3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Vain toimiva käsisammutin auttaa

Kevään merkkejä on jo ilmassa. Yksi sellainen on LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan perinteiset sammutintarkastuspäivät. LähiTapiolan asiakkaille käsisammuttimen tarkastus on omistaja-asiakasetuna maksuton.

Sammutintarkastuspäivät ovat yksi LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan paikallisista omistaja-asiakaseduista ja vastuullisuusteoista, joiden tavoitteena on paloturvallisuuden edistäminen ja vahinkojen ennaltaehkäiseminen. Tänä keväänä sammutintarkastuksia järjestetään 25 paikassa Etelä-Pohjanmaalla ja tavoitteena on 10 000 tarkastettua käsisammutinta. LähiTapiolan asiakkaille käsisammuttimen tarkastus on maksuton.

MAINOS

– Viime vuonna käsisammuttimia tarkastettiin reilu 7 300 kappaletta. Haemme nyt määrään reipasta kasvua, sillä vain toimiva käsisammutin mahdollistaa onnistuneen alkusammutuksen, kertoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan korvauspäällikkö Arto Laine.

Säännöllinen tarkastus tarpeen

Laine valottaa, että käsisammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii.

– Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn. Käsisammutin on tarkastettava vähintään vuoden väliajoin, jos sammutinta säilytetään alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Muissa tapauksissa riittää, että käsisammutin tarkastetaan vähintään kahden vuoden väliajoin. Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se eri maksua vastaan huolletaan tai vaihdetaan uuteen.

Laine neuvoo, että oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

– Huoltoa ja tarkastusta saa suorittaa vain Turvatekniikan keskuksen hyväksymä käsisammuttimien huoltoliike.

Monenlaisia sammuttimia

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia käsisammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

Erilaisten palosammuttimien vaihtoehdot ja runsaus voivat hämmentää. Sammuttimen valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, erilaisilla sammutinaineella ja eri teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä. Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt.

– Kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”. Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Suosittelen valitsemaan kotiin kuuden kilogramman nestesammuttimen, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen. Jos se tuntuu liian järeältä ja raskaalta, myös kevyempi kahden kilon nestesammutin on hyvä valinta ja helpompi käyttää, kertoo Laine.

Esimerkiksi varastorakennukseen, autoon, veneeseen tai mökille – joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle – jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy.

– Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi, Laine opastaa.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan sammutintarkastuspäivät alueellamme, aina kello 10–16:

15.4. Evijärvi: LähiTapiolan toimisto, 16.4. Vimpeli: S-Market, 18.4. Alajärvi: LähiTapiolan toimisto, 18.4. Soini: S-Market, 19.4. Lappajärvi: LähiTapiolan toimisto, 19.4. Kuortane: LähiTapiolan toimisto, 25.4. Lehtimäki: Neste-huoltoasema,25.4. Ähtäri: LähiTapiolan toimisto.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät