MAINOS

Alvar Aalto viikko pursuaa monipuolisia tapahtumia – kovat kävijätavoitteet saavutetaan yhteistyöllä

Viestintäkoordinaattori Tuure Äikäs, elinvoimajohtaja Jaakko Aninko ja yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä ovat tyytyväisiä Alvar Aalto -viikon ohjelmaan ja luottavat siihen, että monet viikon ulkotapahtumat saavat elo-syyskuun vaihteessa kylpeä kauniissa loppukesän säässä.

Jo yli vuoden ajan suunnitellun Alajärven Alvar Aalto -viikon ohjelma on nyt kasassa. Elokuun 30. päivän ja syyskuun kahdeksannen välisenä vietettävä viikko pursuilee monenlaista tekemistä, nähtävää ja kuultavaa, sillä yksittäisiä tapahtumia on huikeat 80 kappaletta ja näyttelyt siihen päälle.

Ei siis ihme, jos yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä ja elinvoimajohtaja Jaakko Aninko rohkenevat toivoa, että nyt kahdeksatta kertaa järjestettävä viikko löisi ennätykset paitsi tarjonnan runsaudella, myös kävijämäärissä.

MAINOS

Aalto-viikkoa on tätä ennen vietetty Suomessa isommissa Aalto-kaupungeissa ja kerran Saksassa. Ennätys kävijämäärässä on 6000 luokkaa ja Alajärvellä tavoitellaan noin 9000 osallistujaa.

Viime kesänä Kotkan Aalto-viikolla vieraillut Aninko sanoo, että verrattuna Kotkaan Alajärvellä tapahtumat sijoittuvat huomattavasti tiiviimmälle alueelle. Kotkassa ohjelman painopiste oli arkkitehtuurissa, kun taas Alajärvellä on lähdetty ajatuksesta tuottaa koko kansan juhlaa.

– Jos saamme väen paikalle, he voivat samalla tutustua arkkitehtuuriin, Lahdenperä kiteyttää.

Tapahtuman budjetti on noin 50000 euroa, mikä ei sisällä palkkoja. Tapahtumaa järjestämässä on kaupungin taholta ollut tähän saakka poikkihallinnollinen työryhmä Lahdenperän toimiessa tuottajana, ja työssä mukana ovat vahvasti koko elinvoima- ja sivistyspuolet sekä itse tapahtumaa lähestyttäessä myös tekninen toimi.

Lisäksi viikolle tuottaa ohjelmaa lukuisat yksityiset tuottajat ja Jamin opiskelijoita on mukana pitämässä infoa ja myymälää kaupungintalolla.

Visuaalinen ilme

Aalto-viikon visuaalisen ilmeen on luonut Aallon tiedonvälityshankkeeseen palkittu viestintäkoordinaattori Tuure Äikäs, joka kertoo visuaalisen ilmeen lähteneen Aalto-teemasta ja valon säteistä, onhan valolla tärkeä rooli Aallon rakennuksissa.

Samalla symboloidaan Aallon japanilaisvaikutteita ja toisaalta hänen henkistä kotiaan Alajärvellä.

Alajärven kaupungin uudesta verkkokaupasta voi ostaa paitsi lippuja Aalto-viikon tapahtumiin, myös Alajärvi-tuotteita. Niistä yksi on tämä Ritva Lindbergin kuvittama Aalto-tee.

Mittavan Aalto-viikon ohjelmassa on luvassa runsaasti niin kaupungin kuin muidenkin toimijoiden järjestämiä tapahtumia sekä näyttelyitä.

Heti perjantaina 30.8. avautuvat Ainoa etsimässä -valokuvanäyttely Villa Väinölässä sekä Aallon kirjastot -valokuvanäyttely kirjastolla. Aallon linjoilla -kuvataidenäyttely aukeaa kirjaston alakerrassa maanantaina, siellä esiintyy Alajärven koululaisten taidetta.

Aalto-keskuksen opastetut kierrokset starttaavat perjantaina ja niitä onkin tarjolla lähes kaikkina viikon päivinä.

Aallon lenkille, joka on tarkoitettu kuntoilun vasta aloittaville, päästään useampana päivänä kävelemään ja hölkkäämään. Ajatuksia Aallon vietäväksi -suklaameditaatiota on luvassa venesataman laiturilla ja Punaisen Tuvan Viinitilalla maistellaan Aalto menùta Alvarin herkun kaalikääryleiden parissa.

Heti viikon avajaisiltana on myös ensimmäinen konsertti, kun Waltteri Torikka esittää Merikannon kauneimpia Alajärven kirkossa.

Viikon viralliset avajaiset ovat illalla kello 20.45 alkaen ja ne huipentuvat maailmaluokan UniFlown tulishowhun.

Lauantaina 31.8. on luvassa monipuolista ohjelmaa huipentuen illan Mikko Joensuun konserttiin koulukeskuksella.

Sunnuntaina 1.9. päästään päivätansseihin Nuorisoseuralle ja lastenorkesteri Orffit esiintyy Monitoimihallilla. Aaltoliikkeessä tanssiteos nähdään illansuussa Aaltokeskuksen viheralueella ja illan huipentaa Elias Niemelän urkukonsertti kirkossa.

Aaltoa aloittelijoille

Aaltoviikolla on mahdollisuus oppia lisää Aallosta myös heidän, jolle aihe ei ole ennestään tuttu. Aaltoa aloittelijoille -info on luvassa ensimmäisen kerran maanantaina kaupunginkirjastolla. Infossa perehdytään siihen, miksi Aaltoa arvostetaan ja mitä ihmeellistä Aallon rakennuksissa on.

Tiistaina 3.9. avaa ensimmäistä kertaa ovensa Kultahehkun ja Nuorisoseuran kahvila Nuorisoseuralla. Tiistaina voi osallistua myös muistomerkkikierrokselle ja Muistojen Aallot konserttiin seurakuntatalolla. Siellä esiintyvät musiikkiopiston ja Paavolan koulun oppilaat, joilla on muutoinkin lukuisia erilaisia esiintymisiä viikon aikana.

Keskiviikon erikoisuus on Alvarin suurmestaruus, leikkimielinen koko perheen tapahtuma keskustan uimarannalla. Kisassa otetaan mittaa muista kilpailijoista Aallon hengessä – Alvar piti aikanaan erilaisia kilpailuja myös omassa arkkitehtitoimistossaan!

Kisailun jälkeen istutaan vielä Aaltonuotiolla lättyjen paiston ja nuotiolaulujen merkeissä.

Tasokkaita luentoja

Viikon luento-osuus käynnistyy torstaina Aalto & ympäristö -luennolla, jonka pitää taidehistorioitsija Teija Isohauta. Illan toisena luentona kuullaan millaista Alajärvellä oli ennen Aalto -keskusta ja sen rakentamisen aikana. Aihetta valottaa dosentti Heikki Rantatupa.

Perjantai avataan Kulttuurikuppi -verkostoitumistilaisuudella, jossa jaetaan luovien alojen tuottajuuteen sekä toimialaan liittyviä asioita ongelmia positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä.

Ensimmäinen luento on Kuka oli Alvar Aalto ja asiasta kertoo intendentti Miia Hipeli. Aalto kohteet Alajärvellä on aiheena arkkitehti Tapani Mustosella ja Aalto & Alajärvi paneelikeskustelussa panelisteina toimivat Tommi Lindh, Liisa Heinilä ja Teemu Hirvilammi.

Aalto kohteiden korjausrakentamisesta Villa Väinölän näkökulmasta luennoi arkkitehti Tapani Mustonen ja Aallon suhteesta kirkkoon ja uskontoon puhuu FT Sofia Singler Cambridgen yliopistosta.

Alajärveltä arkkitehdiksi luennon perjantaina pitää arkkitehti Olli Tallbacka ja paikallisesta arkkitehtuurista kertoo arkkitehti Jyrki Tuomela.

Perjantai huipentuu Onni Kivipellon konserttiin Nuorisoseuralla.

Lauantaina on luvassa näyttelyiden lisäksi Desingtori & Vintagekirppis Nuorisoseuralla sekä Sadonkorjuumarkkinat Jamilla. Muistojen Aalto kahvila on Nuorisoseuralla ja musiikkiopiston musiikki-piknik Villa Väinölässä. Illalla on luvassa myös musiikkiopiston opettajien konsertti.

Sunnuntaina 8.9. on vielä mahdollisuus tutustua näyttelyihin ja musiikkiopiston oppilaiden konserttiin ja illan päättää Aaltojen harmoniaa konsertti kirkossa. Esiintymässä ovat Minna-Leena Lahti ja Otto Takala, luvassa on laulu- ja sellomusiikkia.

Näiden lisäksi viikkoon sisältyy moni muitakin tapahtumia, joista tarkemmin löytyy tietoa viikon sivuilta.

Pontevaa markkinointia

Koska tapahtumia on paljon, tarvitaan niihin myös paljon kävijöitä. Aninko ja Lahdenperä lupaavatkin, että pontevaa markkinointia tehdään kautta Suomen.

Yksi pullonkaula Alajärvellä on majoitus, sillä omat majoituspaikat eivät riitä. Seinäjoelta onkin sovittuna yhteistyöhotelli ja tarkoituksena on lisätä bussivuoroja, jotta paikalle pääsisi myös julkisen liikenteen avulla.

Tavoite on, että Alajärven Aalto -viikko olisi suurin ja kaunein ja se tekisi hienosti kunniaa hyville Aalto -kohteille Alajärvellä, joita yleisesti ei kunnolla tunneta. Aallon kausi alkoi Alajärveltä ja se päättyi tänne, joten siihen on hyvä nojata.

Tässä suunnitteluvaiheessa niin Aninko kuin Lahdenperäkin ovat tyytyväisiä siihen tarjontaan, jota pakettiin on saatu. Aivan kaikkea haluttua ei voitu toteuttaa, mutta kokonaisuudesta on joka tapauksessa tulossa enemmän kuin hyvä!

Samaan yhteyteen ohjelman julkistuksen kanssa on saatu avattua myös Alajärven kaupungin verkkokauppa, josta löytyy paitsi Alajärvi-tuotteita, myös mahdollisuus ostaa lippuja Aalto-viikon konsertteihin. Kannattaakin olla ajoissa asialla, sillä osa lipuista voi mennä hyvinkin nopeasti.

Tuula JokiahoMAINOS
Exit mobile version