuula Jokiaho

Mikä on sydäniskuri?

Sydäniskuri eli defibrillaattori on laite, jolla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin.

Sydänpysähdystilanteessa soita 112, aloita elvytys ja ohjeista joku hakemaan sydäniskuri paikalle.

Kun sydän on pysähtynyt, on kiire auttaa. Sydänpysähdystilanteessa sydän ei pumppaa verta aivoihin eikä muualle elimistöön. Apua tarvitaan minuuttien sisällä.

Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino pysäyttää vaarallinen rytmihäiriö ja käynnistää sydän uudelleen.

Jos paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan alle viiden minuutin kuluessa, selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat.

Kuka tahansa osaa ja saa käyttää sydäniskuria. Sydäniskurilla et voi vahingoittaa ketään.

Sydänpysähdystilanteissa ensimmäisenä paikalla olevalla on tärkein rooli autettavan pelastamisessa. – Se voit olla seuraavaksi sinä.

Lähimmän sydäniskurin paikannat 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta.

Käytä kiireellisessä tilanteessa paikantamiseen 112 Suomi -sovellusta. Jos taas haluat tarkastella laajemmin vaikkapa oman asuinkunnan sydäniskurien sijainteja, defi.fi-palvelun hakutoiminto palvelee tässä parhaiten.

Palveluun on rekisteröity noin 8500 Suomessa sijaitsevaa sydäniskuria.

Lähde: Sydänliitto


sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät