2.6 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Monta syytä yhteisnäyttelyyn – Marjatan ja Tellervon taide esittäytyy Alajärven kirjastolla

Joskus voi sanoa, että kahta naista yhdistää moni asia ja sattumus, niin sitä voi sanoa alajärveläisestä Marjatta Juutista ja Alahärmässä asuvasta Tellervo Hietakankaasta.

Näitä naisia on elämä kuljettanut ja yhdistänyt synnyttäen ystävyyden, jonka kautta on luonnollista, että heidän taiteensa esittäytyy yhteisnäyttelyssä Alajärven kirjastolla 4.-27. maaliskuuta.

MAINOS

Tellervo on kotoisin Pohjois-Savosta Lapinlahdelta, koulutukseltaan hortonomi AMK, ja työuransa hän teki pääosin Järviseudun Ammatti-instituutissa Kurejoella puutarhaopetuksen sekä projektitöiden parissa.

Jo kotona Lapinlahdella ilmapiiri oli taiteen harrastamiselle myönteinen, vaikkei sitä ammatiksi suositeltukaan. Aikuisiällä hän innostui öljyvärimaalauksesta kansalaisopistossa 1980-luvulla. Työuran aikana hän maalasi kuitenkin verkkaiseen tahtiin, eikä asia tainnut koskaan edes tulla puheeksi työkaveri Marjatan kanssa.

2000-luvulla Härmäin kuvataideyhdistyksen toiminnan vilkastuessa Tellervo lähti toimintaan mukaan, mutta suurimman sijan taiteen tekeminen sai hänen elämässään vasta eläkevuosien myötä.

– Olen osallistunut kansalaisopiston ja kuvataideyhdistyksen järjestämille kursseille säännöllisesti vuosittain, Tellervo kertoo ja mainitsee yhdeksi opettajakseen muun muassa lappajärveläisen kuvataiteilija Ritva Lindbergin.

Tellervon töitä on ollut esillä yhteisnäyttelyissä Alahärmässä Häjyylyperinteen keskuksessa ja Ylihärmän kuntokeskuksessa vuosittain sekä Kauhavalla Taidetalolla ja Galleria Kaarlessa, vaasan Taidetalo Tornissa ja Kurikan kirjastossa.

Marjatta puolestaan on niin ikään eläkettä nauttiva hortonomi AMK ja puutarhaopettaja, joka tunnetaan myös kirjallisesta tuotannostaan.

Marjatta on lähtöisin Nivalasta ja Tellervon tavoin hänkin on työskennellyt Jami Kurejoella, jossa he olivat työtovereita. He kuitenkin tapasivat jo Lepaan puutarhaoppilaitoksessa, jossa Marjatta oli auskultoimassa Tellervon opiskellessa siellä!

Myös Marjatan lapsuudenkodissa taide on ollut läsnä ja Marjatta sai ensimmäiset vesivärinsä jo viiden vanhana.

Kuvataiteesta ei kuitenkaan tullut elämänuraa, vaikka se aina kiinnostikin. Vasta äidin jäämistöä tyhjentäessä tuli ongelma, mitä tehdä hänen mittavalle maalaustarvikevarastolleen. Niinpä vuonna 2013 Marjatta hakeutui kansalaisopiston kuvataidepiiriin Ritva Lindbergin opetukseen.

Sen jälkeen Marjatta on lähes vuosittain osallistunut kansalaisopiston kuvataidekurssille Lindbergin tai Sirpa Katajan johdolla.

Kun Marjatta ilmoittautui ensimmäiselle kuvataidekurssilleen, hän kertoi siitä Tellervolle. Vasta silloin ystävykset tajusivat jakavansa saman rakkauden taiteisiin.

Luonto ja Lapin taikaa

Naisten töissä on myös paljon samaa, vaikkakin myös paljon eroavaisuuksia. Tellervo maalaa usein Lapin maisemaa ja tekee grafiikkaa, kun taas Marjatta tekee enimmäkseen akryylitöitä, jonkin verran öljyväritöitä, sekatekniikkaa ja rouheampia palettitöitä.

Marjatan töissä luonto on voimakkaasti läsnä, mutta niin on Tellervonkin. Ja löytyypä Lapin maisemia myös Marjatalta!

Yhteisnäyttelyyn molemmilta taiteilijoilta tulee noin 20 työtä. Yhteisnäyttely on siitäkin hyvä idea, että yksin näyttelyä ei tahdo tulla järjestettyä, mutta nyt yhdessä molemmat taiteilijat ovat tulossa olevasta näyttelystä intoa täynnä!

Näyttelyn avajaiset ovat 4.3. kello 18 ja paikalla musiikissa on Virve Männikkö, Liisa Heinilä lausuu runoja ja puheenvuoron käyttää Ritva Lindberg. Molemmat taiteilijat esittelevät itsensä lyhyesti.

Avajaisiin kuten muutenkin näyttelyyn tutustumaan ovat kaikki tervetulleita!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät