Lions Club Lehtimäellä takanaan 50 toimeliasta vuotta

Zc Kuisma Kujala luovutti I ruusukkeen ansiomerkin Lehtimäen Lionsclubin presidentti Veli-Matti Manniselle ansiokkaasta lions-työstä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lions Club Lehtimäen toiminta on alkanut vuonna 1974 ja klubi juhlikin viime viikolla 50-vuotista toimintaansa.

Lions Clubs International on maailman suurin palvelujärjestö, johon kuluu noin 48000 clubia noin 200 maassa ja jäseniä on 1,4 miljoonaa.

MAINOS

Järjestön perustaja oli Melvin Jones -niminen liikemies Chicagossa ja järjestö katsotaan perustetuksi 1917.

Suomeen ensimmäinen Lions klubi perustettiin 1950-luvun alussa Helsinkiin. Suomessa leijonia on nykyisin noin 17500 ja klubeja vajaa 800.

Juhlapuheen juhlassa pitänyt Zc Kuisma Kujala kertoi, että parhaimmillaan 1980-90 luvuilla maassamme oli noin 25000 leijonaa ja liiton nykyinen tulevaisuuden strategia 2030 tähtää tuohon samaan tavoitteeseen.

LC Lehtimäellä monivaiheinen syntyhistoria

Kuisma Kujala kertoi, että LC Lehtimäen kummiklubista LC Alajärvi/Järviseudusta erkani aikanaan ensin Lehtimäki ja Soini omaksi klubikseen ja myöhemmin vielä Soini omaksi klubiksi. Näin syntyi LC Lehtimäki vuonna 1974.

Lions Club Lehtimäen 50-vuotisjuhlassa esiintyi koomikko Joonas Moisio.

– Monenlaista toimintaa on klubimme historian aikana ollut, niin palvelu- kun varojenkeräys aktiviteettejakin. Kansainväliseen toimintaan on osallistuttu nuorisovaihdon ja ystävyysklubitoiminnan muodossa. Piirin toiminnassa ja hallinnossakin on klubista ollut useampi lion-veli.

– Nyt olemme ehkä ensimmäistä kertaa saamassa piirikuvernööri-tehtävän klubiimme.

Kujalalle itselleen lions-palvelutyö on aina ollut mieluisaa ja hän on saanut olla erilaisissa tehtävissä mukavien kavereiden kanssa, niin omassa klubissa kun piirin toiminnassakin.

– Minut on kutsuttu LC Lehtimäen jäseneksi 1988 ja olen nyt toista kertaa piirihallituksessa lohkon puheenjohtajana ja huhtikuussa piirimme vuosikokouksessa tulin valituksi klubimme esityksestä toiseksi varapiirikuvernööriksi.

Kujalan mukaan Lions-työ alkaa jokaisesta leijonasta, klubista ja kaikki palvelutyö kanssaihmisten hyväksi on merkityksellistä ja vie aatetta eteenpäin.

Tarkoitus auttaa ja palvella lähimmäisiä

Kujala selvitti puheenvuorossaan myös Suomen Lions-liiton toimintaa, joka on jalkautettu siten, että klubit muodostavat 14 maantieteellistä aluetta. – Meidän piirimme käsittää käytännössä- Etelä-Pohjanmaan ja Pohjamaan alueet.

– Piirissämme on 56 klubia ja yksi Leo-klubi Vaasassa. Klubit jaetaan neljään alueeseen joissa on 2-3 lohkoa ja lohkoissa on 3-10 klubia. Jäseniä piirimme klubeissa on noin 1340.

– Lehtimäen Lions klubi kuulu IV alueen 2 lohkoon, Evijärven, Lappajärven, Vimpelin ja Alajärvi Järviseudun kanssa.

Kujala valaisi puheessaan Suomen Lions-liiton strategiaa ja tavoitetta vuoteen 2030. – Visiomme on olla vuonna 2030 Suomen merkityksellisin auttaja. Merkityksellisyys on toiminnan laatua, apuamme tarvitsevien tavoittamista, tuloksellista näkyvää palvelua ja innostavaa leijonatoimintaa. Klubit ovat alueellaan merkityksellisiä ja jokainen meistä voi olla jollekin kanssaihmiselleen merkityksellisin auttaja.

– Lions-toiminnan tarkoitus on auttaa ja palvella lähimmäisiä. Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden olla rakentamassa kestävää tulevaisuutta.

– Missiomme on auttaminen ja palvelu yhteiskunnassamme. Leijonatoiminnan kautta tarjoamme yhteistyöverkoston, joka pitkäjännitteisesti tarjoaa osallisuuden kokemuksia ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Monimuotoinen toimintaympäristö kuitenkin muuttuu jatkuvasti. Väestörakenteen muutos vaikuttaa myös klubien jäsenistöön. Myös odotukset hyväntekeväisyystoiminnalle ja yksilön ajankäytölle ovat muutoksessa.

Kujala painotti, että lionsit uskovat auttamiseen, luotettavuuteen, paikallisuuteen ja yhteistyöhön.

– Voidaksemme saavuttaa tahtotilamme meillä on kolme päätavoitetta. Organisoitumisemme ja toimintatapojemme tulee palvella klubeja ja jäseniämme parhaalla mahdollisella tavalla. Klubimme täytyy pystyä menestymään, olla houkutteleva ja tarjota erinomainen jäsenkokemus.

Yhteenvetona on kuitenkin hyvä muistaa että kaikki lions-toiminta lähtee paikallisesta klubista. – Toimintamme ydin ovat jäsenet, jotka antavat avun ja toteuttavat aktiviteetit. Klubin toimintaan osallistuminen täytyy olla mielekästä ja merkityksellistä.

– Klubin tulee tuntea alueensa toimijat ja palvelutarve sekä rakentaa yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Kun klubi on aktiivinen, näkyvä ja vaikuttava alueellaan, se on kiinnostava myös uusille jäsenille. Suomalainen lions-toiminta kehittyy meidän kaikkien yhteistyöllä.

Puheenvuoronsa lopussa Kujala luovutti Piirikuvernööri Markku Ojalan myöntämän I ruusukkeen ansiomerkin Lehtimäen Lionsclubin presidentti Veli-Matti Manniselle ansiokkaasta lions-työstä Lehtimäen klubissa ja jo aikaisemmin Soinin lionsklubissa ja piirihallituksessa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliBioterminaalin suunnittelu Soinissa käynnistyy – yrittäjien kannattaa olla hereillä nyt!
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kesän sinileväseuranta on alkanut