-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Järviseudun urheileville nuorille uudenlainen vaihtoehto opintoihin

Alajärven ja Vimpelin lukiot, Lappajärven geolukio sekä Järviseudun ammatti-instituutti käynnistävät tulevana syksynä yhdessä Alajärven Ankkureiden, Vimpelin Vedon, Lappajärven Veikkojen ja Järviseudun Pallokerhon kanssa Järviseudun urheilulinjan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että urheilemiseen tavoitteellisesti suhtautuville nuorille avautuu mahdollisuus panostaa urheilu-uraansa opintojen lomassa omalla kotipaikkakunnallaan.

MAINOS

Urheilulinjan tavoitteena on pitää alueen nuoret opiskelemassa omissa oppilaitoksissa ja mahdollisesti houkutella myös muualta urheilevia nuoria opiskelemaan alueelle.

Alajärveläiset jääkiekkoilijatytöt Lotta Viinamäki ja Emilia Salo vahvistavat, että urheilulinja toimii ainakin heidän kohdallaan tavoitteen mukaisesti. Yhdeksännettä luokkaa käyvät tytöt olivat molemmat suunnitelleet seuraavaksi opinahjoksi Kuortaneen urheilulukiota, jotta panostaminen lajiin olisi helpompaa koulutyön ohessa.

Kun tieto urheilulinjan käynnistymisestä omalla seutukunnalla tuli tietoon, oli sekä Lotalle että Emilialle heti selvää, että Kuortaneen sijasta he jatkavat opiskelua Alajärven lukiossa.

Tytöillä on tavoitteenaan päästä jonain päivänä maajoukkueeseen. Tällä hetkellä he pelaavat yhdessä poikien kanssa JPK:n U15 A joukkueessa. Lisäksi he ovat pelanneet turnauksia JPK:n alle kootussa tyttöjen U16N joukkueessa.

Lotta ja Emilia pelaavat mielellään poikienkin kanssa, sillä poikien kanssa voi pelata kovempaa, mutta tyttöjoukkueessa henki on erilainen. Treenejä heillä on tällä hetkellä neljästi viikossa plus pelit. 

Lukion toista luokkaa käyvä yleisurheilija Milja-Maria Lahti otti tiedon urheilulinjasta ilolla vastaan, vaikka hänellä mieleen tuli, että miksi vasta nyt?

Kuusi kertaa viikossa treenaava Milja-Maria oli kuullut muualla asuvilta kavereiltaan, että näillä on mahdollisuus harjoitella myös koulupäivän aikana, mikä oli kuulostanut mahtavalta. Onneksi tämä mahdollisuus tulee nyt hänellekin opintojen loppuajaksi.

– Alajärvellä on hyvä halli, jossa treenata ja Kuortane on lähellä, siellä voi käydä välillä.

Kaikki nuoret uskovat, että urheilulinjan myötä viikoittaiset treenimäärät heillä lisääntyvät ja kahdesti päivässä harjoittelu mahdollistuu sen myötä aivan uudella tavalla.

Nopeasti liikkeelle

Ajatus urheilulinjasta tuli ja lähti toteutukseen hyvin nopealla aikataululla. Alajärven ja Vimpelin lukioiden rehtori Marko Timo sanoo, että Vimpelissä vastaavaa on harjoiteltu jo pidempään Veto-akatemian alla ja nyt samalle pohjalle rakennetaan Järviseudun yhteistä urheilulinjaa.

Suunnitelmissa on päästy siihen, että päivät jolloin urheilulinjan oppilailla on treenimahdollisuus koulutyön ohessa, ovat tiistai- ja torstai aamupäivät. Järjestelyt vaativat kouluilta paljon, kuten myös alueen urheiluseuroilta ja opiskelijoilta.

Jamin rehtori Anu Raudasoja kertoo yhdeksi syyksi asiaan tarttumiselle hallitusohjelmasta löytyvän tahdon saada Suomi liikkeelle. Urheilulinja ammattiopintojen yhteydessä voidaan toteuttaa joustavasti valinnaisten aineiden kautta.

Ammattiopistoja, joissa vastaava on mahdollista, ei maassamme ole ennestään kovin montaa. Niitä löytyy lähinnä paikkakunnilta, joissa on myös urheilulukio.

Tällä hetkellä urheilulinjan lajeiksi on kaavailtu pesäpalloa, lentopalloa, koripalloa, jääkiekkoa ja yleisurheilua. Jos jollakin paikkakunnalla jonkin treenin järjestäminen ei onnistu, voivat oppilaat myös liikkua paikkojen välillä.

Vimpelin Vedon vastuulle tulee pesäpallo ja koripallo. Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi toteaa, että treenit toteutetaan pienissä ryhmissä ja yksilöllisesti.

Myös Ankkurit Pesis on mukana pesäpallossa ja Alajärven Ankkurit yleisurheilussa sekä lentopallossa. Ankkurien Tapio Rajala on tyytyväinen siihen, että nuorten harjoitusmääriä voidaan urheilulinjan avulla lisätä 4-6 tuntia viikossa. Olosuhteet harjoittelulle ovat alueella hyvät.

JPK:n vastuulle tulee jääkiekkovalmennus, ja JPK:n Jussi Virtanen on tyytyväinen näin merkittävään treenimäärän lisäykseen, jota tavoitteellisesti harjoitteleville nuorille voidaan saada.

Kiinnostus urheilulinjaa kohtaan on ollut suurta jo nyt niin nuorten kuin heidän vanhempiensakin taholta. Kiinnostunut asiasta on myös Evijärvi, jossa lukio on mahdollisesti liittymässä urheilulinjaan mukaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät